Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Horrorpénzbe kerül egy Forma–1-es csapat vásárlása

2024. június 08. 17:12

A Liberty Media vezérigazgatója, Greg Maffei elárulta, akik most akarnak F1-es csapatot venni, 1 milliárd dollárnál olcsóbban valószínűleg már nem tudnak átvenni egyetlen istállót sem.

2024. június 08. 17:12

Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

 

Mint köztudott, Michael Andretti évek óta szeretne beszállni a Forma–1-ben egy új csapattal, s ehhez a General Motorst is meggyőzte, így Cadillac néven indulnának. Csak most nincs hely az autósport királykategóriájában. A jelenlegi résztvevők elutasították a 61 éves amerikai üzletember, volt autóversenyző belépését. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) első embere, Mohammed bin Szulajm és a McLaren ügyvezetője, Zak Brown is azt ajánlotta Andrettinek, inkább vásároljon fel egy meglévő csapatot ahelyett, hogy a nulláról akarja felhúzni a tizenegyediket az F1-ben. Az amerikai szakember többször elmondta, próbálkozott már ezzel a megoldással is, de jelenleg egyik csapat sem eladó. Sőt, helyzetét még az is nehezíti, hogy az utóbbi években igencsak „felment” az istállók ára. Ez amiatt van, hogy a sportág népszerűbbé vált, nőttek a bevételei és több támogató jelent meg az F1-ben, valamint a csapatoknál is – írja az M4 Sport.

A Williamst talán 150 millió dollárért vásárolták meg 2020-ban, és most nem hiszem, hogy másfél milliárdnál olcsóbban meg lehetne szerezni” – utalt Brown a mai viszonyokra.

Michael Andretti a paddockban a Forma-1-es Miami Nagydíjon, amelyet 2024. május 4-én, a floridai városban rendeztekFotó: Alessio Morgese/NurPhoto via Getty Images

A számok reálisak lehetnek, mert a közelmúltban a jogtulajdonos Liberty Media vezérigazgatója, Greg Maffei is milliárdos összeget nevezett meg.

„Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ma csapatot szeretne vásárolni. Egymilliárd dollárnál kevesebbért nem lehet istállót venni a Forma–1-ben” 

– jelentette ki Maffei, aki szerint a 2017-es belépésük óta a Liberty Media elérte, hogy az alakulatokba valóban befektessenek és lehetőség nyílt arra, hogy egy csapattal pénzt lehessen keresni.

De a helyzet az, hogy a milliárd dolláros ajánlatra sem találni fogadókészséget, ugyanis nincs eladó csapat. Az Alpine tulajdonosa, a francia Renault például határozottan cáfolta, hogy el szeretné adni az istállóját, másokkal kapcsolatban pedig az utóbbi hetekben, hónapokba ez még a találgatás szintjén sem merült fel.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. június 09. 15:42
A vásárlás és a nulláról felhúzás mellett azért lenne más alternatíva is. Nem Forma-1-es, hanem Forma-2-es, Forma-3-as stb. csapatot vásárol meg és azt alakítja át. Egymilliárd dollárból azért meg lehet csinálni.
Akitlosz
2024. június 09. 15:38
Mert miért nincsen hely? A Forma-1-et 13 csapatra, 26 autóra tervezik. Ennyi autóra készülnek a pályák. Volt amikor 31 autó volt a Forma-1-ben selejtezőt kellett tartani, hogy melyik 26 autó indulhasson el a futamon. Ma tehát bőven van hely a Forma-1-ben még több új csapat is beférne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!