Birtokpolitikai reform

2016. február 26. 20:03

A kormány a birtokreformmal lezárja a magyar agrárium posztkommunista korszakát.

2016. február 26. 20:03
Vass Krisztián
Magyar Idők

„A kormány a birtokreformmal lezárja a magyar agrárium posztkommunista korszakát. A kommunisták által államosított területeket a gazdáknak juttatja. »A hatalom döntések vállalása.« Harold Lasswell politikatudós szentenciája igaz ugyan az Orbán-kabinetre, ám a balliberális kormányzásra bajosan: »nem csináltunk semmit«, ismerte be Gyurcsány Ferenc. Az MSZP vezette kormányok idején a birtokpolitikában minden maradt a régiben: a mamutbirtokok és a zöldbárók túlhatalma burjánzott. Persze ez a semmittevés az ő érdekeiket szolgálta. De térjünk vissza Elek István kritikájára.

»Nem rendelkezett a családtagok birtokának összeszámításáról.« Valóban. Gondoljunk csak bele: különböző háztartásokat vonna össze a törvény. Hogy is nézne ki ez a gyakorlatban? Nem mezőgazdasági példát hoznék ennek a jogi abszurditásnak a szemléltetésére. Teszem azt, egy iskolában dolgozik az apa és fia, ezért nem kaphatnának két fizetést az elvégzett munkáért, mert »egy érdekkörnek« számítanak Elek István és Ángyán József fogalmai szerint. Miközben két háztartásban élnek, immár két családot alkotnak, s nem közös kasszából fedezik szükségleteiket. Megkockáztatom: még csak beszélőviszonyban sincsenek egymással, ám az ángyáni logikával írt törvény szerint egy egységként kezelnék őket. A jogegyenlőség elve alapján a gazdák követelhetnék: az oktatási intézményekben és másutt is hasonlóan járjon el az állam. Hova vezetne mindez? S egyáltalán: ki számít családtagnak? A kérdés természetesen költői volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moha
2016. február 27. 10:10
..."A kommunisták által államosított területeket a gazdáknak juttatja."...innentől nem olvastam tovább...már csak egy kérdés, hogy egy ilyen cikkért mivel fizetnek? ...egyszer nagyon szégyelni fogják ..és persze elhallgatni ezek az ember, hogy mit pártoltak...persze nem most..
moricka13
2016. február 27. 04:23
Ángyán József és Gőgös Zoltán! Ne tegyenek úgy, mintha most osztanák újra a földvagyont. Az megtörtént már a 90-es években, most a maradék koncon marakodnak. Leginkább azok, akik új földesurak lettek a semmiből a volt szocialista vagyon felosztásakor, elkótyavetyélésekor, akiknek földje az öregapjuknak, az apjuknak, de nekik sem volt. Úgy történt a legkisebb faluban is, hogy amit 45-ben kaptak a nincstelenek a földosztáskor, a tsz vezetők házalva, bagóért, 10-20-30 %-os áron felvásárolták, se perc alatt lettek első generációs kapitalisták a Marxista-Leninista Esti Egyetemet végzett élcsapatból.
Szúnyog
2016. február 27. 00:21
Jó fizetést kell kapjon, aki ezt birtokpolitikai reformnak nevezi.
gudmen
2016. február 26. 23:10
fidesz csoportgyülésen kérdeztem, hogyan lehet licitálni a bérelhetö földekre..válasz: nem visszük a gazdák elé..tudod milyenek csak marakodnának rajta... oké, köszönöm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!