A szélsőjobboldalt a Fidesz hozta a nyakunkra

2013. december 11. 14:07

Még mindig ijesztő méreteket ölt az intézményesült diszkrimináció. A rasszizmus egyre inkább átszövi a magyar társadalmat. Interjú.

2013. december 11. 14:07
Dénes Balázs
NOL

Söprögessünk kicsit a saját portánk előtt. Amikor megkérdezem, van-e felelősségük az emberi jogi szervezeteknek abban, hogy Magyarországon előretört a szélsőjobboldal, az érintettek általában azt válaszolják: nincs.

Az emberi jogi szervezetek munkatársai is Magyarországon élnek, nyilvánvalóan nekünk is van valamennyi felelősségünk. A Jobbik megerősödése miatt azonban mindenekelőtt a pártoknak kell viselniük a felelősséget. Egész pontosan a Fidesznek.

Esküdni mertem volna rá, hogy most kiadós »gyurcsányozás« jön. Gyakran hallom, hogy a szélsőjobboldalt Gyurcsány Ferenc hozta a nyakunkra.

Pedig nem. A szélsőjobboldalt szerintem elsősorban Orbán Viktor – és a Fidesz – hozta a nyakunkra. Tény, hogy a szocialisták kormányzása idején volt olyan időszak, amikor Gyurcsány és az MSZP a politikai haszon reményében kijátszotta a »rasszista kártyát«. Ne mentsük fel tehát Gyurcsány Ferencet, de az ő felelőssége ebben összehasonlíthatatlanul kisebb, mint Orbán Viktoré. Emlékezzünk vissza, hogy Stumpf István, az első Fidesz-kormány kancelláriaminisztere milyen koncepcióval állt elő 2003 nyarán. Stumpf úgy gondolta, hogy a következő választáson a jobboldal számára azzal lehet megteremteni a biztos kormányalakítás lehetőségét, ha egy átfogó és egyeztetett stratégia részeként a Fidesztől balra álló MDF, valamint a tőle jobbra lévő, a MIÉP helyébe lépő Jobbik önállóan bejut a parlamentbe. Megjegyzem: a Jobbik akkor még mozgalomként működött, hónapok múlva, 2003 őszén alakult párttá. De a közös kormányzás reményében a Fidesz már akkor szövetkezni akart vele.

A Jobbik kezdetben »nemzeti radikális« irányt vitt, a cigányellenesség, az antiszemitizmus később lett a védjegye.

Valóban, de a Fidesz éveken át szótlanul tűrte, hogy ez a védjegyévé váljon, és csak akkor próbált elhatárolódni – nem túl meggyőzően –, amikor úgy ítélte meg, a Jobbik a saját politikai érdekeit veszélyezteti. A Jobbik szellemét a Fidesz engedte ki a palackból, de azt oda visszazárni már nem tudta. A szélsőjobboldal megerősödése szerintem a társadalom kettészakítása nélkül is nehezen valósulhatott volna meg, ami szintén a Fidesz politikájának a következménye. Feltétlenül egyetértek azzal a gondolattal, hogy Orbán Viktor és a Fidesz történelmi bűnt követett el, amikor 2002-ben a kokárdát választotta kampányjelvényként: magyar zászlóval különböztették meg a magyart a magyartól. Másfelől nem szabad úgy tennünk, mintha a szélsőséges gondolkodásmód a Jobbik megjelenésével terjedt volna el a társadalomban. A rasszizmust a rendszerváltás óta nem sikerült érdemben visszaszorítani, és ez már nemcsak egyik vagy másik politikai oldal, hanem a mindenkori kormány felelőssége. Az emberi jogi szervezetek – néhány kivételtől eltekintve – alapításuktól kezdve tűzoltást végeznek. A jogvédők felelősségét nem is lehet egy lapon említeni az államéval.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. december 11. 21:31
A rasszizmust mesterségesen generálják,azok akiknek ez az érdekük. A Jobbik kiiktatását valamennyi párt házi feladatul kapta,s ki-ki teljesíti is a maga szintjén. A Híres Másként Gondolkodók arról híresek,hogy nem tűrnek más véleményt,mint az övék. Ha a Csekély Értelmű Medveczky Medvénél egy csöppet tisztábban akarunk látni,nem dőlünk be a média és politikusaink trükkjeinek.
ciseaux
2013. december 11. 15:49
http://nol.hu/belfold/20120314-egy_igazan_kellemetlen_figura ..."A Vitorlázás magazin közös családi vállalkozás. Az apa szerkeszti, az anya szervezi, Balázs az olvasószerkesztő és időnként szerző is. Kamaszkoráig versenyszerűen kajakozott is, ahogy annak idején az apja is. Jógázik, vegetariánus, de a családjának húsételeket is szívesen főz. Édesanyja szakácskönyvei között egy „félvegetariánus” a legnépszerűbb. Balázs drogpolitikusként vált ismertté, a húga szociológus. Összetartó, erős család, sok öröklődő, közös ügy. A szülők első generációs értelmiségiek, médiamunkások. Az apa, Dénes D. István a rendszerváltás környékén virágkorát élő Magyar Nemzetnél, majd a Köztársaságnál és a Népszavánál dolgozott, édesanyja, Verő Julianna három évtized után hagyta ott a Magyar Rádiót a Kondor-korszakban. Dénes Balázs újpalotai panelben nőtt föl, onnan költözött át a családdal 1990 körül egy budaligeti házba, és most is Budán lakik feleségével és gyermekeivel. A Radnóti gimnázium magyar–francia tagozatán érettségizett, rögvest bekerült a jogi karra. Még diákkorában megszületett akkori kapcsolatából első gyermeke, s az egyetem utolsó évében munkát vállalt. Érdekesebbet talál, mint a legtöbb joghallgató, aki ügyvédi irodába áll be lótifutinak és földhivatalokban tipródik naphosszat. Ezt az érdekesebbet jelentős részben szemináriumvezetőjének, az akkor még fölöttébb liberális jogvédő Morvay Krisztinának köszönheti, aki rendszeresen meghívta a szemináriumaira Pelle Andreát, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) alapító tagját. Dénes Balázs nála érdeklődik, lehetne-e a TASZ-ban dolgozni. Lehetett. Morvay később már Dénes Balázst hívja meg rendszeresen, és büszkén mutatja be őt a hallgatóinak, mint akit az ő szemináriumának köszönhet a magyar jogvédelem. Dénes Balázs akkor dolgozta bele magát a drogpolitikába, amikor ez szimbolikus üggyé emelkedett. Az első Orbán-kormány ördögűző fanatizmussal igyekezett meghonosítani a garantáltan kontraproduktív és az ártalmakat maximalizáló észak-amerikai drogkriminalizációs gyakorlatot." Dénes Balázs, mint a volt rendszer kontraszelektált zsidó "média-értelmiségének" terméke. Ezért fordulhat elő, hogy 2013-ban már nem emlékszik arra, hogy 2010-ben, szerinte, a Jobbik a szocialista-szdsz politika terméke volt.
bajai
2013. december 11. 15:47
Akkor mégegyszer: Senki nem hozott senki nyakára semmit. A Jobbik a demokrácia része, az MSzP a diktatúra maradványa. A Fidesz és a Jobbik természetes szövetségesek. http://index.hu/belfold/2013/12/10/politikai_eroviszonyok_a_facebookon/
kérdés
2013. december 11. 15:43
Az intézményesült disz-kriminációról minden korosztálynak megvolt/van a történelmi tapasztalata, ugye. A 20. században akár többször is fordult az az intézményesült kerék, ami végül is szétmorzsol majd minden küllő alá kerülőt. Nyugi, előbb vagy utóbb, de mindenki sorrakerül. Hogy ki mennyi 'tőkét kovácsol' belőle, annak is megvan a maga partitúrája. De a rasszizmussal átszővést ennyire elnagyolni, kissé proli szemléletre vall. Ha mást nem, legalább régiókra illene kivetíteni. Mertugye, az sem mellékes, melyik megyében, azon belül melyik településen, annak melyik fertályán s milyen odúban lakik az ilyen kijelentésre vállalkozó, Merész Dénes Balázs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!