„Generikus fasizmus”: Gömbös és Orbán

2010. szeptember 13. 10:27

Az ultranacionalizmust és a teljes rendszerváltozás igényét megtalálhatjuk a fasizmus minden változatában. Orbán Viktor nemzeti együttműködésének rendszerében is.

2010. szeptember 13. 10:27

„Nézzük meg, mik voltak Gömbös politikai elképzelései, mik voltak a hívószavai, és hasonlítsuk össze ezeket Orbán Viktor kedves témáival. Itt Vonyó József munkáira támaszkodom. Az erős állam követelése, antiliberalizmus, antibolsevizmus, függetlenség, az ország szuverenitása, megvédendő értékek, Magyarország vezető szerepének megalapozása a régióban, a magyarság világtörténelmi küldetése, nemzeti célok hangsúlyozása, erőgyűjtés, amit »alkalmas időben alkalmazni« lehet. Ugye ismerősnek hangzanak? Aztán »az a magyar föld, amely elvétetett a magyartól, a magyarnak visszaadassék«. Nemzeti kultúrát kell megteremteni, nem szabad a nyugatot majmolni. Nemzeti szellemű nevelésre, illetve erős, egészséges polgárokra van szükség, ezért támogatni kell a sport ügyét. Meg kell reformálni az iskolarendszert, amelynek alapfeladata a jellemnevelés az ismeretközlés rovására. Gondolom, ezek az elképzelések is ismerősek, hiszen Hoffmann Rózsa szájából naponta hallhatunk hasonló kijelentéseket. Az egyénnek alá kell rendelnie saját érdekeit a nemzet érdekeinek. Erős államra van szükség, amely megszervezi, szabályozza az egyént. (...)

Mit lehet kezdeni az orbáni vízióval, amely annyira hasonlít Gömböséhez? Ezen morfondírozva jött segítségemre Mark Pittaway brit történész, aki a modern magyar történelemmel foglalkozik, és remekül ismeri a korszakot. Ő volt az, aki felhívta a figyelmemet Roger Griffin, brit politikai filozófus »generikus fasizmus« definíciójára. Mivel szélsőjobboldali politikai irányzatok majdnem minden országban fellelhetők különböző variációkban, Griffin olyan definícióval próbált meg előállni, amely a szélsőjobboldal összes permutációjában érvényes. Rájött, hogy a »generikus fasizmus« legkisebb közös nevezője a nemzeti palingenezis, pontosabban »a fasizmus egy olyan politikai ideológia, amelynek mitikus magva, annak összes változatában, palingenetikus formája a populista ultranacionalizmusnak« (Fascism is a political ideology whose mythic core in its various permutations is a palingenetic form of populist ultra-nationalism). Ha véletlenül valakinek hirtelen nem jutna eszébe, mit is jelent a palingenezis, hadd frissítsem fel emlékezetét. Palingenezis újjászületést, megújhodást jelent. A populista ultranacionalizmust és a teljes rendszerváltozás igényét valóban megtalálhatjuk a fasizmus minden változatában. Attól félek Orbán Viktor nemzeti együttműködésének rendszerében is.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2010. szeptember 13. 20:30
Tetszik nekem ez a "generikus fasizmus" kifejezés. Olyan tudományosnak hat. Az általam nagyra becsült tudós emberhez, aszomszéd Pista bácsihoz fordultam tájékozódni. Kiderült, számos ilyen generikus fogalom létezik! Ilyen pl: a generikus hazaárulás, ami számos országban a zsidó-bolsevik attitúd, erősen kötődik az etnikumhoz és a valláshoz. Ilyen például a generikus hazudozás ami a demokratikus Charta és a "galamus csoport" sajátja.
advocaat
2010. szeptember 13. 19:32
A GALAMUSBAN a legszörnyűbb, hogy a hozzám hasonlóan ALTAJISZTIKA-szakos, hun, türk, ősmagyar, avar és mongol történelemmel/nyelvekkel foglalkozó szakember, SÁNDOR KLÁRA ex-SZADESZ képviselő, ma gyurcsányista, neoliberális picsa is ír oda.... S a turánista írásai KORREKTEK: míg a mai politikai közírásai GYURCSÁNYISTÁK! (???) MIFÉLE ÓRIÁSI ELTÉRÉS A SZOCIALIZÁCIÓBAN és a vele szemben kialakult NEMZETTAGADÓ ideológia magáénak vallásában! Történészek törvényszerűen válnak nacionalistákká. Altajisztika- és turkológia-szakosok HATVÁNYOZOTT MÉRTÉKBEN! Hacsak Sándor Kára nem ZSIDÓ (???!!).......
advocaat
2010. szeptember 13. 19:02
Ez NEM "generikus fasizmus", hanem a polgári konzervatív NEMZETÁLLAM ismérveinek rendszere, hülye zsidajok!!!
Para Celsus
2010. szeptember 13. 18:37
Brit kutatók megállapították, hogy a heringek szellentéssel kommunikálnak - innen kezdve alamuszi-galamuszi southpark-kanadai-fejű néne mondhat amit akar, heringszellentést sem ér a cikkje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!