A lovak közé a gyeplőt – Az ellenzék és a népszavazás

2016. szeptember 02. 09:27

Ha a népszavazás érvényes és eredményes, akkor a Fidesz már a választási ciklus közepén megnyeri a valósággal vívott harcát, és ezzel nagyjából behozhatatlan előnyre tesz szert a hátralevő két évre.

2016. szeptember 02. 09:27
Keszthelyi András
Magyar Narancs

„Vessünk egy pillantást az ellenzék állapotára. Kedvesen, szeretettel, megértően – és amennyire csak lehetséges, iróniamentesen. A helyzet ugyanis komoly: a 2018-as kormányváltás lehetősége vagy lehetetlensége idén október 2-án, a népszavazással dől el a létező demokratikus ellenzék szempontjából.

Kezdjük a népszavazással, aztán folytassuk az ellenzék állapotával! Ami az előbbit illeti, a helyzet viszonylag egyszerű. A népszavazás vagy érvényes lesz, és a kormánypárt sugallta »nem« győz, vagy érvénytelen lesz. A kutatások alapján az, hogy az igenek kerüljenek többségbe, kizárt. Ha a népszavazás érvényes és eredményes, azaz legalább négymillió magyar ember jelenik meg az urnáknál, és többségük kinyilvánítja, hogy nem kér a Brüsszel által előírt (?) kisvárosnyi (?) menekültből, akkor a Fidesz már a választási ciklus közepén megnyeri a valósággal vívott harcát, és ezzel nagyjából behozhatatlan előnyre tesz szert a hátralevő két évre – még a rezsicsökkentéshez hasonló politikai innovációkra sem lesz szüksége ahhoz, hogy a zsebében tudhassa 2018-at.

Ádám Zoltán és legutóbb Fodor Gábor úgy vélik, hogy az a helyes, ha az ellenzék elmegy szavazni, és igennel szavaz. Nevezzük ezt leonidászi javaslatnak. A görög hadvezér 300 spártaival állta útját Thermopülainál a Hérodotosz szerint kétmilliónyi perzsa betolakodónak. A különbség csak az, hogy a népszavazás a számokról szól, nem a hadvezéri jártasságról. Egy érvényes és eredményes népszavazáson felmutatott 15-20 százaléknyi ellenszavazat lehet, hogy örömmel töltené el a liberális demokrácia szkeptikus híveit, akik még ennyire sem számítottak, de leginkább mégis a Fidesz pozícióját erősítené Brüsszelben és Budapesten egyaránt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2016. szeptember 02. 21:27
Inkább a haza vesszen, csak nehogy a Fidesz nyerjen. Az a nehéz helyzet Te egy infantilis, büdös patkány vagy. Utólag, Spártaiak is jobb oldaliak voltak? Nem de. Te nem mennél a szorosba, te szaros.
Jerry52
2016. szeptember 02. 12:29
Csak én találom dermesztőnek, hogy a 'demokratikus ellenzék' megfogalmazás, amely elképesztően arcátlanul hazug, mindenütt használtatik? Még a Mandi kommentjeiben is? (Függetlenül egyébként attól, hogy a kormány hány intézkesését-megnyilvánulását tartom hajmeresztőnek.)
Berecskereki
2016. szeptember 02. 11:44
A balliberális ellenzék soha nem tanul a saját hibájából. Ha 2006-ban az öszödi beszéd napvilágra kerülésekor az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés feloszlatás, időközi választást, akkor nem lennéének ebbe a helyzetben amiben vannak. Ha Az SZDSZ az öszödi beszéd napvilágra kerülésekor kilép a koalícióból és kezdeményezi az Országgyűlés feloszlatást, időközi választást - netán ezt az MSZP nem szavazza meg - még ma is az Országgyűlés második pártja lehet. Bármelyik eset történt volna, a Fidesz nem szerzett volna kétharmados győzelmet. Nem ezt tették így buktak. 2018-ban is bukni fognak és könnyen előfordulhat, hogy a Fidesznek ismét kétharmada lesz.
tom hagen
2016. szeptember 02. 11:33
Azt értse már meg minden ilyen marha, hogy az emberek el akar menni szavazni. Kifejezetten akar. És senkit nem érfekel, hohy hány marha libsi, miket hazudozik össze a témáról. Nem unják még a saját önmaguknak ellentmondó hülyeségeiket?! Hát már f..om tele van ezekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!