Váltófutás ólomsúllyal – miért voltak nehezek a rendszerváltás első évei?

2015. július 13. 10:15

A mi szocializmusunk a többiekéhez képest inkább épült hazugságra, mint elnyomásra, ebből pedig nehezebb kiszabadulni.

2015. július 13. 10:15
Szepesi Balázs
Összkép Magazin

„A rendszerváltás első éveiben kialakulatlanok voltak a játékszabályok. A privatizáció ideológiai okokból és az adósságtörlesztés forrásigényei miatt gyorsított ütemben folyt. A 90-es évek első felében valós kontroll nélkül működött, és több mint 500 milliárd forintos veszteséget halmozott a bankrendszer. Az állami fejlesztési kiadásokat kockás füzetben vezették több minisztériumban, önkormányzatnál. Eközben, aki ráérzett a kusza kor működésének logikájára és szerencsés volt, komoly vagyonokhoz juthatott hozzá. A kreatív energiák komoly részét az előnyök és pozíciószerzés kötötte le az építkezés, az újítás helyett.(...)


A rendszerváltók nem látták elég mélyen, mennyire korhadt a magyar gazdaság belseje, nem mérték fel, mekkora sokkot okoz majd a piacgazdaság és a világpiac. Ennek következtében nem voltak kidolgozott elképzelések, milyen lehetőségeket kínál Magyarország a korszerű, versenyképes működésbe közvetlenül bekapcsolódni nem tudó cégeknek, embereknek. Az volt az elv, hogy aki tud, érvényesüljön, aki nem, annak segít az állam. Az értékteremtés szempontjából lemondtunk az 50 év felettiekről, a képzetlenekről, sok szegény vidékről.

A felkészületlenség a világ vezető műhelyeire ugyanannyira érvényes volt, mint a hazai elitre. A nagy nemzetközi szervezetek szakértői a helyi sajátosságok ismerete nélkül javasoltak sokszor ki sem próbált gazdasági recepteket. A kelet-európai átalakulás fájdalmainak nagy szerepe volt abban, hogy a közgazdaságtan és a gazdasági szervezetek felismerjék a korábbi gondolkozás korlátait. A rendszerváltást elemző hosszú tanulmányok mutatják be, hogy a piac és a szabad társadalom nem alakulnak ki hirtelen maguktól, a máshol jól működő gazdasági intézmények meghonosítása során körültekintően és alázattal célszerű eljárni.(...)

A többi visegrádi ország fogyasztásnövekedésétől való elmaradást csak részben magyarázza a 80-as évek eladósodása. Hozott az ország rossz döntéseket, halasztott el lehetőségeket – az első 10 évben és utána is. A mai világunkat kialakító lépések részletes elemzésével tudhatnánk meg többet arról, hogyan csökkenthettük volna az átalakulás fájdalmát. Ez azonban nehéz: élesek még az emlékek ahhoz, hogy a tanulságokat keressük a bűnbakok helyett. Pedig ebbe bele kell tanulnunk, hiszen az egyik legnagyobb különbség az előző rendszerrel szemben, hogy most már rajtuk múlik, hogyan alakítjuk az életünket.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szuverén
2015. július 14. 07:08
-"...mi szocializmusunk a többiekéhez képest inkább épült hazugságra, mint elnyomásra, ebből pedig nehezebb kiszabadulni." -Végre egy világos, igaz (és főleg eredeti) gondolat. Én is, mindig erre gondoltam. Annyira világos, hogy az eredeti cikket, még végig sem olvastam. Remélem, az önpusztító-önámítást sem hagyta ki. Mert; hazugság és önámítás, kéz a kézben jár. -Szepesi Balázs Úr, fogadja elismerésem, tisztelettel.
Tintamin
2015. július 13. 23:17
Amikor a magyarok jelentős része visszakívánja a Kádár-rendszert, akkor kurvanagy baj van!!! Viktor erre ráérzet: ő megmondja, mi van, kit kell utálni, "rendet tesz", mert minek az a sok választási lehetőség, meg a demokrácia is baromság. Ezért beültette mindenhová a cimboráit, az ő akarata az egyetlen, a kompromisszum hülyeség, a vita baromság, a kritika ocsmány dolog, a szakmaiság csak időpocséklás. A magyarok sajnos lusta, bűnbakkereső, irigy, szűklátókörű, intoleráns, ostoba, tahó nemzet. A fiatalok, akik ezt felismerik, menekülnek, ahogy tudnak. Ez az ország megérdemli jövőjét, el fog tűnni, mert segghülye tolvajokat választ vezetőnek.
Akitlosz
2015. július 13. 14:36
"miért voltak nehezek a rendszerváltás első évei?" Mert hazafiatlanabbak és gyengébb képességűek (voltak) a politikusaink. Valójában nem rendszerváltás volt, hanem a vörösök hatalom és pártvagyon átmentése, amihez az önjelölt, senki által semmire fel nem hatalmazott úgynevezett "ellenzéki kerekasztal" társaság szívesen asszisztált. A vörösök szerették volna megőrizni a hatalmukat és a vagyonukat legalább részben, de féltek a forradalom kitörésétől. Az ellenzékiek pedig szerettek volna hatalomra jutni, de féltek a munkásőrségtől és a szovjet hadseregtől. Azaz az úgynevezett rendszervártás csupán hatalomféltés/hatalomvágy és félelem szülte kompromisszum volt.
moha
2015. július 13. 14:20
..." A privatizáció ideológiai okokból és az adósságtörlesztés forrásigényei miatt gyorsított ütemben folyt. ..." jót nevettem...és a többi sor is ugyan ez a színvonal... Kérdés a cikk írójához...vagy inkább kérés: ne oszd az észt ha csak ennyi van...ám az is lehet, hogy továbbra is hazudozás az ára az egzisztenciának....szóval hagyjuk már a bolndozást..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!