Díszletdemokrácia

2018. június 27. 10:16

Orbán és vezetőtársai hamar felszámolták a Fidesz bázisdemokráciáját.

2018. június 27. 10:16
Szerető Szabolcs
Magyar Hang

„Nem én vagyok az első, aki rögzíti, de ezt a tényt nem lehet elégszer hangsúlyozni: ahogy egykor Antall József (vagy Horn Gyula), Orbán Viktor azon politikusok közé tartozik, akik élvezik a politikai cselekvést, semmiféle értelmiségi gátlás nincs bennük, akarják a hatalmat, és nem mulasztják el a lehetőséget annak megragadására. Minden cselekedete, gondolata végső soron erre irányul.

Ez az ösztön nem idővel fejlődött ki benne, a kezdetektől jelen volt: Orbán és vezetőtársai hamar felszámolták a Fidesz bázisdemokráciáját. Ekkor még egy szűk csapat irányította a pártot, de gyorsan világossá vált: ő a vezető. Nem elsősorban és nemcsak a tudása, képességei, vita- és beszédkészsége emelték ki társai közül, hanem a hatalom akarása. 1990-ben frakcióvezető, majd nemsokára pártelnök lett, a más politikai koncepciót képviselő riválisai pedig elhagyták a Fideszt. Akár a pártjáról, akár a kormányról van szó, hatalomfelfogása a lehető legkomplexebb, mindig igyekszik túlterjeszkedni a jog által megszabott kereteken.

A formális mellé az informális hatalom is kell. Orbán Viktor nem pusztán miniszterelnök, illetve korszakos, az európai politikát is formáló vezető akar lenni, hanem a legbefolyásosabb magyar. Ehhez pedig a politikai hatalom mellé a nemzeti vagyon fölötti minél szélesebb körű rendelkezés is kell. Erről is szól az a történelmünkben példátlan mértékű tőkefelhalmozás, vagyonszerzés, amit a politika vezérel, s amelynek részese a kormányfő környezete és a családja is. Ez már tanult eleme az orbáni politikának: a Fidesz és a jobboldal korábbi kudarcaiból azt a következtetést vonta le, hogy erős gazdasági háttér és lojális sajtó nélkül nincs tartós siker a posztkommunista, balliberális hálózatokkal szemben. Kezdetben még valamiféle egyensúly megteremtése volt a cél, ám a miniszterelnök nem az a személyiség, aki önmérsékletet tanúsítva megáll félúton. Ma már minden és mindenki zavarja, amit és akit nem ő irányít, vagy nem tud befolyásolni, ezért indul most rohamra például az igazságszolgáltatás ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2018. június 29. 09:55
Szabolcs, serceg a lecseppenő zsír a pofádból, annyira "égető dolog" amit műveltek-- Gyógyírt pedig keressetek a S & S ánuszában.
néhai Ch.Pilot
2018. június 29. 01:50
Szenzáció! Órrriási szenzációóóó! Megjelent a "Magyar" Fing! Simicska Szeretője megpróbált pszichológiai mélyelemzést írni Orbán Viktor miniszterelnök úrról. A mű sajnos félresikerült és a saját pszichológiai mélyelemzése lett belőle! Ráadásul hamarosan plagizálási perre számíthat Kende Péter részéről, annak "A Viktor" című könyve kapcsán. Abban ugyanis ő ezeket már 2002-ben leírta, és egyébként is azt "Ország Legnagyobb Orbángyűlölője" címet nem hagyja kicsavarni a kezéből. Szenzáció! Órrriási szenzációóóó! Megjelent a "Magyar" Fing!
pepu
2018. június 29. 01:21
Mostmár menthetetlen vagy Szabolcs. Az arcátültetés már megoldott, de a jellem még nem. Nehéz varrni.
Peter8811
2018. június 28. 06:43
Téged is körbe huggyozott Simicska bácsi? Akkor az övé vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!