Lesz-e Orbánból akárcsak egy Horthy?

2014. február 02. 13:20

A legfontosabb hasonlóság azonban, hogy mindkettő megemésztetlen és féligazságokon építkezik, ezért ahogy a Horthy-rezsim, úgy Orbán is újabb, az eddigieknél is mélyebb válságba fogja lökni az országot.

2014. február 02. 13:20
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

A legfontosabb hasonlóság azonban, hogy mindkettő megemésztetlen és féligazságokon építkezik, ezért ahogy a Horthy-rezsim, úgy Orbán is újabb, az eddigieknél is mélyebb válságba fogja lökni az országot.

A H.-rezsim fő tévedése természetesen a revíziós-reintegrációs politika volt; az, hogy Trianon felülvizsgálatából nemzetstratégiai és önazonossági kérdést kreált, noha Trianont egy akkor megoldhatatlan probléma (a magyarság birodalmon belüli hegemóniájának biztosítása) és a problémára adott szükségképpen gyenge válaszok hozták el. Ilyen körülmények között a probléma feltámasztására beadott magyar igény maga volt a tömény irracionalizmus.

Orbán fő tévedése egy másik revíziós politika: a dezintegrációé. Az, hogy az EU-val való viszonyunk felülvizsgálatából csinál nemzetstratégiai és önazonossági kérdést, noha az EU szolgáltatja az egyedül optimális megoldást Horthy nyolcvan évvel korábbi problémájára is, amit azonban Orbán már nem tart annyira fontosnak, mint a saját kormányzati szuverenitását. Így változnak az idők: Magyarországon speciel mindig szembe mennek az értelemmel és a reális lehetőségeinkkel. Amikorra behegeszthetnék a korábbi sebeket, inkább új sebeket vágnak. Az egyik pillanatban a függetlenség, a másikban a (Monarchiából nagyon is ismert) relatív függőség nem tetszik. Közben a problémák maradnak megoldatlanok, folyamatosan rétegződnek egymásra, és elképesztő zagyot képezve kísérik az idő folyását.

H. etnicista eszközökbe gabalyodott egy univerzalista (jogias, hungarus) birodalom feltámasztása érdekében, aminek egyik következménye a zsidóság jogfosztása, majd elpusztítása, a másik az ország szovjet megszállása lett. Orbán -- sokkal voluntaristább módon, kikényszerítetlen és igazolhatatlan hibákat követve el -- maga is egyre inkább jobbra sodródik az univerzalista baloldal és az etnicista jobboldal közötti térben, noha erre valódi oka nincs (hogy is lehetne egy alapvetően optimális nyugati integráció állapotában!), csak olyanok, amelyeket az önnön gőgje és bűnei hízlalnak. A Horthyéval szemben Orbán revíziós törekvése semmilyen -- gazdasági, társadalompolitikai, kulturális, külpolitikai -- céllal nem igazolható, eddig is csak szenvedést hozott, és minél mélyebbre hatol ebben a zsákutcában, annál több szenvedést fog hozni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2014. február 02. 22:08
Firkász ne hortyzz , kádár rezsim mszmp ejtett legnagyobb sebet hazánkon.Utódai az mszp nagyobb kárt csináltak mint kádár ideje alatt ,gyf bajnai kóka kapolyi kunce veress vagyoni helyzetét kell megturkálni ,gyf 150 cégbe milliárdos ,bajnai,Ausztriába kivitt vagyona se kevesebb kóka helikopteres pár év alatt asermmől lett vörösbáró.Gyf Motim cég amiben hatalmas vagyonra tett szert se pénzért.Vádaskodó ballib nézzen a tükörbe .-Hortyra visszatérve , Kormányzása alatt erősödött meg emelkedett ki Magyarország gazdaságilag, zsidókat fegyverrel védte a náciktól , kommunistákat egy szinten véleményezte a nácikkal ,ezért pocskondiázza az mszp,nem volt kommunista barát. Firkászokat nem kell komolyan venni ,,humorba illők .Cikk tartalmilag értelmetlen .
szabadhajdu
2014. február 02. 18:02
Béndek AJQA.
zolka50.50
2014. február 02. 17:25
Vajon Béndek felül tudja-e múlni Goebbelst?
balbako_
2014. február 02. 17:10
A következetesség nem az erősségük, mert hol a féktelenül jobbra tolódott Orbánról szónokolnak, hol pedig a kommunista Orbánról. Tanács: előbb a saját beteg agyában tegyen rendet Beléndek kartárs aztán böfögjön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!