Orbán Viktor Európában

2017. december 22. 11:57

Szó sincs róla, hogy megszerették volna, de beletörődtek, hogy most ilyen.

2017. december 22. 11:57
Techet Péter
Magyar Nemzet

„A magyar miniszterelnök számára a legjobb hírek idén értelemszerűen Kelet-Közép-Európából jöttek. Ausztriában megbukott egyik legmarkánsabb kritikusa, a szocdem kancellár, Christian Kern, és két olyan politikus alakított koalíciót, akik sok tekintetben Orbánt tartják példaképüknek. Aki a néppárti Sebastian Kurzcal, az új osztrák kancellárral – legalábbis a menekültpolitikában és az EU további föderalizálása elleni harcában – fontos szövetségest nyert. Prágában is olyan kormány alakul a liberális Andrej Babis vezetésével, amely az Európai Unióról hasonlóan gondolkodik. Varsó meg már jó ideje mellette áll. Igaz, a térségben sem teljes az orbáni fordulat. Pozsony távolodik a többi visegrádi államtól, inkább Berlint és Párizst támogatja. Zágrábban a korábban igencsak Orbán-párti jobboldali kormánypártot Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök eltolta a Fidesztől. Bukarest, Ljubljana vagy Szófia is inkább a mindenkori nyugat-európai irányoknak akar tetszeni, mint egy magyar kormányfőnek. 

Orbán ráadásul továbbra is eléggé egyedül áll a maga illiberális államával. Sem Kurz Bécsben, sem Babis Prágában nem akar ilyen irányt. Ám az Európai Unió elfogadni látszik Orbán belpolitikai hatalmának erejét, mivel nem lát komoly alternatívát vele szemben. Itthon tehát egyre inkább bármit megtehet, és látható az is, miként enyhül vele szemben a nemzetközi sajtó.

Szó sincs róla, hogy megszerették volna, de beletörődtek, hogy most ilyen. Az összeurópai porondon, ahol a bevándorláspolitika és az EU föderalizációja a fő vitatémák, mindenképp több szövetségessel kezdheti meg az új évet. Angela Merkel meggyengült, inog. Bécs és Prága átállt. Varsó megszilárdult. 2018-ban ráadásul Rómában is győzhetnek azok az erők, amelyeknek Orbán Viktor szurkol. Az erőterek tovább formálódhatnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. december 24. 08:57
Techet! Már megint fordítva ül a lovon. "Ám az Európai Unió elfogadni látszik Orbán belpolitikai hatalmának erejét..." Miért? Ha nem fogadja el, akkor leváltják?
nutyer
2017. december 23. 15:51
Nem azzal kéne törődnötök faszikáim, hogy a patás Zorbán hova, hanem azzal inkább, hogy ti hová süllyedtetek...
reginaaolsen
2017. december 22. 21:11
"Mindig nagy öröm Heller Ágnest olvasni"!
antioxi
2017. december 22. 19:25
Ahhoz képest, hogy hét és fél évvel ezelőtt minden libsibibsi (igy Techet is) arról ágált, hogy Magyarország el van szigetelődve és Orbánnal nem áll szóba senki, stb. stb. Mára Orbán Európa erős embere. Orbán halad tovább az orbáni úton Techet bánatára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!