Karl Marxról kétszáz év távlatából

2018. június 27. 11:50

A marxizmus eredendő antihumanizmusát legnyilvánvalóbban jelenkori mutánsai, a kultúrmarxizmus és a magukat radikális marxistának valló antifa-mozgalmak mutatják.

2018. június 27. 11:50
Csejtei Dezső
Magyar Idők

„A marxizmus legfőbb bűnét mégsem e szörnyűségek jelentik, hanem az, hogy ezen eszmerendszer életre hívta saját maga antagonistáját, a szélsőjobboldalt is; jól mutatja ezt Benito Mussolini életútja. S ez a marxizmus legvégzetesebb öröksége: a tudományos szocializmus, Marx és Lenin nélkül valószínűleg a nemzetiszocializmus, Adolf Hitler és Heinrich Himmler sem jutott volna hatalomra, és a gyászos XX. század ma egészen más képet mutatna.

Mindezek tükrében egyértelmű, hogy hamisak, megtévesztőek voltak azon vélekedések, amelyek a 60-as években a »humanista« Marxról szóltak, és e felfogásnak – többnyire persze a pályájuk elején – egy ideig sokan hitelt adtak.

A marxizmus eredendő antihumanizmusát legnyilvánvalóbban jelenkori mutánsai, a kultúrmarxizmus és a magukat radikális marxistának valló antifa-mozgalmak mutatják, a fennkölt, izgága kritikai attitűdön és brutális pusztításon (lásd Hamburg) kívül semmi érdemlegeset nem képesek felmutatni. Véleménydiktatúrájuk elfogadása korunkban a legnyilvánvalóbb maradiság.

Az a szellemi áramlat és gyakorlati mozgalom, amely egykor az emberiség felszabadításának ígéretével lépett színre, minden idők egyik legbrutálisabb elnyomó rendszerévé vált, s mint ilyen, a maga százmillió halottjával a történelem legpusztítóbb zsákutcájába torkollott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandala
2018. október 07. 23:57
Ki ez az idióta, aki ezt a cikket összefosta???? Miért kell történésznek mindig közgazdaságtanról okoskodnia???? Fingja nincs a szerzőnek, mi szerepel a tőke című közgazdaságtudományi műben! Matekhoz meg pláne fingja nincs.... A marxizmusban NINCSEN állam! Innen kezdve az egy totális barom, aki bármit is Marx által leírtak ismerete nélkül Marx nyakába varr. Ha nincsen állam, akkor nincsen erőszakszerevezet, ergó nincsen népirtás sem...
annamanna
2018. június 28. 21:14
"ha Marx nem születik meg, nem jön létre a marxizmus, s nem gyilkoltak volna meg százmillió embert." Ha Jézus nem születik meg, nem jön létre a kereszténység, s (a nevében, ennek ürügyén) nem gyilkoltak volna meg százmillió embert. "Kétszáz év távlatából világosan látható, hogy a német idealizmus – jelentős elméleti és módszertani eredményei mellett – súlyosan tévedett abban, hogy az embert és a világot eredendően szellemi természetűnek tartotta, miáltal hamis és messzemenően idea­lizált képet alkotott róla." Mi a világ alaptermészete, ami VILÁGOSAN látható? "A marxizmus legfőbb bűnét mégsem e szörnyűségek jelentik, hanem az, hogy ezen eszmerendszer életre hívta saját maga antagonistáját, a szélsőjobboldalt is" Hány halottat termelt ki a kommunizmus, és hány halottat a nemzetiszocializmus? Ha a kommunizmus termelte ki a legtöbb halottat, Csejtei szerint, akkor miért is bűnösebb nála a nemzetiszocializmus? Ja, tudom mér, egy szó miatt, ami h-val kezdődik és olokauszttal végződik. Filozófia tanszék alaptörvénye: 1. a főnöknek mindig igaza van 2. ha a főnöknek mégsem lenne igaza, az 1. pont lép érvénybe. Ami Marxot illeti, azt tisztán látta, hogy az emberi történelem alapvető problémája az, hogy más termeli meg a javakat, és más zabálja fel a hasznot. Ez egy olyan idült gond, amire sem ő, sem senki más nem bírt megoldást hozni. Legalább megpróbálta kitalálni a választ, még ha nem is jól. Azt el kell ismerni, hogy legalább a kérdésfeltevésig eljutott. Amíg ez nincs megoldva, addig nem lesz igazság a földön. Csejteinek van rá válasza? Egyáltalán a kérdésfeltevésig eljutott? A munkásnak nem több a bére, mint amit maga kicsikart, levesre telik és kenyérre s fröccsre, hogy csináljon ricsajt. Az ország nem kérdi, mivégre engedik meggyűlni a bajt s mért nem a munkás védelmére gyámolítják a gyáripart. Szövőlány cukros ételekről álmodik, nem tud kartelekről. S ha szombaton kezébe nyomják a pénzt s a büntetést levonják: kuncog a krajcár: ennyiért dolgoztál, nem épp semmiért. Ezen már túlléptünk? Hová? Most már elég csak megpöckölni Marxot, és azonosítani a genderrel, fújni egyet és kész? Hol vannak a válaszok? Akár a Marx által feltett kérdésre, akár a feminizmusra és genderre - mi a válasz? "Veszett lelkek, veszett lelkek, vándorolnak, vándorolnak. Veszett lelkek, veszett lelkek, elmerengnek. Veszett lelkek, veszett lelkek. Merre menjünk, merre menjünk? Vándorolnak, vándorolnak. Látják a szirtet elöl - ez hát a válasz? Vagy csak kréta? Ez hát a válasz? - Igen, igen! - kiáltják - Igen, igen! Vagy csak kréta? - Nem! Előre! A szirt fölött, mint sárga citrom, egyenként, fölött, fölött. De a dagálynak vége." https://videa.hu/videok/zene/veszett-lelkek-gvQjrfULJgzZcPbh https://videa.hu/videok/origo/film-animacio/dadaizmus-csengetett-mylord-fN35MqT4r7uJgeRT
Szopják egymást a buzi-club tagjaii
2018. június 27. 20:52
Hile Bro ! Ki hozza ma a cicákat? hehehe https://www.youtube.com/watch?v=Fv_ZZ_yZcUM Hmmm....grrr....dalia.
matykox
2018. június 27. 16:53
Rövid, jó és közérthető összefoglaló a baromagyú marx és hitvallói "vívmányairól". Sokat nem lehet rajta vitatkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!