„- Mesélj kérlek röviden, hogyan képzeljük el a Kaláka Pince borkészítési filozófiáját!
- Meggyőződésem, hogyha jól ismerjük történelmünket, a hagyományok szabadságot adnak, ha nem ismerjük, nem értjük a múltat, akkor a hagyományok csak korlátokat jelentenek. Mi a szabadságot akarjuk választani, és filozófiánkban igyekszünk újra szintetizálni Hegyalja két nagy hagyományrendszerét: az édesség kultuszát és a természeti egyediségét. Mindkét hagyománycsomagból azt szeretnénk kiemelni, ami a XXI. század emberének is mond valamit. Eszerint borainkat három szinten rendezzük. A piramis alján a Tokaj néven jegyzett borunk áll, s nevével a borvidékre utal. A második szinten egy válogatás borunk áll, ami már szűkebb lokalizációt, településünket igyekszik megmutatni, természetesen Tállya néven. A piramis csúcsán azok a borok állnak, amiket annyira annyira egyedinek találtunk, hogy a dűlők nevén hozzuk forgalomba. Tavaly egyedül a Tökösmálból készült dűlős borunk.
Borpiramisunk tehát nagyon hasonlít a burgundi rendszerhez. Óriási különbség azonban a két borvidék között, hogy Tokajban kell valamit kezdenünk az édesség hagyományával is. Ennek ellenére, a mi borpiramisunk megnevezéseiben csak a területi lokalizációt jelöljük meg, a fajtát (ami mindig hárslevelű és furmint) és az édességet nem. Tesszük ezt azért, mert természetes adottságként kezeljünk, hogy Tokaj-Hegyalján az igazán nagy kihívás a száraz bor készítése. Ebből következően borpiramisunk teteje felé haladva egyre csökkenő cukortartalmú borok találkozhatnak. Azok a tételek, amik nem elég karakteresek vagy stabilak ahhoz, hogy elegánsan viseljék a száraz iskolázást, azok maradékcukorral a Tokaj borunkba, esetleg – ha így is elég kimagaslóak – a Tállya borba kerülnek. Nálunk tehát jellemzően az édesebb bor az olcsóbb. Szerintünk azért kapta Tokaj az édességet Istentől, hogy kedvesebb, jobban megközelíthető borokat készítsünk, nem pedig azért, hogy ezzel emeljük a borok árát, és minden erővel a koncentráltságot keressük. Igen, ez is Tokaj! Másként fogalmazva, Tokaj különlegessége – azt hiszem – így bontható ki századunkban. Tudom, hogy meglepő, újszerű ez a borkínálat, de ha végig gondolják, szerintem el fogják fogadni, hogy Tokajnak ez, ez is a logikája.