Simán felújíthatták volna a Lánchidat a francia adófizetők a párizsi olimpia vallásgyalázó megnyitójának árán

2024. július 30. 04:37

A nyilvánosságra került adatok szerint ráadásul nem is csak egyszer tudták volna ezt megtenni.

2024. július 30. 04:37
null

Nyitókép: Az olimpiai ötkarika az Eiffel-tornyon a 2024-es párizsi nyári olimpia megnyitóünnepségén 2024. július 26-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek, péntek este nagyszabású show keretében megnyitották Párizsban a XXXIII. nyári olimpiai játékokat. Az esemény történetében mintegy példátlanul azonban az olimpia megnyitóünnepsége világszerte közfelháborodást váltott ki, miután annak sikerült szinte minden népcsoportot és résztvevő országot megsértenie. 

Már az esemény alatt megjelentek a kritikus hangok, volt, aki a keresztények elleni provokációnak minősítette Az utolsó vacsora című Da Vinci-festmény drag queen paródiáját.

A megnyitóval kapcsolatos botrány után a NOB leszedte hivatalos oldaláról a felvételeket, egy cég pedig már be is jelentette az olimpia bojkottját.

Már most a duplájába kerül az Olimpia a szervezőknek

Bár az olimpia már az eddig elérhető adatok szerint is a tervezett költségvetés duplájába kerül, a már létező és fejlett infrastruktúrájuknak köszönhetően viszonylag olcsón megússzák a franciák az olimpia rendezését. Ez azonban tovább rontja a megnyitó körüli botrányt, amely a sportesemény egyik legdrágább részévé vált. 

A sokakat felháborító megnyitó 122 millió euróba, azaz közel 48 milliárd forintba került. Az elmúlt évtizedekben ennél csak a pekingi olimpia megnyitóünnepsége volt drágább, de az nem is okozott nemzetközi botrányt.

És bár az eredeti 6,2 milliárdos költségvetés a startpisztoly elsütéséig 12 milliárd euróra hízott, ez még mindig kevesebbe kerülne, mint a 2020-as tokiói, a 2016-os riói vagy a 2012-es londoni olimpiák, hála a francia főváros fejlett tömegközlekedésének és infrastruktúrájának, valamint a már meglévő sportlétesítményeknek.

Nem beszélve arról, hogy a múlt pénteken kezdődött meg a 2024-es párizsi olimpia, a sportesemény balszerencséje jóval azelőtt kezdődött: a vízi sportoknak hivatalosan otthont adó Szajnában veszélyes fürdeni, a nyitónapon pedig baloldali radikálisok bénították meg a vasutat.

Ezt is ajánljuk a témában

Íme, a biztonsági szakemberek rémálma: a párizsi olimpia megnyitója

A terrorizmus veszélyére figyelmeztetve számos biztonsági szakértő azt követeli, hogy ne a Szajnán, hanem egy zárt, jól körülhatárolható és ellenőrzött helyszínen – mint eddig mindig az olimpiák történetében – rendezzék meg a nyári játékok megnyitóját. Macron elnök a nagyszabású elképzeléséről nem hajlandó lemondani, de most már, ha a terrorfenyegetettség nő, akkor szóba kerülhet a B terv.

Ennyibe kerültek a korábbi megnyitók:

  • A koronavírus-járvány miatt kiürült Tokióban a nyitó- és záróesemények együtt kerültek 103 millióba;
  • a britek a 32 milliós ünnepségük miatt is húzták a szájukat;
  • a brazil szervezők pedig alig több mint 6 millióért csináltak egy felejthetetlen bulit.

A méregdrága párizsi szégyenfolt tehát még a történelem legdrágább nyári olimpiáját, Pekinget is megelőzte, amelynek nyitóünnepsége mindössze 92 millió euróba került.

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. július 30. 09:17
névtelen vastagbőrű talpnyaló, hasonlítsd össze a költségvetési hiányt meg a ner magántőke alapjait.
Lajoss
2024. július 30. 07:54
Bezzeg,mi milyen takarékosak lettünk volna… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
catalina11
2024. július 30. 07:31
patriota-0 2024. július 30. 06:41 A tetves Momentum miatt kellett szegény franciáknak olimpiát rendezniük." ők is ilyet rendeztek volna, ez a momentumos módi...
catalina11
2024. július 30. 07:07
A sokakat felháborító megnyitó 122 millió euróba, azaz közel 48 milliárd forintba került. Az elmúlt évtizedekben ennél csak a pekingi olimpia megnyitóünnepsége volt drágább, de az nem is okozott nemzetközi botrányt." na de ennyit megért a libsik kedvébe járni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!