Párizs 2024 – Még a legvégére is maradt csattanó!

2024. augusztus 14. 17:51

Bár voltak kisebb csalódások, összességében kifejezetten eredményes olimpiát zárt a magyar küldöttség.

2024. augusztus 14. 17:51
CSIPES Tamara; MILÁK Kristóf

Nyitóképen: Milák Kristóf hozza a magyar zászlót, mellette Csipes Tamara a záróünnepségen a Stade de France-ban augusztus 11-én. A két versenyző öt érmet nyert az olimpián. Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Kiss B. László és Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

A nyári játékok előtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Gyulay Zsolt azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy nyolc aranyérmet remél a mieinktől. Végül cseppet sem volt szomorú, amiért „csak” hatot szereztek sportolóink. Aranyat ünnepelhettünk a két legeredményesebb sportágunkban, a vívásban és az úszásban a Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállítású férfi-párbajtőrcsapat, illetve Kós Hubert, Milák Kristóf és Rasovszky Kristóf révén, továbbá olimpiai bajnok lett a tékvandós Márton Viviana és az öttusázó Gulyás Michelle. 6 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzérmünk mellett lett 9 negyedik, 7 ötödik és 5 hatodik helyünk. Olyan országokat előztünk meg, mint Spanyolország, Svédország, Brazília, Lengyelország és Románia. 

KÓS Hubert
Kós Hubert a 200 méteres férfihátúszás eredmény-­hirdetésén. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A számok azt mutatják, hogy nagyjából ott vagyunk, ahol 2021-ben Tokióban, csupán egy bronzéremmel szereztünk kevesebbet. Az aranyérmek számában nyolc éve Rio de Janeiro­ban és tizenkét éve Londonban is jobban teljesítettünk, akkor 8 jött össze, a 2008-as pekingi játékokon viszont csak 3.

A legtöbb érmet, hetet megint a kajakosok nyerték. A kajakosként két olimpiai bajnoki címet szerző MOB-elnök így értékelt a versenyek után: „A kajakos lányok fantasztikus eredményeket hoztak, ám Lisa Carrington személyében egy szuperklasszis is volt a mezőnyben, ami megpecsételte a sorsukat. Csipes Tamara vezérletével a fiatal lányok erőn felül teljesítettek, nem is tőlük vártuk egyértelműen az aranyérmet. A férfiaknál pedig tudomásul kell venni, hogy ennyire kemény és szoros a mezőny. A Nádas Bence – Tótka Sándor páros elképesztően ment, de a fiúcsapatból sajnos hiányzott egy extraklasszis. Azt gondoltuk, K-1 1000 méteren Varga Ádámnak és Kopasz Bálintnak is győzelmi esélyei vannak, de el kell ismernünk, a cseh Josef Dostál szintén extraklasszis, taktikusan, nagyon jól ment. Összességében a kajak-kenu hét érme csodálatos eredmény, sajnálom, hogy nem nyertünk aranyat, már csak azért is, mert ez 1976 óta nem fordult elő.”

Úszásban a legtöbben Milák Kristóftól várták az aranyérmet. A teljes magyar úszószakma és sportirányítás kíváncsian várta, hogy a Milák által leírt kacskaringós út hová vezet. A rejtélyes körülmények között felkészülő és a közvélemény elől eltűnő sportoló fő számában, a 200 méteres pillangóúszásban végül világcsúcstartóként kikapott a hazaiak világklasszisától, Léon Marchand-tól, ám a 100 méter pillangó döntőjében robbantott, így fordított leosztásban szállította az érmeket, mint Tokióban.

„Három-négy érmet várok az úszóinktól, és négy-öt pontszerző helyezést. Név szerint Milák Kristóftól két éremre számítok” – mondta az olimpia előtt a Mandinernek Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Aranyat remélt Kós Huberttől és Rasovszky Kristóftól is, s ezek a várakozásai szintén bejöttek. Az első magyar úszóvilágbajnok, Hargitay András, aki a kapitányi posztot és a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztját is betöltötte, lapunknak nyilatkozva telibe találta, hogy Kós Hubert és Milák Kristóf is aranyérmes lesz.

GULYÁS Michelle
Az utolsó napon aranyérmet nyerő Gulyás Michelle. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az idei játékok magyar szempontból talán legváratlanabb történése az volt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron egyéniben már az első fordulóban kiesett. A Mandiner megkeresésére Sydney és Athén olimpiai bajnoka, Nagy Tímea érdekes véleményt fogalmazott meg ezzel kapcsolatban: „Áronnál az úgynevezett fehér köd ereszkedett le. Ő is azt nyilatkozta, hogy fogalma sincs, mi történt vele, úgy érezte, mintha a páston sem lett volna. Ez olyan pszichés állapot, amely mindegyik élsportoló karrierjében előáll egyszer vagy kétszer. Ezt a ritka jelenséget úgy kell elképzelni, hogy az idegrendszer egyszerűen megbénítja a mozdulatokat.”

A Spanyolországban élő és készülő Márton Viviana szó szerint tönkreverte a mezőnyt” 

Szerencsére a férfi-párbajtőrcsapat aranyérme, a férfikardcsapat második helye és az újonc Muhari Eszter nem várt bronza megmentette a sportágat.

Sajnos ez nem mondható el a vízilabdáról. A fiúk negyedik és a generációváltás előtt álló lányok ötödik helye csalódást jelent, hiszen ebben a sportágban minden világversenyen a minimális cél a dobogó, igazán pedig akkor vagyunk elégedettek, ha a magyar szövetségi kapitány a döntő után megfürdik a medencében. Ettől messze voltunk Párizsban.

 

Az olimpia végére azonban maradt csattanó. A meglepetésaranyat a tékvandós Márton Viviana szállította; nincs rá jobb szó, tönkreverte a mezőnyt. A Spanyolországban élő tehetségünk ikertestvérével, a világbajnok, Párizsról éppen csak lemaradó Luanával készült fel a játékokra. Vivi­a­na idén érettségizett, idén szerzett vezetői engedélyt, majd megnyerte a magyar tékvandósport első olimpiai aranyérmét.

A párizsi játékok utolsó napján olimpiai bajnoki címet szerző Gulyás Michelle szereplését nem mindennapi vihar előzte meg. A júniusi öttusa-világbajnokságon Guzi Blanka ezüstérmet, Erdős Rita bronzérmet szerzett, a lovaglásban rossz eredményt elérő Gulyás Michelle a tizennyolcadik helyen zárt. Martinek János szövetségi kapitány – a szöuli játékok kétszeres aranyérmese – előbbi kettőt jelölte az olimpiai csapatba, ám a Balogh Gábor vezette Magyar Öttusa Szövetség felülírta a válogatási elveket. Titkos szavazással úgy döntöttek, hogy Guzi és a korábban vb-ezüstéremig jutó Gulyás utazhat Párizsba. A nem mindennapi döntés a lehető legjobban sült el.

„Egy olimpia ilyen. Nehezen indultunk be, a közepén akadt egy kis hullámvölgy, de úgy érzem, eredményesen zártunk, kihoztuk magunkból a maximumot. Egy húsz-harminc évvel ezelőtti olimpiával azért is nehéz az összehasonlítás, mert óriási a versengés, olyan országok hasítanak, amelyekre nem is gondoltunk, ám az éremtáblázat tizennegyedik helye kedves a lelkünknek, úgyhogy örüljünk! A párizsi olimpia hangulata – a megosztó megnyitóünnepség ellenére – fantasztikus volt, ezt mindannyian így éreztük” – nyilatkozta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Arra diplomatikusan nem tért ki, mennyi baj, botrány, rendezési hiányosság volt ezen a világversenyen.

Összességében valóban elégedettek lehetünk – fel Los Angelesre! 

MÁRTON Viviana
Övé a világ! A meglepetésaranyat a 18 éves tékvandós, Márton Viviana szállította. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

***

NAGY Dávid; KOCH Máté; SIKLÓSI Gergely; ANDRÁSFI Tibor
Működött a kémia: a férfi-párbajtőrcsapat a világ tetején. Fotó: MTI/Illyés Tibor

***

CZEGLÉDI Zsolt; RASOVSZKY Kristóf; BETLEHEM Dávid
Történelmi siker: Rasovszky Kristóf bajnok lett a 10 kilométeres hosszútávúszásban, Betlehem Dávid a harmadik helyen végzett. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt  

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. augusztus 14. 18:44
Kimaradt, hogy az országúti kerékpárban férfiaknál és nőknél is két ígéretes versenyzőnk van, akik a következő olimpián komoly eredményeket sejtetnek. Ez olyan sportág, ahol eddig nem jutottunk szóhoz. A tekvandóban a férfiaknál is vannak ígéretes tehetségek és a lányoknál is Vivi testvére. A női kézilabda csapat a következő olimpiára érik be komoly érmejre esélyes lehet. Komoly figyelmet kell fordítani az újonnan bevezetett sportágakra, hogy azokban is legyenek versenyzőink.
bazilka
2024. augusztus 14. 18:11
SZerintem szenzációsak sportolóink! Szemben az állandó magyaros összehasonlítással. Miért nem lehet önmagában örülni egy sikernek. Sajátunknak, szomszédénak egyaránt. Egyszer megnézem, hogy amikor mondjuk szlovákia, ausztria, svájc, csehország, stb. hasonló sikereket ér el a téli olimpiákon, akkor azt írják-e meg, hogy erős ez a térség téli sportokban, csak szegény Magyarország meg románia gyengélkedik.
Novicsok-5
2024. augusztus 14. 18:10
"Bár voltak kisebb csalódások, összességében kifejezetten eredményes olimpiát zárt a magyar küldöttség." Gondolom a vízilabda csapat negyedik helye is ilyen "kisebb csalódás". Vagy a mindössze hat aranyérem. Vagy a magyar sikersportágban, a kajak-kenuban aranyérem nélkül végezni. De azért a tohonya kérődzők megmagyarázzák, hogy jó, ha nincs arany kajak-kenuban, mert sok érmet szereztek. Legalább megint megelőztük Romániát.🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!