Szavazzon! Ki nyeri az Aranylabdát idén?

2024. szeptember 24. 16:08

Az Aranylabda-gála október 28-án lesz a párizsi Théatre du Chatelet-ben, a labdarúgás legnagyobb egyéni elismerését 68. alkalommal ítélik oda.

2024. szeptember 24. 16:08
null

Nyitókép: Képernyőkép / eurosport.hu

***

A France Football 1956-ban alapította az Aranylabdát, amely az európai labdarúgás legrangosabb egyéni trófeája lett. A választás kritériumai az évtizedek során folyamatosan változtak, kezdetben csak európai labdarúgók kaphatták a díjat, majd 1995-től bármilyen nemzetiségű, de Európában játszó profi kaphatta a trófeát. Rögtön abban az évben megvolt az első Európán kívüli győztes, majd 2007-ben újfent változtattak a szabályokon, akkor már nem volt szükséges Európában játszania a jelölteknek. Végül 2023-ban az amerikai Inter Miami lett az első Európán kívüli klub, mely aranylabdást adott a világnak, Lionel Messi személyében. 

Idén az Aranylabda-gála október 28-án lesz a párizsi Théatre du Chatelet-ben, a legrangosabb egyéni elismerést 68. alkalommal ítélik oda a szezon legjobb játékosának. 

Esélyleső

Bár a klubfutball szezonja a Real Madrid Bajnokok Ligája-győzelmével zárult, közel sem biztos, hogy a Királyi Gárda játékosai közül nyeri valaki az idei Aranylabdát. Spanyolország Európa-bajnoki győzelme új esélyest hozott a színre, akinek komoly sansza van az év legjobb játékosa cím elnyerésére. A páros években rendszerint a válogatott tornák (világ- vagy Európa-bajnokság) a legnagyobb befolyásolók, és ez valószínűleg idén sem lesz másként. 

Májusban, amikor Toni Kroos bejelentette visszavonulását, felmerültek olyan jelek, hogy talán nem is kell nemzetközi tornagyőzelem az Aranylabdához, hiszen hatalmas médiafelhajtás kísérte a német középpályás lehetséges sikerét 2024-ben. Ugyanakkor Vinícius Júnior és Jude Bellingham is a legesélyesebbek között szerepel a Real Madridból, ám végül Spanyolország Eb-győzelme után talán Rodri került leginkább előtérbe. Ő nemcsak a spanyol válogatott kulcsembere volt az Eb-n – nem mellesleg őt választották a torna legjobb játékosának –, de a Manchester City vezéreként is kiváló szezont futott. Az Eb óta a sajtóban egyre többen beszélnek róla, és az esélyei is igen megnőttek, sokan őt tartják az idei legnagyobb favoritnak.

Meg kell még említeni a 17 éves Lamine Yamalt, akinek fiatalsága jelenthet hátrányt. Hiába nyújtott kiemelkedő teljesítményt az Európa-bajnokságon, a Barcelonával nem ért el jelentős sikert, és 20 éves kor alatt még senki sem nyert Aranylabdát – még Lionel Messi sem. Természetesen esélyesként kell kezelni Kylian Mbappét, Erling Haalandot és Harry Kane-t is, azonban a három gólzsák nem tartozik a legnagyobb favoritok közé. 

Ahogy arról beszámoltunk, 2003 óta először fordult elő idén az, hogy Lionel Messinek és Cristiano Ronaldónak sincs esélye megnyerni az Aranylabdát, mivel nem kerültek fel a díjra jelölt 30 játékos listájára.

Szavazzon! Ön szerint ki nyeri a 2024-es Aranylabdát? 

Ön szerint ki nyeri az Aranylabdát 2024-ben





 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
seherezade-2
2024. szeptember 24. 18:14
Nem a spanyolok nyerték az EB-t?
nemugatolmerkapol
2024. szeptember 24. 17:44
Vinícius Júnior kapja, mert az aranylabda odaítélésénél a futball sokadlagos szempont. Ő egy fekete polgárjogi harcos, aki a rasszizmus ellen küzd, mivel elvitatják tőle az ellenfél felrúgásának, lefejelésének, pofánverésének ősi, feketéket megillető jogát.
Sróf
2024. szeptember 24. 17:05
Egyértelműen Peter The Man az árvízi védekezés irányításáért Lehel kürtjével, hiába nem rakta rá a listára a Rogán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!