Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Favoritok és sötét lovak a foci Eb-ről – ki lehet az idei befutó?

2024. június 17. 09:38

Húsz éves a görög csoda, ki gondolta volna akkor a torna előtt, hogy Portugáliában Otto Rehhagel csapata diadalmaskodik?

2024. június 17. 09:38
Szabó Péter

Fotó: Oliver Berg/dpa Picture-Alliance via AFP

Péntek este a Németország–Skócia mérkőzéssel elkezdődött végre a várva várt idei labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen a mieink rögtön a második találkozót vívták – szombat délután Svájc ellen Szoboszlaiéknak sajnos még nem sikerült megalapozniuk a továbbjutást. Mint ismert, az egyenes kieséses szakaszba a hat csoport első két helyezettje jut be, de mellettük a négy legjobb harmadik is ott lesz a nyolcaddöntőben.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elmúlt két Európa-bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is 24 nemzeti válogatott méri össze az erejét – az Eb-csapatok tehát megháromszorozódtak 1988-hoz képest. Akkor rendeztek a németek először Eb-t, még az NSZK területén, amikor még csak nyolc ország versengett egymással a döntő szakaszban.

Most adnak otthont tehát másodszor a kontinenstornának a németek. Az 1988-as Eb-hez képest az állandóságot a rendező mellett Spanyolország, Olaszország, Anglia, Dánia és Hollandia képviseli, miközben 2024-ben egy olyan újonc is helyet követelt magának a mezőnyben, amely korábban még nem járt Európa-bajnokságon. Az egyetlen ilyen „kiscsapat” Georgia, Willy Sagnol együttese most először szagolhat bele a páratlan atmoszférába.

Ezt is ajánljuk a témában

Ki lehet az idei befutó?

Hogy várható-e meglepetés vagy a hagyományos nagyhatalmak közül diadalmaskodik-e valamelyik, az nagy kérdés, a szakértők és az egyre divatosabb mesterséges intelligencia által irányított szuperszámítógépek azonban már megválaszolták a sokakat érdeklő kérdést. Úgy tartják, öt topfavorit vág neki a tornának, a feltámadó házigazda németek mellett a szupersztároktól hemzsegő Anglia, Franciaország, Portugália és Spanyolország esélyes a végső győzelemre.

Ezt is ajánljuk a témában

A németek Toni Kroos reaktiválása mellett Julian Nagelsmann kapitányban és a hazai közönség támogatásában bízhatnak, az angolok azt kommunikálják, hogy egyértelműen győzni jöttek, miközben Gareth Southgate szövetségi kapitány azt is kijelentette, ha nem viszik magukkal az Eb-trófeát, lemond a posztjáról. Az elmúlt két világbajnokságon döntőt játszó, 2018-ben ráadásul azt meg is nyerő franciák ezúttal az Eb-n készülnek nagy dobásra. Az előző kontinenstornán a svájciak ellen búcsúztak a nyolcaddöntőben, de így jártak a portugálok is, csak ők a belgák ellen égtek le Sevillában. A spanyolok, az egyetlen nemzet, amely meg tudta védeni a Eb-címét (2008, 2012) a történelem során, ezúttal egy viszonylag ismeretlen kapitánnyal, Luis de la Fuentével, illetve tapasztalt harcosok és fiatal titánok elegyével szállnak harcba a végső győzelemért.

A sötét lovak között ott vannak a belgák, a címvédő olaszok, a dánok és az 1988-as győztes hollandok is. És akkor még Marco Rossi tanítványairól nem is beszéltünk – de utóbbit csak mi tettük hozzá.

A nemzetközi átigazolásokkal foglalkozó, mértékadó Transfermarkt portál ettől némileg eltérő véleményre jutott: a legnagyobb esélyeseken kívül Belgiumot és Hollandiát sorolja a sötét ló kategóriába, míg a címvédő olaszokra, a vb-harmadik horvátokra és a stílusos játékra képes dánokra nem tekint valós favoritként.

A szervezet előrejelzése szerint a szerbek, a svájciak, az osztrákok, az ukránok, a törökök és a csehek továbbjutnak a csoportból, a többiek viszont nem. Beleértve a magyarokat is. Na, itt az alkalom, hogy rácáfoljunk a szakértőkre! Az elmúlt években megtettük már néhányszor, például amikor Marco Rossi csak így kommentálta a Nemzetek Ligája halálcsoportját: „Easy!” Aztán láss csodát, kis híján megnyertük a kvartettet az angolok, a németek és az olaszok előtt.

Indul a görög...

Jó példa a görög válogatott 2004-es Eb-menetelése, Otto Rehhagel együttese 20 évvel ezelőtt bebizonyította, hogy nem kell esélyesként érkezni a tornára, elég győztesként távozni onnan. Portugáliában kétszer is megverték a hellének az ifjú Cristiano Ronaldóval felálló házigazdát. Előbb az Európa-bajnokság nyitómeccsén 2–1-re, a torna döntőjében pedig 1–0-ra. A görögök végül másodikként jutottak tovább a csoportból, a negyeddöntőben a franciákat, az elődöntőben a cseheket, a döntőben pedig a portugálokat győzték le 1–0-ra.

A célfutball diadalaként emlékszik a világ arra a menetelésre, amelynek a végén a görög válogatott felülhetett az Olimposzra az istenek mellé.

A lehetőség mindenki előtt adott, bár a Transfermarkt a mieink mellett az albánoknak, a szlovénoknak, a skótoknak, a lengyeleknek, a szlovákoknak és a georgiaiaknak sem sokat jósol, ez semmit sem jelent. A „kicsik” nagy előnye, hogy nem nyomja a vállukat az esélyesség terhe. Igazi motivált csapatként, egy erősségekre kidolgozott taktikával meglephetőek a szezon végén kifacsart klasszisok is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!