Ellencsászár

2016. február 22. 21:43

Európa alapvető uralmi mintázatai nem sokat változtak az elmúlt ezer évben.

2016. február 22. 21:43
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A Hunyadiaké volt az utolsó, a siker reményével kecsegtető próbálkozás arra, hogy a nyugati és a keleti birodalom halálos satujából valahogy kimeneküljünk. Mátyás király kísérlete arra, hogy német-római császár legyen, és később az általa jobbágysorból felemelt Bakócz Tamás esztergomi érsek kísérlete arra, hogy pápa legyen, az utolsó esélyt jelenthette volna. Ha ugyanis akár csak egyetlen évtizeden át magyar a pápa és/vagy a császár, akkor talán arra késztethettük volna a Nyugat uralmi elitjeit, hogy kénytelenek legyenek felismerni és követni egy nagyon egyszerű összefüggést. 

Ennek a lényege pedig az, hogy ha fesztelen természetességgel tekintik evidenciának, hogy a Szent Korona szakrális történelmi Magyarországa egyúttal a »kereszténység védőpajzsa« – magyarán: a törökkel szemben biztosítja a nyugati biznisz zavartalanságát –, akkor lennének szívesek az ezért fizetendő ár biztosításából is kivenni a részüket, mert, ahogy mindmáig hangoztatni szeretik, „nincs ingyenebéd”.

A kísérlet elbukott, a Nyugat cinikus hullarablóként lakmározott vígan földi maradványainkból Mohács, majd Trianon után is. (A kereskedő-bankár oligarchia ügynökeként egy Medici került a pápai trónra, I. Ferenc francia király és utódai pedig »lebótoltak« a török szultánnal, akinek persze szintén a Spanyolországból kiűzött szefárd oligarchia vitte a pénzügyeit.) 

Mindez csak azért érdekes, mert úgy látszik, hogy a történelmi kollektív tudatalatti morfogenetikus mezői-ben (ahogy mondani szokták) mégis mozog a Freud. A Welt am Sonntag ugyanis azt találta írni a minap, hogy Angela Merkel számára a legnagyobb kihívást az Orbán Viktor ellencsászár körül csoportosuló erők jelentik, ahová ma már nemcsak Kelet- és Közép-Európa, de a Nyugat belső tereinek számos uralmi reprezentánsa is tartozik. Mindez drámai módon igazolja azt a feltételezést, hogy Európa alapvető uralmi mintázatai nem sokat változtak az elmúlt ezer évben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. április 05. 07:32
Mátyás halála 1490, Buda elfoglalása 1541 aug.29. Ettől fogva tartózkodik folyamatosan az országban török. Most maga nézzen utána jó?
balbako_
2016. március 14. 12:51
Mátyás által kiépített végvári rendszer halála után 51 évig állt. Addig Mohács után kitakarodott törökök közül nem foglaltak el magyar települést.
Droite
2016. március 02. 18:25
Te valami tmk-s lehetsz vagy beteghordo korhazban. Azoktol hallani ilyeneket ...
kurbitalis
2016. március 02. 18:25
Egy névtelen fórumozó meg azt mondta, hogy "gudmen" egy seggfej, aki kreált rémhíreket terjeszt. :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!