Abszurdba hajló gyűlöletküzdelmek Amerikában

2017. szeptember 11. 10:20

De az öncenzúra állami formája is kezd megjelenni Észak-Amerikában. Eleinte főleg konzervatív gondolkodókat tiltottak el, de most már egyre több baloldali és liberális előadótól tagadják meg a beszéd jogát.

2017. szeptember 11. 10:20
Hajdú Tímea
168 Óra

„Az Egyesült Államokban továbbra sem népszerű a szólásszabadság korlátozása. Azonban így is akadnak aktivisták és törvényhozók, akik társadalmi nyomással vagy törvényileg kívánják mások megsértését megakadályozni. A legnagyobb nyomás az egyetemeken tapasztalható. Richard Dawkins etológust, ismert darwinistát a Berkeley Egyetem tiltotta el könyvbemutatója megtartásától, mondván, a professzor valláskritikája iszlámellenes. Eleinte főleg konzervatív gondolkodókat tiltottak el, de most már egyre több baloldali és liberális előadótól tagadják meg a beszéd jogát.

De hosszú listát lehetne írni, mit szabad és nem szabad ma mondani az amerikai egyetemeken, s ők örömmel publikálnak is ilyen listákat szavakról, amelyek kerülendők a beszélgetésekben. De az öncenzúra állami formája is kezd megjelenni Észak-Amerikában. Kanada ebben már előbbre jár az Egyesült Államoknál. Néhány hónapja fogadtak el például egy törvénytervezetet, amely büntetné az isz­­la­­mofóbiát. Amerikában az államok igyekeznek a korszellemnek engedve a sértő dolgokat eltüntetni. Például Ka­­lifornia állam kezdeményezte, hogy a Kolumbusz Kristóf-nap mostantól Őslakosok napja legyen, mert a benyújtó politikus szerint Kolumbusz a történelem legnagyobb népirtását jelképezi.

A közhangulatnak engednek a politikusok, a techcégek vezetői, a média és az egyetemek is. Természetesen a sértő beszéd korlátozásával a szavak mögötti indulatok nem szűnnek meg, ahogy a múlt sem törölhető el ünnepek átnevezésével vagy kifejezések betiltásával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Avocetta
2017. szeptember 11. 15:18
Ordasat hazudik a cikk, csúsztat. Az amerikai egyetemekről a konzervatív előadókat szokták kitiltani, nem a liberálisokat. A felhozott példa, R. Dawkins kitiltása csak annak a jele, hogy a progresszió kezd beleőrülni pl. az iszlamofóbia üldözésébe, és maga sem tudja, melyik kezébe harapjon: nagyon tetszik neki Dawkins vallás- és főleg keresztényellenessége, de ha már odáig megy, hogy az iszlámot is szidja, akkor eltörik a mécses, hisz minden normálisan gondolkodónak tudnia kell, hogy az iszlám a béke vallása, stb.
Tidal_wave
2017. szeptember 11. 14:40
"A közhangulatnak engednek a politikusok, a techcégek vezetői, a média és az egyetemek is." Közhangulatnak? Talán egy sacramentoi farmer, vagy autószerelő, esetleg étteremtulajdonos egyik nap felébredt, és leveleket kezdett írni a helyi törvényhozásnak, hogy milyen sértő a Columnbus Day kifejezés? Vagy inkább egy belterjes értlemiségi elit próbál így érvényesülni?
catalina9
2017. szeptember 11. 11:46
De az öncenzúra állami formája " Állami? Zsidó, és öncenzúra, hanem cenzúra!!
vendelin
2017. szeptember 11. 11:40
"Eleinte főleg konzervatív gondolkodókat tiltottak el, de most már egyre több baloldali és liberális előadótól tagadják meg a beszéd jogát." "Eleinte" nem is volt baja a 168 órának sem a jelenséggel. "Most már" van. Amikor a saját fagyi visszanyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!