Szenzációs nyitány a magyaroktól a budapesti sakkolimpián

2024. szeptember 12. 08:36

Tökéletesen rajtoltak a mieink a hazai rendezésű világversenyen.

2024. szeptember 12. 08:36

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A férfiaknál és a nőknél is a várakozásoknak megfelelő könnyű győzelemmel kezdett a legjobb magyar csapat a budapesti sakkolimpián.
Mint ismert, rendezőként Magyarország három-három csapatot indíthatott a tornán. A nyitólépést Arkagyij Dvorkovics, a nemzetközi szövetség elnöke és Polyánszky Zoltán, a magyar szövetség elnöke tette meg az első táblánál a BOK Csarnokban zajló eseményen.

A férfiaknál a nyitókörben ahogy a legtöbb kiemelkedő csapatban, úgy a magyaroknál sem mutatkozott be a legjobb játékos, azaz Rapport Richárd, aki a világbajnok kínai Ting Li-zsenhez, a világbajnokjelölt indiai Domárádzsu Gukéshez és a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsenhez hasonlóan nem ült asztalhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar csapatnak azonban nélküle sem okozott gondot Salvador felülmúlása, ugyanis az egész torna egyik első sikerét Szanan Szjugirov aratta a második táblán, miután ellenfele a 17. lépésben nagyot hibázott, az orosz születésű nagymester pedig a világos bábukat vezetve minőségelőnyét a 25. lépésre győzelemig fokozta. A hazai együttes másik három tagja ennél jóval tovább ült az asztalnál, de végül mindannyian begyűjtötték a teljes pontot a közép-amerikai riválisukkal szemben.

Az éltáblán a nagy visszatérő, a hat év után ismét asztalhoz ülő Lékó Péter, míg a harmadikon Berkes Ferenc sötéttel fokozatosan növelte fölényét egészen a rivális feladásáig,

Gledura Benjaminnak viszont világossal kevésbé sikerült jól a megnyitása, a középjátékban ugyanakkor átvette az irányítást és százszázalékossá tette a magyar diadalt.

A nők is remekeltek

A nőknél hasonló forgatókönyv szerint született 4-0-s magyar siker Puerto Rico ellen. A harmadik táblán ellenfele korai hibáját kihasználva Papp Petra világossal hamar feladásra késztette riválisát, míg a 17 évesen már éltáblás Gaál Zsóka világossal és a második táblán játszó Terbe Julianna sötéttel a gyalogelőnyét váltotta győzelemre fölényét fokozatosan növelve. A negyedik táblán a rutinos Lázárné Vajda Szidónia szorosabb végjátékban, 74 lépés után kerekedett a közép-amerikai játékos fölé.

A férfiaknál a B és az U25-ös csapat ugyancsak mind a négy partiját megnyerve diadalmaskodott Hongkong, illetve Guyana felett. A nőknél a második számú négyes szintén százszázalékosan verte Mozambikot, a 25 éven aluli kvartett pedig 3-1-re Kuvaitot.

A 45. sakkolimpia csütörtökön 15 órától a második fordulóval folytatódik. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal jövő vasárnap zárul, az egyetlen szabadnap jövő kedden lesz. A nyílt szekcióban végül 178, a nőknél pedig 162 csapat versenyez egymással.

Ezt is ajánljuk a témában

(Mandiner/MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. szeptember 13. 02:17
Rapport is beszállt ... világossal nyert! .... en.chessbase.com/post/chess-olympiad-2024-live
pandalala
2024. szeptember 13. 02:14 Szerkesztve
a 2. forduló után is jól állunk csak így tovább!! .... :-) chess-results.com/tnr967173.aspx?lan=1&art=0&flag=30&SelMnr=63 ( www.origo.hu/sport/sport-csapat/2024/09/rapport-richard-sakkolimpia-sakk-budapest )
ittésmost
2024. szeptember 12. 11:06
Hajrá!
Jack Reynor
2024. szeptember 12. 10:18
csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!