Matolcsy 1627-ben

2012. augusztus 24. 18:05

Vesztésre álló hadvezéreken nem sokat szokott segíteni régmúlt idők csatáinak proponált „újrajátszása” a história terepasztalán.

2012. augusztus 24. 18:05
Vajda Péter
Népszava

„Könnyű lenne tréfálkozni azon, hogy Matolcsynak a nemzetközi globalizmus elleni harc menedzselése, valamint Orbán Viktor naprakészen tartása mellett még volt ideje és energiája jó 800 oldalt elolvasni Wilsontól, noha több recenzió szerint az angol anyanyelvű olvasópolgárokat is próbára teszi a brit tudós »kevéssé olvasóbarát« stílusa. Mégse vegyük humorra a dolgot, még akkor sem, ha nagy a kísértés: cikke olyan, akár egy karikaturista önarcképe. További húsz, a mostanira hajazó, jogokat beszűkítő, komor válságév ígérete azonban egyáltalán nem vicces és ez elgondolkodtat: milyen része van Matolcsy ideájának abban, hogy a párthatalmat szinte automatikusan újratermelő Alaptörvényt és választási törvényt kaptunk e »forradalmároktól«, akiknek »fülkére« jószerével immár nincs is szükségük...

Folytatva: milyen szerepe van abban, hogy Orbánék évtizedes vészhelyzetet sejtetve, nemcsak a mindenható állam történelmileg rég lejáratódott ideáját karolják fel, hanem időről időre meglebegtetik a külpolitika újragondolását és új stratégiai szövetségeseket fedeznek fel, ott, ahol a Nap felkel... Vesztésre álló hadvezéreken nem sokat szokott segíteni régmúlt idők csatáinak proponált »újrajátszása« a história terepasztalán. Emellett akár azon is érdemes meditálni, hogy vajon kivel azonosítja magát a permanensen hadat viselő kormány második embere: Wallensteinnel, a császári főparancsnokkal, akit az uralkodó minden keggyel elhalmozott, vagy inkább Richelieu bíborossal, a Lajos király által kinevezett államminiszterrel, akinek maga az uralkodó kérte ki a pápától a bíborosi kalapot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. augusztus 25. 13:45
Július 4. - július 19. - Török emberrablásokat : A berber kalózok raid Izland . Július 20 - augusztus 19. - Nyolcvan éves háború : Frederick Henry herceg Orange megállapítja ostrom a grol , az utolsó spanyol erőd a keleti Hollandiában , és rögzíti azt követően 1 hónapos ostrom. Július 22. - Az angol, a Buckingham herceget , támadni Ré szigete támogató hugenották a La Rochelle . Az invázió nem megy jól. Július 27. - A földrengés elpusztítja a városok San Severo és Torremaggiore Dél- Olaszországban . Szeptember - A La Rochelle ostroma kezdődik. November 20 - harmincéves háború : Bogislaw XIV herceg Pomeránia , aláírja a kapituláció a Franzburg , amely Pomeránia kénytelen fizetni a császári hadsereg Wallenstein küldött elfoglalására. Mindazonáltal, annak ellenére, hogy a szerződés, a Pomeránia elpusztította a császári csapatok. November 28 - lengyel-svéd háború : A lengyel-litván flotta legyőzi a svéd flotta csata Oliwa . És hogy jön ide matolcsy????
slomovicz
2012. augusztus 25. 13:30
Ez hülye. :-)
szabadhajdu
2012. augusztus 24. 21:26
Ez a Vajda valami mocskos komenyista és ÁVH-s felmenőkkel rendelkezik? Ja még annyi, hol voltak és hogy hívták a Vajda felmenőket 1627-ben?
várúr
2012. augusztus 24. 20:00
Vajda Peti nemhogy 800 oldalt -, 8 sort se olvas angolul. MIcsoda kisszerű ostoba egy embert, bárki az, a műveltségéért ekézni... Mintha az ötvenes évek egy vérproliját olvasnám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!