Mit örökölt a mai magyar elit?

2014. december 29. 11:36

A mai ifjú jobbos elit nem a semmiből érkezett, ezek az emberek nem a társadalom legalsó rétegeiből tűntek elő varázslatosan, hanem a kádárizmus (alsó-) középosztályának, hivatalnok- és téesztisztviselő-rétegének gyermekei ők.

2014. december 29. 11:36
Tallián Miklós
Kapitalizmus

A mai ifjú jobbos elit nem a semmiből érkezett, ezek az emberek nem a társadalom legalsó rétegeiből tűntek elő varázslatosan, hanem a kádárizmus (alsó-) középosztályának, hivatalnok- és téesztisztviselő-rétegének, egyszóval a perverz újraelosztásból leginkább hasznot húzó, a kádárista állam működését leginkább saját javára torzító »osztály« korábban esélyt nem kapó tagjai*, ill. a kicsit idősebb generáció különösebb hátránnyal nem küzdő gyermekei ők.

És ennek megfelelő kulturális tőkét hoznak magukkal. Mindent, amit tesznek, ebből a nézőpontból kell magyarázni. Például. Nem értik, mire jó a piaci alapokon működő kétszintű bankrendszer és a független jegybank, mert nem ebben nőttek fel, hanem azok között, akik már a létező szocializmusban is unortodoxak voltak. Vagy például nem azért csökkentik a gimnáziumi férőhelyek számát, hogy direkt gonoszságból kibasszanak a szegényekkel, hanem mert számukra a minta az az oktatási rendszer, ahol az állam kijelölte, kik és hányan mehetnek egyetemre, és ebből vezette le az oktatási rendszer alacsonyabb szintjeinek kiosztását, aki meg kimaradt, mehetett a szocialista iparba dolgozni, amelynek morálja és hozzáadott értéke a mai közmunkához volt hasonlatos.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2014. december 30. 20:49
Olyan ez az írás, mint a szennyes ruha, amelyik alapos mosásra vár. Különben hordhatatlan.
mustarharmas
2014. december 29. 21:55
Előítéletes zagyvaság. Egy kis rejtegetett beképzeltséggel előadva.......
kjkj945
2014. december 29. 18:16
És az mszmp vagyonát nem nyúlta le senki. Az apr ócska villa is ebek harmincadján, visszakapta az ''eredeti'' tulajdonos. Ja 90-98-ig az ország kiárusítása sem történt meg.
OberEnnsinnen
2014. december 29. 16:45
" a kádárizmus (alsó-) középosztályának, hivatalnok- és téesztisztviselő-rétegének gyermekei ők. " Szívesebben olvastam volna a kommünos-ÁVH-s-munkásőrös utódokról... Meg azokról, akik családi-rokoni alapon 60-70 éve, ma is, az MTA intézeteit, egyáltalán mindenféle intézetet betöltik, úgy, hogy kívülről magyarok nehogy hozzáférjenek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!