Például a korai fajtákból — portugieser, zweigelt, blauburger, pinot noir, menoir — „csak” könnyű rozékat lehetett készíteni. Ezekből a fajtákból kisebb palackszámban elkészítettük a Márton-napi vörösborunkat is, amely könnyed, gyümölcsös jó ivású bor lett. A gyors szürettel és a szüret közbeni válogatással el lehetett érni, hogy egészséges szőlőt dolgozzunk fel. Az idei szüret lényege az volt, hogy esők után, a bogyószemek sérülései után azonnal, ugyanakkor válogatva szedjük le a szőlőt.
Ilyenkor nincs csodavárás, azonnal lépni kell. Az az érdekes helyzet adódott, hogy az ilyen „kényszerszüretek” miatt könnyedebb vörösborok készültek a komolyabb fajtájú szőlőkből is (például kékfrankos, merlot, cabernet-ből). A jobb fekvésben lévő ültetvényeken egészséges maradt a szőlő, mint például a Görögszón, és ki tudtuk várni, hogy komolyabb alapanyagok is készüljenek.
Utoljára cabernet sauvignont szüreteltünk október 27-én, ami túlélte az időjárás viszontagságait, és igen jóízű szőlőt, majd mustot adott. Pinot noirból, kékfrankosból, merlot-ból, cabernet franc és sauvignonból kellemes, szép illatú, gyümölcsös, könnyen fogyasztható borok készültek, természetesen az elmúlt másfél évtized alatt megszokott igen magas alkoholfoknál alacsonyabb alkoholfokokkal, de jó zamatokkal.