„Nem vagy világklasszis futballista!” – tíz érdekesség az Eb után visszavonuló Toni Kroosról

2024. július 15. 05:26

A Spanyolország elleni Eb-negyeddöntő a német középpályás karrierjének utolsó mérkőzése volt a Nationalelf mezében. A Mandiner az alábbi összeállítással tiszteleg a 114-szeres válogatott klasszis nem mindennapi karrierje előtt.

2024. július 15. 05:26
KROOS, Toni; OLMO, Dani
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Nyitókép: Fájdalmas volt a búcsú... Fotó: MTI/EPA Ronald Wittek

***

1. Toni Kroos egy mindössze 50 ezer lakosú észak-német kikötővárosban, Greifswaldban született 1990. január 4-én – abban az évben amikor a Franz Beckenbauer által irányított német válogatott (akkor még NSZK néven) a világbajnokság döntőjében visszavágott Argentínának (1–0) az 1986-ban, Mexikóban elszenvedett vereségért (2–3) 

2. Az FC Greifswaldban édesapja, Roland Kroos volt az első edzője. majd később a család éppen azért költözött Rostockba, mert a papa a helyi Hansa egyik ificsapatánál kapott állást, így egy időben Toni fiát is edzette. Egyébként valódi sportcsalád a Kroos-família: az édesanya, Birgit Kämmer ismert tollaslabdázó volt, még a Német Demokratikus Köztársaság színeiben a válogatottságig vitte. Toni öccsének, Felixnek is ígéretesen indult a labdarúgó-pályafutása, de ő megragadt az akkor még másodosztályú Union Berlinnél.  

3. Toni Kroos 2006-ban már országosan ismert és elismert futballista volt, az U17-es válogatott tagjaként nem csak a német nagy klubok (a Bayern München, a Werder Bremen és a Schalke 04) álltak sorba az aláírásáért, hanem az angol Chelsea is kivetette rá a hálóját. Toni végül a Bayernt választotta, és a 2007-08-as szezonban már a felnőtt keret tagja volt; 2007. szeptember 26-án az Energie Cottbus ellen (csereként beállva) debütált a Bundesligában, több mint ígéretesen: az 5–0-ra megnyert találkozón két gólpasszal tűnt ki. Egy rövid leverkuseni kitérő után 2011 nyarán tért vissza a bajor klubhoz, és ekkor már megkérdőjelezhetetlen volt a helye a középpályán. Nem véletlen, hogy a következő három évben nem csak a német bajnokságot, hanem a klubvilágbajnoki címet és a Bajnokok Ligáját is begyűjtötte a klubbal. 

BAYERN München
Az első nagy klubsiker: a 2012-es BL-győzelem a Bayern Münchennel! Fotó: Getty Images /Laurence Griffiths

4. Toni Kroost 2014 nyarán csábította el a Real Madrid, azok után, hogy a futballista fizetésemelést (évi 6 millió euró helyett 10 milliót) kért a klubtól, de a két klubvezetők, Uli Hoeness és Karl-Heinz Rummenigge nem volt hajlandó ezt megadni. „Nincs jogod ennyit kérni a Bayerntől, másrészt azért sem fizettünk ennyit, mert nem vagy világklasszis futballista!” – zárta rövidre a témát a két vezető. 

A királyi gárda ezek után röhögve fizetett ki a középpályásért 25 millió eurót, hiszen tudták: jócskán áron alul szereztek meg egy világklasszist. 

A történtekről később Lothar Matthäus úgy nyilatkozott: „A Bayern óriási hibát követett el Kroos elkótyavetyélésével...” Mindenesetre Kroos a Blancóknál alaposan beváltotta a reményeket: 465 tétmeccsen lépett pályára, ötször nyert Bajnokok Ligáját és négyszer spanyol bajnokságot. Erre az időszakra Toni így emlékezik: „2014. július 17. – a nap, amikor bemutattak a Real Madrid játékosaként, és amikor megváltozott az életem. Egy új fejezet nyílt számomra a világ legnagyobb klubjánál, amely tíz év után, a szezon végén lezárul. Soha nem felejtem el ezt az elképesztően sikeres időszakot és azt, hogy mindenki tárt karokkal és rengeteg szeretettel fogadott a klubnál”. 

5. Toni Kroos a német válogatottban 114 alkalommal lépett pályára. Egy Argentína elleni barátságos mérkőzésen, 2010. március 3-án debütált. A Nationalelffel később világbajnoki címet (2014) szerzett, ráadásul a torna legjobb játékosának is megválasztották. A 2016-os Eb-n az Olaszország elleni elődöntőben véreztek el, a 2018-as vb-n pedig annak ellenére végeztek csoportjuk negyedik helyén, hogy Svédországot egy 95. percben lőtt Kroos-szabadrúgással győzték le (2–1). 

Thomas MÜLLER; Toni KROOS
Toni Kroos (jobbra) elégedetten léphet le a világfutball nagyszínpadáról Fotó: Getty Images/Maja Hitij

6. Az átlagon felüli játékintelligenciával rendelkező középpályás több német közéleti személyiség nagy kedvence. Az NBA-sztár Dirk Nowitzki kifejezetten rajong érte, mint ahogy az orosz származású német színésznő és modell, Palina Rojinski is bevallotta: elfogultan kedveli a futballistát. A Németországban igen nagy népszerűségnek örvendő celeb Joko Winterscheidt az oroszországi világbajnokság után csak annyit írt ki a közösségi oldalára: „Toni Kroos egy isten!” A 34 éves korában visszavonult klasszis nagy rajongója, a brit popsztár, Robbie Williams is, aki az egyik világverseny után a Twitter-oldalára csak annyit írt ki: „Szeretlek, Toni Kroos!” 

7. A német futball-legenda a szerettein kívül két beagle-jéért Juliusért és Lennoxért rajong, akik már Münchenben is velük voltak, és természetesen Madridba is a Kroos famíliával tartottak. Kroos futballon kívüli kedvenc sportága a kosárlabda, nagy rajongója az NBA-nek, és kölcsönösen honfitársának, Dirk Nowitzkinek, a rockzenében pedig a jó barát, Robbie Williams nagy kedvence. 

8. A középpályás utolsó klubmérkőzése egy Bajnokok Ligája-döntő volt: a Real Madrid a német Borussia Dortmundot 2–0-ra verte. Ez volt a királyi gárda 15. BL-győzelme, amelyből főhősünk ötből (2016, 2017, 2018, 2022, 2024) vette ki tevékenyen a részét! Toni védjegyévé vált a fehér futballcipő, amely utolsó klubmérkőzésén különleges dekorációt kapott: felesége (Jessica), gyermekei (León, Amelié, Fin), sőt két kutyája (Julius és Lennox) neve is felkerült a lábbelire! E hűséget a háromcsíkos sportszergyártó cég is díjazta, hiszen a jövőben piacra dobják a TKpro nevű modelljüket is.

Toni Kroos rajongásig szereti a családját. Kislánya, Amelié fényképét is magára tetováltatta

9. Toni Kroos a Spanyolország ellen lejátszott utolsó mérkőzése után kijelentette: mivel nem ért egyet Németország migrációs politikájával, a családjával közös egyetértésben úgy döntöttek: a jövőben is Spanyolországban kívánnak élni. „Nagyobb biztonságban érezzük magunkat, mint a hazánkban, hiszen Németország már nem az az ország, mint tíz évvel ezelőtt volt, amikor eljöttünk. Aggódnék, ha a lányom este 11 óra után elmenne bulizni egy német nagyvárosban. A migráció folyamatosan jelen van a németek életében. Az Eb-n megmutattuk, hogy abszolút nyitottak vagyunk, és elfogadók, de az elmúlt években sok minden túlságosan ellenőrizetlen volt a migráció kérdését illetően!”

Ezt is ajánljuk a témában

10. Toni Kroos azt is elárulta: mivel szeretne foglalkozni a nem mindennapi pályafutását követően: „Elsősorban a családomnak élek, biztonságban szeretném fölnevelni a gyermekeimet, illetve alapítok egy futballakadémiát Madridban, ahol kizárólag ifjúsági játékosokkal foglalkozom majd. Szóval az életem nagy része a családról és a gyerekekről szól majd!” Ezzel szoros összefüggésben: a visszavonult futballista szociálisan is elkötelezett, az általa létrehozott Toni Kroos Alapítvány keretében súlyos egészségügyi problémákkal küzdő gyerekeket és családjaikat rendszeres támogatással segíti. 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2024. július 15. 12:20
Klasszis? Egy sunyi favágó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!