Áll-e még a svéd modell?

2017. augusztus 04. 06:30

A két sikeres felzárkózási modell között az a különbség, hogy a skandináv kapitalizmus óriási egyenlőséghez vezetett, a távol-keleti fejlesztőállami kapitalizmus viszont rendkívüli egyenlőtlenségekhez.

2017. augusztus 04. 06:30
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Népszava

„A svéd modell erodálódása nem annyira meglepő. 1932-től 1976-ig, azaz a svéd modell legszebb időszakában gyakorlatilag folyamatosan a szociáldemokrata párt volt hatalmon. Érdekes megfigyelni, hogy a nagy felzárkózásokat általában hosszú egypárti kormányzás jellemzi, legyen az a szociáldemokraták dominanciája a skandináv modell esetében, vagy jobboldali pártoké a másik sikeres felzárkózási modell, a távol-keleti fejlesztőállam esetében Japánban, Szingapúrban, Dél-Koreában, vagy manapság Kínában. (A kínai kommunista pártot ugyanis neve ellenére ma már elég nehéz baloldali pártként értelmezni.) A Magyarországon is sokak által vágyott »össznemzeti konszenzus« mítosz. A két sikeres felzárkózási modell között az a különbség, hogy a skandináv kapitalizmus óriási egyenlőséghez vezetett, a távol-keleti fejlesztőállami kapitalizmus viszont rendkívüli egyenlőtlenségekhez. Illetve természetesen az, hogy a skandináv fejlődés demokratikus körülmények között zajlott le, míg a távol-keleti nem.

1976 óta viszont Svédországban is váltakoznak a kormányok, és hatalomra jutottak az esélyteremtő modell lebontásában érdekelt nagyvállalatok, azok médiája, think tankjei, megmondóemberei. Amikor tehát a skandináv modell mellett érvelünk, nem valamifajta felhők feletti Disney álomországot árulunk, hanem egy ténylegesen létező társadalmat. A különbség annyi, hogy olyannyira erős az újraosztó, esélyteremtő, igazságos társadalommal kapcsolatos meggyőződés a svédek körében, hogy minden erózió ellenére a svéd modell köszöni, jól van.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2017. augusztus 05. 21:41
Az ilyen összehasonlítgatásoknak annyi értelme van, mint ha a farkas meg a sas vadászati hatékonyságát próbálnánk összehasonlítani, hogy aztán kedvünkre válasszunk a két modell közül. Ez nem olyan ám, mint a webshop, hogy azt raksz a kosaradba, ami éppen megtetszik. A vizsgált országok többezer éves gyökeresen eltérő civilizációs adottságaitól nem lehet eltekinteni. A rassztulajdonságok is teljesen mások. Aki ezt tagadja és egyfolytában harcot hírdet a rasszizmus ellen, az legyen szíves felsorolni az eredményes felzárkózás afrikai sikertörténeteit.
makapaka2
2017. augusztus 05. 08:01
Svédország minden szempontból elindult a lejtőn.
br-o
2017. augusztus 04. 14:17
Nincs jól a svéd modell. Ahogy a szerző is írja, a megerősödött tőkés társaságok szétk*rták. Mihelyst globalizálódik egy vállalat, megszűnik a "kibocsátó" nemzetállam érdekeit (is) képviselni. A svéd baloldal, ahogy minden baloldal válasza a gyengülő, felszámolódó munkásosztály szavazatainak pótlására pedig a bevándorlók támogatása és lekenyerezése, a kulturális baloldallá válás. (Utóbbi még elvetemültebb, mint az osztály alapú politizálás.)
szkeptikus
2017. augusztus 04. 14:00
"a skandináv kapitalizmus óriási egyenlőséghez vezetett, a távol-keleti fejlesztőállami kapitalizmus viszont rendkívüli egyenlőtlenségekhez. " Egy közeli rokonunk nemrég volt - munkával kapcsolatban - Dél-Koreában. Nagyon jó tapasztalatai voltak az ottani emberekről és nem volt olyan benyomása, hogy rendkívül nagyok az egyenlőtlenségek - ennek megítélésében azért nem volt elegendő információja. Örültem volna, ha a szerző adatokkal is alátámasztja a távol-keleti rendkívüli egyenlőtlenségeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!