Igen, forradalom!

2010. május 22. 08:56

A neokón csoport azért van zavarban, mert nem tud mit kezdeni Orbán „forradalom” és „új alkotmány” fogalmaival.

2010. május 22. 08:56

Orbán Viktor megfogalmazásával szemben, amely szerint 2010. április 11-én és 25-én forradalom zajlott le a szavazófülkékben, óriási értetlenség és szembenállás alakult ki. S ebben a szembenállásban az az érdekes, hogy szinte »népfrontos« koa­líció alakult ki a forradalomtézissel át­ellenben. Nyilvánvalóan erőteljesen bírálják a szocialisták, de lát­hatóan a neoliberális és neokonzervatív (röviden: neokón) körökben is nagy zavar támadt. Tehát egy nagyon furcsa, szocialista–neoliberális–neo­konzervatív egyező ellenvélemény látszik kibontakozni. (...)

A neokónokra az jellemző, hogy kifejezetten nem szeretik a forradalmi változásokat, kifejezetten nem szeretik, ha valaki a társadalomról beszél, és kifejezetten nem szeretik, ha valaki megkérdőjelezi, hogy az elitcsoportokon kívül bárkinek is beleszólása lehet a »nagy dolgok« folyásába. Számukra például az 1989-es átmeneti, szedett-vedett, toldozott-foldozott alkotmány is megfelelő, mert ők »konzervatívok«, s a konzervatív ember nem változtathat csak úgy meg egy alkotmányt. Még akkor sem, ha az egyébként még mindig sztálini. Fő a folyamatosság.

A neokonzervatív csoport az elmúlt években is jó pozíciókat töltött be, igen sokszor kiegyezett és kiegyezik a neoliberális csoportokkal, ezért tagjainak például nem igény és nem túl fontos az elszámoltatás sem, sokkal inkább a dolgok természetes és számukra kedvező menete. A neokón csoport azért van zavarban, mert nem tud mit kezdeni Orbán
»forradalom« és »új alkotmány« fogalmaival, követelményével, igyekszik e szavakat és fogalmakat átértelmezni, bagatellizálni, úgy persze, hogy közben kedvező pozícióikat ez mégse sértse. Nagy játék ez, jól csinálják, meg kell vallani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acsub
2010. május 23. 09:53
Nem a családtagja emlékét tagadja meg, henem a tagadás törvénybe foglalt büntetését törölné el. Nagy külünbség. Úgy nem lehet vitatkozni, hogy az egyik felet folyamatosan gúzyba köti a törvény. Neked is idemásolom azt. amit a SZEMA oldalára írtam, ami azóta is "A komment moderációra vár." " Előrebocsátom, hogy én a TASZ véleményével értek egyet. Ezt a véleményt szeretném is megindokolni, úgy hogy ne kövessek el törvénysértést (már ez öncenzúrára való figyelés is megalázó): „1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről A holokauszt nyilvános tagadása 269/C. § Aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. ” A cikk írója szerint a háború utántól a mai időszakig eltelt időben nem módosult-e – a történelmi kutatás és megismerés folytán – a holocaust áldozatainak száma, az elkövetés módja és helye? Nem forognak még a szakirodalomban is az áldozatok számát illetőleg eltérő becslések/tényadatok? Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor ez nem fordulhat elő a jövőben is, szigorúan tudományos alapon? Ha előfordulhat pl. az áldozatok számának csökkenése, akkor az kimeritheti-e a fent idézett törvény „jelentéktelen színben tünteti fel” kitételét? Ha igen, akkor ez a törvény akadályozza a történelemtudományt abban, hogy a valóságot jobban megismerje?"
acsub
2010. május 22. 17:36
Bocs ide linkelem be, amit tegnap találtam, de nem tudom hova kéne, hogy felhívjam rá a figyelmet: "Fura megfogalmazással tenné lehetővé a Fidesz módosító javaslata, hogy az eddigi megkötések se legyenek irányadóak az állami vagyon versenyeztetés nélküli eladásakor. A javaslat annak fényében különösen meglepő, hogy a fideszes politikusok az utóbbi években sokszor hangoztatták, hogy átláthatóbbá kell tenni a privatizációt. A javaslatot jegyző politikusok sem az [origo] kérdéseire, sem az ellenzéki képviselők kritikáira nem reagáltak érdemben. Az állami kézben lévő vagyon hasznosítása és eladása esetén mellőzhető a verseny, "ha társadalom-, fejlesztéspolitikai vagy egyéb szempontok szerinti közérdekű cél érdekében az adott ügylet megvalósítása kiemelten indokolt, és a kormány erre figyelemmel nyilvános határozatban döntött a versenyeztetés mellőzéséről" - ez áll abban a javaslatban, amit Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János leendő államtitkár kedden terjesztett a parlament elé. A módosítás mind az állami vagyon versenyeztetés nélküli hasznosítását, mind a versenyeztetés nélküli eladását megengedő konkrét feltételek közé beszúrja az "egyéb szempontok" kitételt, ami gyakorlatilag szabad kezet ad a kormánynak a verseny kiiktatásában. "Azzal, hogy a Fidesz megszünteti a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot és a jelenlegi vagyontörvény az állami vagyon versenyeztetés nélküli hasznosítására, illetve eladására vonatkozó paragrafusaiban szereplő feltételeket kiegészíti az egyéb szempontokkal, kevésbé lesz ellenőrizhető és átlátható a vagyongazdálkodás" - mondta [origo]-nak Lövétei István alkotmányjogász, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. " www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100519-matolcsy-es-fonagy-torvenyjavaslata-levetove-teszi-hogy-a-versenyeztetes-nelkuli.html Így kell harcolni a korrupció ellen. Gratulálok!!! Minden más lesz, látjuk! ----------------------------------- Az LMP vissza akarja vonni a holokauszt-kommunizmus tagadást tiltó törvényt Schiffer saját családi tragédiáira hivatkozik. Családját mindkét tragédia során meghurcolták, a holokauszt során és a kommunizmus börtöneiben is halt meg dédanyja. Ő nem lesz attól boldogabb, ha ez a törvény garantálja a történelemértelmezés homogenitását. Nem összemérhetőek szerinte a 20. század szenvedés történetei, ezért nem is kell kufárkodni velük. parlament.tumblr.com/post/619708415/az-lmp-vissza-akarja-vonni-a-holokauszt-kommunizmus Üdvozlöm a kezdeményezést ez a törvény úgy, rossz, ahogyan van. Különösen érdekes a javaslat az LMP-től, egyrészt őket gyakran SZDSZ 2.0-nak "becézik", másrészt pl . Schiffert származás és családja folytán nem lehet antiszemitázni.
bryan
2010. május 22. 15:40
Mit keresett ez az ember a PTI-ben korábban?? Nagyon soványka amit összehoz, még Lengyel László (!) is jobbakat ír nála.
lillburne
2010. május 22. 14:19
Egy demokratikusan választott kormányt leváltott egy másik demokratikus úton választott kormány. Valamint tudjuk még, hogy OV a jelenlegi rendszert tenné jobbá. Ha ez forradalom, akkor '56 nem volt az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!