Ha ez nem nemzeti gyász, akkor ez nem valódi nemzet

2013. július 25. 08:08

Ártatlan honfitársainkat mészárolták le – köztük egy kisgyereket – azért, mert azok, akik; mert sötétebb a bőrük színe.

2013. július 25. 08:08
Tamás Gáspár Miklós
hvg.hu

Ártatlan honfitársainkat mészárolták le – köztük egy kisgyereket – azért, mert azok, akik; mert sötétebb a bőrük színe; mert sajátos etnikai kultúrába születtek; mert viselik az évszázados kirekesztettség és kiátkozottság terheit; mert – döntően rajtuk kívül álló okokból – koldusszegények. Mert emberek.

Mert emberek. Meg lehet őket ölni. Vadászni lehet rájuk. A vadásznak fegyvere van, a vadnak nincs. Akire vadásznak, azt megfosztják az ember rangjától. Ott hasal a vadász a sötétben, s várja, hogy lőtávolba érjen a vad. Csakhogy a vad nem vad. A célpont nem fölfegyverzett ellenség. Hanem a vadász embertársa, felebarátja, akit minden ősi törvény, minden vallás és minden erkölcstan szerint tilos – különösen lesből – megölnie. Ha mégis megteszi, akkor azoknak, akik tudnak erről, irtózatot kell érezniük és megrendülést.

Ezt csak akkor nem érzik, ha az áldozatot nem tartják embernek. Ez a rasszizmus lényege.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. július 25. 18:57
Ha ez nem nemzeti gyász, akkor ez nem valódi nemzet..." Kb olyan velős igazság, mint hogy a legrosszabb szocializmus is jobb a legjobb kapitalizmusnál. És még ez filozófus....
Fakuttya
2013. július 25. 16:59
Majd a félromány Gazsi megmondja, mi a nemzet.
liberálzöld.
2013. július 25. 15:31
Mindentől függetlenül nézzük meg ezt a videót. http://cink.hu/itt-a-nyar-klipje-893681725 Itt a roma politika lényege: - Mi lenne, ha a sajátjá szegényét segítené a gazdagabb? - Mi lenne, ha a kisebbségek által befizetett SZJA-t forítanák vissza a kisebbségi politikárta kisebbségenként? - Mi lenne, ha a NAV hősiesen megnézné a videó szereplőit és rendezne egy kis vagyonosodási vizsgálatot? Csak úgy, viccből!
catalina9
2013. július 25. 14:55
Denia 2013. július 25. 09:00 Az kiderült már, hogy miért figyelte meg a titkosszolgálat akkor az egyik tettest? És miért hagyták abba a megfigyelést pont akkor, amikor készülni kezdtek a gyilkosságokra,és beszerezték a fegyvereket?..." Hogy tudjanak gyilkolni, aztán lehessen rasszistázni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!