Mercron kockázatai

2017. július 04. 10:15

Helmut Kohlt eltemették. Úgy tűnik azonban, hogy az Unióra vonatkozó gondolatainak aktualitására épp az új európai vezetés átgondolatlan reformtervei ébreszthetik rá az európai nyilvánosságot.

2017. július 04. 10:15
Bíró Béla
Maszol

„Ebben a pillanatban a Mercro-duo körül súlyos problémák merülnek fel. Az a Németország és szövetségesei, melyek Orbán Viktor Magyarországát a nemzeti szuverenitás védelme miatt nacionalistának, Európa-ellenesnek, az európai értékek lábbal tiprójának bélyegezte, egyszerre Macront kezdi a nemzeti szuverenitás megsértésével vádolni. A Die Welt egy másik írását idézem. »Az államfőknek (mármint a külön írt Merkelnek és Macronnak – B.B.) átkozottul elővigyázatosaknak kell lenniük, amikor a nemzeti szuverenitásról való lemondásról van szó.«

 (...)

Az európai államok közt egyébként is olyan erőteljes különbségek vannak – véli számos német kommentátor –, hogy azokat a legzseniálisabb »szövetségi« pénzügyminiszter sem lenne képes áthidalni, még kevésbé összehangolni. A francia etatizmus és német–holland szabadkereskedelem, s az ebből adódó versenyszellem sokak szerint összeegyeztethetetlen. A Die Welt ezért a közeljövőre nem gyorsított integrációt, hanem akár a dezintegráció kockázatát is megteremtő érdekellentéteket, sőt konfliktusokat prognosztizál.

Helmut Kohlt eltemették. Úgy tűnik azonban, hogy az Unióra vonatkozó gondolatainak aktualitására épp az új európai vezetés átgondolatlan reformtervei ébreszthetik rá az európai nyilvánosságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2017. július 04. 19:15
Senkit nem érdekel az az ellentmondás, hogy Macron szavakban az egyre egységesebb uniót vallja, a gyakorlatban pedig protekcionista, kizárólag a francia tőke érdekeit képviselő politikát folytat?
zolizolizoltan
2017. július 04. 16:02
Évek óta főzik a németek a kétsebességes EU tervét. Rögtön hozzáteszem,hogyha tényleg intézményes alapon pénzügyileg elkülönítenék gazdasági fejlettség szerint az EU tagországokat, akkor lehetetlen csupán kétsebességes EU-t kialakítani. Minimum háromsebességes EU képzelhető el: 1. a legfejlettebb eurós tagországok uniója 2. a fejletlen eurós tagországok uniója 3. az eurót nem használó országok uniója Ha pénzügyileg nem különítik el az euróövezet államait fejlettekre és fejletlenekre, akkor minden marad a régiben és a németek továbbra is igazságtalan sápot húznak le a fejletlen euróövezeti államokról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!