Vona Gábor és a nyugdíjas polgárháború

2017. augusztus 03. 19:45

Ha létezik olyan párt a jelenlegi magyar közéletben, amely a nemzeti traumákra rájátszva, a legelemibb ösztönökre hatva kívánt politikai tőkét kovácsolni, az éppen a Jobbik.

2017. augusztus 03. 19:45
Erdős Gergely
Vendégszerző

A néppártosodni szándékozó Jobbik elnöke a kormányfő tusványosi beszédére reagálva erősen vitatható posztot tett közzé közösségi oldalán, ami máig foglalkoztja a közéletet. A némileg szelíd felvezetést követően, melyben „őszinte szeretettel” üdvözölte sok-sok nyugdíjas honfitársát, aki „képes a politikai manipulációtól függetleníteni magát”, útszéli hangnemben fejezte ki ellenérzéseit az idősebb korosztály tagjaival szemben. Szokásához híven nem riadt vissza a durva általánosítások és üres politikai lózungok alkalmazásától.

Álláspontja szerint a Tusványosra ellátogató viktoriánus nyugdíjasokon lincshangulat lett úrrá, megemlít egy „szerencsétlen szandis papát”, és szörnyülködve megjegyzi, hogy a hétköznapokban  kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve egymásnak ugranak, remegő kezekkel akarnak vért ontani, trágárul ordibálnak és felhörgik a XX. század minden traumáját. Vona itt nem állt meg, keseregve írja, hogy dunaújvárosi lakossági fórumán, az arra tévedő fideszes nyugdíjasok a TV2 hazugságait szavalják el, maguk mögött húzva kis bevásárló kosarukat. Szemeikben gyűlölet lobog, szájukból szennyvíz folyik – egy költő veszett el a Jobbik elnökében. Ezek az idős emberek Vona szerint az aljas orbánizmus játékszereivé váltak, ugyanis a kormányfő a történelmi traumáikat, érzelmeiket felszítva manipulálja őket.

E sorokat értelmezve két lehetőség merül fel: Vona Gábor vagy a képmutatás nagymestere, vagy csak szimplán ostoba. 

Az előbbi jelző azért lenne jogos, mivel ha létezik olyan párt a jelenlegi magyar közéletben, amely a nemzeti traumákra rájátszva, a legelemibb ösztönökre hatva kívánt politikai tőkét kovácsolni, az éppen a Jobbik. Ne feledjük, a „nemzeti radikális párt” valódi politikai antréja a Magyar Gárda létrehozatala volt 2007 augusztusában. E szervezet hozta meg a mérhető népszerűséget a párt számára. Egy szervezet, amely a magyar-roma ellentéteket meglovagolva szerzett magának kétes hírnevet és jó néhány szavazatot az anyapártnak. Egy szervezet, amely megjelenésében és stílusában jelentős történelmi traumákat átélő emberekben és leszármazottaikban keltett félelmet. Manipulációval és érzelmek felkorbácsolásával vádolja Vona a miniszterelnököt, miközben pártja története másról sem szól, mint a társadalomban mélyen gyökerező ellentétek felemlegetéséről és felhasználásáról.

A helyzet paradox jellege pedig pontosan abban rejlik, hogy

a Jobbiknak – mint a radikális pártoknak általában – esze ágában sincs megoldani ezeket a problémákat, hiszen ezek adják a politikai táptalajt számára.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy Vona Gábor egész egyszerűen nem áll azon a szellemi szinten, hogy felmérje, e megnyilvánulásával 3 millió nyugdíjast sértett meg, jobb- és baloldaliakat és politika iránt nem érdeklődőket egyaránt. Ellenzéki pártvezérként természetesen lehet véleménye a Fideszről és szimpatizánsairól. Nyolcvanas IQ felett azonban az ember világosan átlátja, hogy a politikai nézeteknek vajmi kevés közük van ahhoz, hogy húzunk-e bevásárló kocsit magunk után, hogy remeg-e a kezünk, illetve hogy hány évesek vagyunk. E jelzők kiemelése teljesen indokolatlan a közölni kívánt politikai tartalom szempontjából (t.i., hogy Orbán Viktor manipulál és ellentéteket szít), már amennyiben feltételezzük, hogy Vona nem szándékosan akarta porig alázni a nyugdíjasokat.

Felmerülhet a kérdés, hogy a Jobbik elnökének egyáltalán mi volt a célja ezzel a Facebook-poszttal? Úgy gondolta, szavazatokat szerezhet vele? Egy kis médiafigyelemre vágyott? Unatkozott? Megártott neki a kánikula? Igazából nem is fontos a válasz. E nélkül is könnyen megérthető a lényeg: egy középszerű politikus középszerű megnyilvánulásáról van szó, aki érdemi mondanivaló híján vagdalkozó nethuszárkodással múlatja idejét.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 04. 17:38
Ez a vendgészerző sem különb a mandineres hozzászólóknál csak hosszabb.
Cinkenyom
2017. augusztus 04. 10:05
A Jobbik egy proli párt és igaza van a szerzőnek, amikor azt írja, "miközben pártja története másról sem szól, mint a társadalomban mélyen gyökerező ellentétek felemlegetéséről és felhasználásáról." Érdemes a hivatkozott Vona-féle FB-bejegyzés kommentjeibe beleolvasni, és rácsodálkozni arra, hogy micsoda gyűlölet árad a Jobbik-szimpatizánsokból a határon túliak felé. A kommentek közt egy székely hozzászólás is volt (idézem), persze megindult ellene a sortűz: "Csaba Baliga : Kedves Gábor ! Ami a provokációt illeti Erdélyben az emberek kevesebbet köpködnek s lehet hamarabb osztogassák a nyakleveseket és ezt jó lenne a Kossuth téren is bevezetni. Sajnos kedves Vona Gábor ha a ..mellényvisszakéregetö,, akcióra és ennek a személyeire gondolok-személyes tapasztalatból elmondanám hogy a Jobbik azon ,,leszakadt,, szárnya (akik magyarabbnak tartották magukat mindenkinél kifelé)legalább annyira erdélyi és székely gyülölö mint amennyire a székelyek gyülölik azokat akik az általuk nagy többségben támogatott Orbánt bántják. A Nemzet szétszakadása megtörtént és a többség az Orbán mellett van-ezt tessék elfogadni -a Jobbikon belül a székely és határon túliak iránti gyülöletnek a szitása pedig sajnos mint eszköz a Jobbik fegyvertárában is megtalálható bár nem hangoztatják de alkalom adtán kibújik a zsákból a szög. A székelyek választottak-a nagytöbbség nem kér sem a libsi szocialistákból de a túlzottam nemzetinek látszó Jobbikból sem mert a székelység átlát a szitán és eszközként nem kiván szolgálni egyik szélsöségnek sem.....TESSÉK ELFOGADNI A DEMOKRÁCIA NEVÉBEN és ha érdemben megérdemlik akkor a támogatottság nem fog elmaradni de egyelöre semmilyen garanciát nem látni sem ÖNben sem pártjában a határon túliak kérdésében. Ön Vona úr elvesztette a hitelességét a székelység elött amikor a kettös állampolgárságnál a ,,két kamarás,, rendszerröl beszélt és nem adott volna szavazati jogot a határokon kivülieknek -ilyen Európában nincs hogy nemzeten belül megkülömböztetés lenne állampolgárok köztött-innentöl kezdve ÖN-t nem támogatja a határon túliak nagyobb része-ugyanazon a szinten van Ön és pártja kezelve legalábbis Erdélyben mint maga a Gyurcsán. Erröl elsösorban maga Vona úr tehet és a szélkakas tettei. SORRY de ez a székelyek TÖBBSÉGÉNEK A VÉLEMÉNYE! július 22., 22:15 · Szerkesztve"
flesh ripper
2017. augusztus 04. 08:32
A fajtatiszta pakisztanoid urdu pária, az egyenes vérvonalú, gülüszemű őscigány Vonós Zázrivec, akit kitömve kéne mutogatni, a Roma Üldözöttek Múzeumának központi diorámajában, Győzike mellett, mint e nemes embertípus prototípusát. Csak azt mondaná már meg valaki, hogy a világhírű Kolompár-Daróczi-Osztolykán dinasztia, no meg Horváth Aladár, nemzetközileg független cigánypolitikus, a nemes gudzsaráti törzs tagjai, miért nem adják áldásukat kocsányon lógó szemű, kátrányszürke fajtestvérükre?
Mindjárt
2017. augusztus 04. 06:28
Ha meg is öregedett az a becstelen hazaáruló aki csatlakozott a aagyar hazafiakat üldöző és gyilkoló kádár diktatúra kommunista szervezeteihez, akkor is becstelen hazaáruló marad. Vona ezekről beszélt és nem a magyar nugdíjasok többségéről akik úgy élték át a kommunista diktatúrát, hogy dolgoztak mint munkások, mérnökök, orvosok, tanítók de nem csatlakoztak a kádár diktatúra kommunista szervezeteihez. Ezek becsületesek maradtak. A tisztességes nyugger tiszteletet érdemel de a kádárista nyugger fidesz birka viszont megvetést. Vona helyében ezt a témát kihagytam volna még akkor is ha egyet értek vele mert tudom, hogy nem a tisztességes idős magyarokról hanem a kádárista söpredékről beszél amelyik akkor is élősködött a tisztességes magyarokon és most is. Egy part vezetője job ha ezt a témát rám hagyja :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!