Francia reformblabla

2017. szeptember 27. 20:15

Macronnak nem csupán német partnere meggyengülése miatt fájhat a feje, hanem mert belföldön egyre erősebb vele szemben az ellenállás.

2017. szeptember 27. 20:15
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„A kancellár nem egészen két hete támogatásáról biztosította ugyan Macron gazdasági, munkaerőpiaci és euróövezeti reformjait, és Philippe francia kormányfő magabiztosan kijelentette, hogy a két ország »gyorsan halad előre, és messzire jut«, a vasárnapi német választás után azonban mindez enyhén szólva megkérdőjeleződött. Miként Merkel azon ígérete is, hogy bármilyen összetételű is legyen a következő német kormány, Németország és Franciaország szoros stratégiai együttműködést folytat majd a migrációs válság kezelésétől az eurózóna közös gazdasági kormányzásának intézményesítéséig. Ezekhez ugyanis a német választók által – főként a hibás és veszélyes bevándorláspárti politikájáért – megbüntetett Merkel leendő koalíciós partnereinek is lesz egy-két szavuk. 

A Politico brüsszeli fősodratú hírportál elemzése szerint »Európa királynője« a következő európai uniós csúcstalálkozókon gyengébb lesz, mint az elmúlt évtizedben valaha: »A francia elnök, Emmanuel Macron a sarkánál, a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor a hátánál van, míg az Európai Bizottság igyekszik újra kinyilvánítani intellektuális vezetését Európában.«

Macronnak nem csupán német partnere meggyengülése miatt fájhat a feje, hanem mert belföldön egyre erősebb vele szemben az ellenállás. Részben az utcán – a baloldali tiltakozók által szociális államcsínynek nevezett munkajogi reformja miatt –, részben a politikai küzdőtéren is. Ennek jele, hogy a vasárnapi részleges szenátusi választáson pártja (LREM) csak a harmadik helyet érte el a jobbközép Köztársaságiak és a Szocialista Párt mögött. Most az a nagy kérdés, hogy a »semmiből jött«, de roppant ambiciózus francia elnök vajon hajlandó lesz-e tanulni a német választási eredményekből és figyelembe venni az Európa-szerte megváltozott közvéleményt, amely a biztonságot, a rendet, a nemzeti szuverenitás és identitás védelmét fontosabbnak tartja az álhumanista demagógiánál, az utópikus birodalomépítő törekvéseknél, a hangzatos reformblablánál. Vagy ő is növeli, mert elfödi hazája és Európa bajait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. szeptember 28. 17:11
Álom,álom,édes álom...:)
u.cserkész
2017. szeptember 28. 12:03
Kedvenc vígjáték sorozatomban mondja az angol átlagpolgár: Majd megint nekünk kell kihúzni a franciákat a szarból. Mert ez történt az I. és II. világháborúban is. Aztán "győztesek" lettek 45-ben és pofátlanul a pénzérméikre írták "Liberté, egalité, fraternité" a francia-Indokína és a francia-Algéria polgárai részére. Mintha nem éltek volna át megalázó elnyomást a németektől. Ők is csak rohadékok voltak, ha gyengébbel álltak szemben. Végül a Giáp tábornok vezette vietnámiak, Dien Bien Phu-nál szarrá verték a beképzelt franciákat. 2200 halott és vagy 20 ezer hadifogoly. Algériából meg ki kellett vonulniuk, mert vesztésre álltak. De Gaulle és Michel Platini óta nincs egy tökös, Európa szintű francia tekintély. Persze mondhatjuk, hogy bezzeg Napóleon. Párszáz év múlva együtt emlegetik Hitlerrel, mint az európai tömeggyilkosok megtestesítőit. Macron? Ugyan már.
Mich
2017. szeptember 28. 09:34
reformblabla + a másként gondolkodó kormányok durva lenyomása...
KannibálTatárÚr
2017. szeptember 27. 20:24
Macront a franciák választották meg maguknak elnöknek, nem az EU. Mit avatkozik a marha az EU ügyeibe? Más államok belügyeibe semmivel sincs több joga beleszólni, mint egy csavargónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!