Ezért csalódott az MLSZ elnöke – Szoboszlairól és a kapitánykérdésről is elmondta a véleményét

2024. július 18. 09:40

Csányi Sándor a sportnapilapnak adott interjújában őszintén fogalmazott az Eb-n nyújtott teljesítménnyel kapcsolatban.

2024. július 18. 09:40
ROSSI, Marco

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A labdarúgó Európa-bajnokság óta először adott interjút Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. A szövetség első embere a Nemzeti Sportnak elmondta, csalódott, hogy nem jutottunk tovább a csoportból, de összességében reális eredmények születtek, hiszen a világranglistán előttünk álló csapatoktól, Svájctól és Németországtól vereséget szenvedtünk, míg a mögöttünk álló Skóciát küzdelmes mérkőzésen legyőztük. Mint hozzátette: „nem szabad kudarcként tekinteni az eredményekre, nem történt dráma”.

Ezt is ajánljuk a témában

„A személyes érzéseimben csalódott vagyok, nagyon sajnálom, hogy így alakult. Az elmúlt évek következetes munkájának és a tervszerű csapatépítésnek köszönhetően a válogatott a németországi Európa-bajnokságot megelőzően másfél éven át olyan eredményeket ért el, amelyek feljogosították arra, hogy az Eb-re a mégoly nehéz csoportból való továbbjutás céljával utazzon. Ettől függetlenül, reálisan értékelve az eredményeket, látni kell, hogy a világranglistán két régóta jóval előttünk álló csapattól, Svájctól és Németországtól vereséget szenvedtünk, míg a mögöttünk álló Skóciát küzdelmes mérkőzésen legyőztük. Az is tény, hogy az előző sorozatokban, az Eb-selejtezőben vagy éppen a Nemzetek Ligájában többször is megvertünk nálunk magasabban rangsorolt csapatokat.

De látni kell, hogy azokon a mérkőzéseken minden sikerült, és erőn felül teljesítve borítottuk a papírformát.

Szerencsénk is volt, a játékosok többsége egészségesen és jó formában érkezett a válogatottba, emellett a minket sújtó játékvezetői hibák is viszonylag elkerültek bennünket. Ezzel szemben az Eb-n a keretben többen sérültek voltak, a szokásos kezdőcsapatból néhányan meccshiánnyal érkeztek, nem voltak jó formában lévő helyettesek, továbbá a korábban nem tapasztalt egyéni hibák és játékvezetői tévedések is befolyásolták az eredményeket” – kezdte Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, aki Marco Rossi szövetségi kapitány szerepéről is kifejtette a véleményét.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor és Marco Rossi szövetségi kapitány
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Beszéltem Marco Rossival, akit, mint már többször elmondtuk, 2025 végéig betonbiztos szerződés köt a szövetséghez. Így kettőnk között fel sem vetődött a sajtóban megjelent kapitánykérdés. A szövetségi kapitánnyal idestova hat éve dolgozunk együtt, folyamatosan jó munkát végez, teljes a bizalom iránta szakmai és emberi szempontból is.

Én is úgy gondolom, és a beszélgetéseink alapján mondhatom, ő is tudja, hogy a sikerek mellett voltak hibái neki is, és az irányítása alá tartozó játékosoknak is.

De az ­összkép, különösen az utóbbi három év teljesítménye és az elért fejlődés nem kérdőjelezhető meg. Jó úton járunk, és bár az Európa-bajnokság a várakozásunk alatt alakult, szerintem van okunk az óvatos bizakodásra a következő másfél évre” – tekintette előre Csányi.

Ezt is ajánljuk a témában

Ősszel a Nemzetek Ligája-kihívás vár a csapatra, ezt követően pedig a 2026-os világbajnokságra való kvalifikáció lebeg mindenki szeme előtt. Csányi Sándor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„A Nemzetek Ligájában több mint két éve a legjobb nyolc európai ország közé rangsorolnak bennünket, a FIFA-ranglistán pedig jelenleg a 15. európai ország vagyunk.

Ez alapján azt hiszem, gondolkodhatunk a kijutásban.

De látni kell Albánia, Grúzia vagy korábban Izland példáját, hogy az európai labdarúgásban minden ország fejlődik, egyre élesebb a verseny. Csak hallatlan szorgalommal, alázattal, töretlen győzni akarással lehet esélyünk egy-egy mérkőzés megnyerésére. Mindehhez egészséges játékosokra, a klubcsapatokban rendszeres játékra, jó formára van szükség, és egy nagy adag szerencse sem árthat. Őszintén látni kell azonban két meghatározó tényt. Egyrészt, bármilyen jól is játszik a kezdőnk egy mérkőzésen, jelenleg nincs huszonöt, más szóval minden pozícióban két nemzetközi képességű válogatott játékosunk. Másrészt nem szabad nem észrevenni, hogy a válogatott és a Ferencváros elmúlt öt-hat évben elért vitathatatlan sikerei mellett az NB I színvonala, klubcsapataink nemzetközi szereplése, az utánpótlásképzés hatékonysága elmarad ettől a szinttől” – vallott kritikusan az MLSZ-elnök, aki a csapatkapitányról, Szoboszlai Dominikról is szót ejtett a beszélgetés során.

„Szoboszlai Dominik mindössze huszonhárom éves, ő volt az Eb legfiatalabb csapatkapitánya. Amit eddig a futballban elért, azt a tehetségének, szorgalmának és a személyiségének köszönheti.

Az Eb-n nem volt csúcsformában, ez annak is a következménye, hogy a téli sérülése óta és a tornán sem volt százszázalékos, régóta kisebb sérüléssel bajlódott.

Az akarata és a hozzáállása ugyanakkor példaértékű volt, igyekezett vezérként viselkedni a pályán. Kétségtelen, hogy ő a jelenlegi válogatott legnagyobb sztárja, de már csak a kora miatt sem elvárható tőle, hogy mindig élete formájában teljesítsen. Biztos vagyok benne, még sok örömöt szerez a magyar futball szurkolóinak” – tekintett előre Csányi Sándor.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolt196969
2024. július 25. 06:59
A foci maffia és ö a vezér Csányi kaka fos vagy csak a duma duma
igazmagyar
2024. július 18. 11:23
Minden tiszteletem az MLSZ elnök úré, de mivel nem érhetem el másként, itt írok, mert volna egy-két megjegyzésem. 1. Miért nincs világ versenyeken magyar bíró? Szlovén meg hasonló kis országokból van, akik még évekkel ezelőtt azt sem tudták mi a foci. 2. Csányi úrnak sokkal nagyobb befolyása lehetne fontos döntések meghozatalában, mert a magyar foci nagy tradíciókkal rendelkezik. 3. Valami okosat a FIFA elnökétől Infantinótól várni nem lehet, mert kilóra meg van véve, mint általában mindenki ilyen nagy pozíciókban. 4. A kieséses szakaszban az lenne igazságos, ha olyan bíró nem fújna a meccseken, mely országok csapata tovább jutott. 5. A VAR manipulálható, mert az lenne a reális, ha lehetne látni azt a pillanatot is, amikor a labda el lett rúgva, nem csak azt, amikor megkapja a játékos. 6. Volna egy jó javaslatom! A VAR-t teljesen kiiktatnám, nem lenne les, és egy próba bajnokságot rendeznék. Nem volna kaput el sem találó meccs, sok gól lenne, akár 8:3-as eredmény is. Sokgólos meccsek!
chief Bromden
2024. július 18. 10:05
Öreg róka, a legerősebb szürke eminenciás. Aki belemar, könnyen megégetheti magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!