Hozott is, meg nem is

2013. február 10. 15:40

Szó nincs arról, hogy az Orbán Viktor által tegnap megkötött alku akár csak megközelítőleg olyan jó lenne, mint Gyurcsány Ferencé hét évvel ezelőtt.

2013. február 10. 15:40
Heil Péter
Haza és Haladás
„A legegyszerűbb számítás szerint a 2004-es 22,41 milliárd eurónyi támogatás – évi 2%-os euró inflációt feltételezve, nagyjából úgy, ahogy az EU is számol – 2011-ben 25,74 milliárdot ért. Ezt a 25,74 milliárdot lehet és kell összevetni a tegnapi alkuban foglaltatott, ugyancsak 2011-es áron mért 20,5 milliárd euróval. Az eredmény: a szocialista-liberális kormány által 2005-ben kötött megállapodás 25,57% százalékkal nagyobb összegről szólt. Az új időszakra kapott költségvetésünk tehát reálértékben a korábbinál ötödével lett kisebb. Ezért mondom, hogy a novemberi cikk következtetései ma is érvényesek. Szó nincs arról, hogy az Orbán Viktor által tegnap megkötött alku akár csak megközelítőleg olyan jó lenne, mint Gyurcsány Ferencé hét évvel ezelőtt.
 
No de akkor mit ünnepel Orbán miniszterelnök úr? »Nettó hazugság«, amit a kormány PR-esei elénk tálaltak? Nem. Inkább bruttó. Többnyire valós adatokat soroltak, csak éppen »elfelejtették« hozzátenni, hogy nem összehasonlítható mennyiségekkel dobálóznak.
 
Így például, minden valamirevaló közgazdász nyilván helyből sikítófrászt kap, amikor a kormányfő egy hét évvel ezelőtti és egy mostani forintadatot csak úgy stande pityere egymás mellé téve rezzenéstelen arccal bejelenti: a következő hét évben egy főre számolva ötven ezer forinttal többet kapunk majd Brüsszelből, mint eddig. Különösebb számolás nélkül is belátható, hogy ami euróban kevesebb, annak forintban is kevesebbnek kell lennie. És így is van. Ha a fenti számokat mai árfolyamon forintra váltjuk – és nem kíméljük meg magunkat attól a »macerától«, hogy a pénzügyi adatokat azonos időpontra vetítve, azonos árfolyamokkal számolva vessük össze – az EU felzárkóztatási politika keretében 2007-2013 között kapott »koponyánkénti« támogatásunk az ezután várhatónál megint csak 25 százalékkal magasabbnak adódik. A támogatás fejenkénti összege »koponyánként« is ötödével csökken.
 
A leányzó tehát pontosan fordítva fekszik, mint ahogy a miniszterelnök láttatni szeretné. Sőt, még nyújtózkodik is.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2013. február 11. 13:52
Heil Péter!? Ez lesz az új köszönésetek az E2014-ben?
Berecskereki
2013. február 11. 08:12
Azzal értek egyet, hogy annak az összehasonlításnak van értelme, amely azt mutatja meg, hogy egy adott költségvetési ciklusban mennyit hívott lesz az ország a keretből és ez az összeg hogyan hasznosult. Amennyiben térkövekben és kilátókban, akkor csak abban az évben növeli a GDP értékét, amikor megvalósították. Ebből eredően a gazdaság szempontjából nincs további haszna. Amennyiben a reálgazdaságban hasznosult, munkahelyeket teremtett és termékekben realizálódik, akkor hosszú távon növeli a gazdasági mutatókat. Heil Péter egy fejre állított logikával részben a korábbi számítás eredményének helytállóságát, részben az a mostani keret kevesebb , mint a korábbi állítást próbálja bizonyítani. Így a korábbi keretet az inflációs rátával felszorozva a mostani keretszámmal veti össze. Az inflációs rátával számított többlet eredmény viszont nem a megállapodás eredménye. Hiába állít mást, így a körtét hasonlítja az almával. A mostani keret 7 év múlva megközelítőleg ugyan annyi lesz, mint amit számolt a korábbi keretösszegre. Maga a számolás is csúsztatáson alapszik, mert azt feltételezi, mintha a 2007-2013 keretösszeg a számítás pillanatában rendelkezésre állna, holott az évek során a lehívásokkal csökkent. Mindezeket figyelembe véve az állítása valótlan, hamis, politikai PR, lejáratás a célja.
mustármag
2013. február 11. 07:21
A libás banda mindenre képes.
tomtyi
2013. február 11. 05:03
Amúgy Megyó és Fletó 2004 előtt miért csak ilyen gyalázatos szintű a mg-i támogatásokat bírtak kiharcolni? Nem a 2004-2006-os évekre csak, de 2007-től.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!