Orbán amerikai focija

2013. november 11. 07:40

Tartunk tőle, hogy a budapesti állomáshelyét hamarosan elfoglaló új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell nem töri majd magát túlságosan, hogy mielőbb találkozzék a magyar miniszterelnökkel.

2013. november 11. 07:40
Seres Attila
Népszava

„Az mégis csak elképesztő, hogy Orbán Viktor egy éve nem hajlandó találkozni az amerikai nagykövettel. Ekként méltatlankodott e sorok írójának egy, a külpolitikában illetékes fideszes korifeus. A történet persze nem mai keletű. Éppen tíz évvel ezelőtt hangzott el ez a főnökét bíráló mondat, amit szinte szó szerint megismételhetett volna akár 2011-ben is. Ami manapság már elképzelhetetlen lenne, de akkoriban sem volt gyakori. Talán éppen azért ragadt meg bennem.

Az idő tájt Orbán - bukott miniszterelnökként - még sebeit nyalogatta és sértetten távol tartotta magát mindenkitől, aki nem sírta tele a zsebkendőjét az ő fiaskója miatt, s nem volt hajlandó vele együtt búsongani azon, hogy a haza nem lehet ellenzékben. Nancy Goodman Brinker, akkori amerikai nagykövet pedig láthatóan nem akart könnyeket hullatni Orbán miatt. Nem tartotta őt szakrális figurának - amit pedig a Fidesz-vezér egyre inkább megkövetelt mindenkitől -, sőt rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Orbán, még miniszterelnökként, 2001-ben nem határolódott el a tornyok ledöntését Amerika jogos büntetéseként ünneplő Csurkától. De azért elvárta volna, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjeként Orbán felkeresse őt, s egyeztessék véleményüket a legfontosabb nemzetközi kérdésekről.

A helyzet ma alighanem fordítva áll. Tartunk tőle, hogy a budapesti állomáshelyét hamarosan elfoglaló új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell nem töri majd magát túlságosan, hogy mielőbb találkozzék a magyar miniszterelnökkel, akinek viszont elemi érdeke lenne a megromlott magyar-amerikai kapcsolatok rendbetétele. Hogy miért használjuk a minősítő jelzőt? Egy minapi példa okán. Ritkán fordul elő a diplomáciában, hogy egy állam olyan hangnemben utasítsa rendre partnerét, mint amilyet az amerikai nagykövetség engedett meg magának a Horthy-szobor múlt vasárnapi avatása kapcsán. A budapesti amerikai képviselet közleménye ugyanis úgy fogalmazott: »az esemény drámaian kedvezőtlenül befolyásolja a Magyarországról alkotott képet, és az ország vezető politikusainak gyorsan, ellentmondást nem tűrően, minden kétséget kizáróan el kell ítélniük a szoborállítást.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DezInf
2013. november 11. 11:00
A magyar HM erősen benyal az USA katonai vezetésének. Miért is? Ennyit a magyar külpolitikáról:)))
KannibálTatárÚr
2013. november 11. 09:15
Bár a témával nincs összefüggésben, de a cikket olyan érdekesnek találtam, hogy közzé akarom tenni. Kivonat a tegnapi SME-ből. Moody's varuje pred znížením ratingu Maďarska Ratingová agentúra môže znížiť rating Maďarska, ak podnikne kroky, ktoré by negatívne zasiahli jeho bankový sektor. BUDAPEŠŤ. Maďarsko riskuje svoje ratingové hodnotenie na stupni Ba1, ak podnikne kroky, ktoré by negatívne zasiahli jeho bankový sektor. Informuje o tom ratingová agentúra Moody's. ..."nadol rating krajiny môže stiahnuť politika s negatívnymi dopadmi na bankový sektor,“ tvrdí. Vláda premiéra Viktora Orbána uvažuje o zavedení ďalších opatrení na pomoc dlžníkom v zahraničnej mene, čo by pravdepodobne zasiahlo prevažne zahraničné banky. A Moodys figyelmezteti Mo.-t, hogy csökkentheti besorolását. A Moodys csökkentheti Mo. besorolását, ha Mo. olyan lépéseket tesz, amik negatívan érintenék bankrendszerét. BUDAPEST. Mo. Ba1-be való besorolását helyezi kilátásba a Moodys, ha Mo. olyan lépéseket tesz, amik negatívan érintenék a bankrendszert. ..."a besorolást csökkentheti az ország olyan politikája a bankrendszerrel szemben, amelynek negatív hatásai lesznek a bankrendszerre" - állítja az iroda. Orbán kormánya további segítséget helyez kilátásba az idegen valutában eladósodottak számára, ami nagyrészt a külföldi bankok kárára lenne. Az egészből az látszik, hogy a besorolás csökkentése nem az ország gazdaságának állapota miatt lenne, hanem a terhek átirányítása a bankrendszerre.
Kala pál
2013. november 11. 08:59
Különben is a libás a napokban megy Amerikába majd az (dez)informálja a leendő nagykövetet,az előző nagykövethez is s(z)oros szálak fűzték.
Necoure Yamakee
2013. november 11. 08:43
Igaza van Amerikanak, mi kuldjuk ki berenyi gezat nagykovetnek, majd hordja le oket dorgedelmes levelben az amerikai indianok kiirtasa kapcsan. Ugye nincs amerikai indiangyilkos tabornokrol elnevezve utca az usaban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!