Orbán nem ebbe fog belebukni

2014. november 29. 09:21

Az új protesztmozgalmak a kukába hajítanák az elmúlt huszonöt évet, miközben a jogállamot, a szabadságot, a köztársaságot éltetik. Interjú.

2014. november 29. 09:21
Kis János
Népszabadság

– De mi remélhető ettől, ha a harminc alattiaknál leginkább antiliberalizmust látni? Kapitalizmus-ellenességet, globalizáció-ellenességet, a képviseleti rendszer elutasítását.

– A képlet inkább kusza, zűrzavaros. Az új protesztmozgalmak, ahogy én látom, egyszerre támadják a liberalizmust és a kiépülő illiberális államot. A kukába hajítanák az elmúlt huszonöt évet, miközben a jogállamot, a szabadságot, a köztársaságot éltetik. Gyanakvóak a globalizációval szemben, és az EU zászlaját lobogtatják. Ha azt kérdezi, hogy a liberalizmus népszerű hívószó-e a köreikben, azt válaszolom, hogy nem. Ha azt kérdezi, a liberális eszmék sikeresek lehetnek-e ebben a közegben, akkor azt válaszolom, hogy igen.

– Ezek a megmozdulások megingathatják a rendszert?

– Nem tudjuk, hogy mi lesz a kifutásuk. Az internet korában viszonylag kevés, alig szervezett ember hatalmas tömegeket tud az utcára vinni. Ez roppant fenyegetést jelent az autokratikus rezsimek számára. De magában hordja azt a lehetőséget is, hogy a mozgalom építkezés nélkül mozog az egyik tüntetéstől a másikig, míg végül kifullad.

Hogy ez ne így legyen, ahhoz a kezdeményezőknek meg kell szerveződniük, el kell kezdeniük a proteszten túlmutató építkezést. Erős bizalmi viszonynak kell kialakulnia köztük. Ez pedig nemcsak személyi kérdés. Mindenekelőtt az kell hozzá, hogy megegyezzenek politikai célok minimumában, ami összeköti őket. Ha meg akarnak szabadulni Orbán illiberális államától, a közös minimum aligha lehet más, mint a liberális demokrácia, az emberi jogok és a társadalmi szolidaritás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2014. november 30. 12:34
Jánoska maguk a francnagy liberális demokráciájukkal - amit az mszpvel közösen óhajtottak folytatni (tudom, hogy maga kilépett) iszonyúan nagyot buktak..Vajon miért? Pedig akkor itt akkora nagy szabadság volt mint a Horn Gyula..és mégis.Szóval recepteket mondani azt mindenki tud..de ha sokadszorra is szénné ég a sütemény és kozmás lesz a főzelék, akkor többet nem diktálnám azt a receptet..hanem elismerném, hogy soha de soha szakács nem lesz belőlem. Ez történt magával meg a volt pártjával meg a maguk rendszerváltási szerepével és a 12 év kormányzással. Szóval hagyjanak mást is a konyhában egy kicsit ügyködni..
catalina9
2014. november 30. 08:10
vizesnyolcas 2014. november 29. 19:45 Éppen ezért Kis János is csak üres frázist puffugtat, amikor azt mondja: "a közös minimum aligha lehet más, mint a liberális demokrácia, az emberi jogok és a társadalmi szolidaritás." A közös mimimum ez: "Közös ismertetőjegyük: aggódnak. Mindig és állandóan. A kisebbségekért, az emberi jogokért, a diszkriminációért, a kirekesztésért, a drogosokért, a homokosokért. Minél idealistább, világmegváltóbb és vadhumanistább szólamokat hangoztatnak, annál inkább róluk van szó. ..... Rajongnak mindenért, amiben ott szerepel a szó: Más. Aláírást gyűjtenek a grönlandi anarchistákért, a chilei feministákért, a fokföldi alternatívokért. Egyetlen dologért nem rajonganak: a magyarság. Ezért nem aggódnak. Csak, ha kezd talpra állni. Akkor be vannak tojva, s jő a félelem, a rettegés. A bőrönd bepakolva. De sajnos mindig maradnak...
oskar
2014. november 29. 20:16
http://transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-egyeb-belfold/630-tgm-25-ev-takarodj
oskar
2014. november 29. 19:17
Szegényeink a liberális demokrácia eredménye!!! Vakok voltunk? Vagy a volt szocialista cenzúra nem engedte ide azokat az amerikai filmeket ahoh az ottani "csövesek", hajléktalanok fémhordóba begyújtott szemét körül melegednek? Nem tudom de Ma látjuk, hogy 88 előtt nem mehettek, ma meg nincs lehetőségük anyagilag sokaknaknyugatra utazni. Én nem tudom, hogy egy illiberális demokrácia milyen lenne??? De az ami volt, amit liberálisnak neveznek, az nem jött be sokaknak. Egy demokrácia díjazza azokat akik becsületesek és becsületesen dolgoznak és nem a spekulánsokat. Van ilyen???????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!