A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Megdöntötték Puskás Ferenc rekordját – az Olympiakosz nyerte az EKL döntőjét

2024. május 30. 05:24

99 éves történetében először nyert európai kupát a görög egyesület, José Luis Mendilibar pedig a Sevillával megnyert tavalyi Európa-liga győzelmet követően ismét diadalmasokdontt egy nemzetközi kupa döntőjében.

2024. május 30. 05:24
Athén, 2024. május 29.
Nicolas Gonzalez, a Fiorentina játékosa (j) kapura lõ a labdarúgó Konferencia-liga döntõjében játszott Olimpiakosz  Fiorentina mérkõzésen az athéni OPAP Arénában 2024. május 29-én.
MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz

Nyitókép: Pixabay

OlympiacosFiorentina

Olympiakosz – Fiorentina 0-0 hosszabbításban 1-0

Európa Konferencia Liga

Döntő

Helyszín: Athén, AEK Arena, 30 000 néző. Vezeti: Artur Soares Dias (portugál)

Olympiakosz: Czolakisz – Rodinei, Recosz, David Carmo, F. Ortega – Hezze, V. Iborra – Fortunisz, Chiquinho, Daniel Podence – el-Kabi. 

Cserék: Papadudisz (k.), Paszhalakisz (k.), Aposztolopulosz, Ntoi, Quini, O. Richards, Alekszandropulosz, André Horta, Joao Carvalho, el-Arabi, Jovetics, J. Maszuras

Vezetőedző: José Luis Mendilibar
Fiorentina: P. Terracciano – Dodo, Milenkovics, Martínez Quarta, Biraghi – Arthur Melo, Mandragora – Nicolás González, Bonaventura, Kouamé – Belotti. 

Cserék: O. Christensen (k.), Faraoni, Kayode, Parisi, Ranieri, Barák, Duncan, Ikoné, Infantino, Maxime Lopez, Beltrán, Nzola

Vezetőedző: Vincenzo Italiano

gól: Ajúb El-Kabí

Egy éven belül másodszor rendeztek kupadöntőt Athénban, hiszen tavaly az Olympiakosz stadionjában rendezték az EKL fináléját, szerdán pedig az AEK Athén otthonában mérkőzött meg egymással az olasz és a görög együttes. Két olyan klub találkozott az Európa Konferencia Liga döntőjében, melyek nagyon régóta várnak európai kupagyőzelemre. A Fiorentina legutóbb 63 éve a Kupagyőztesen Európa-kupáját nyerte meg, az Olympiakosz pedig alapítása óta nemhogy soha nem nyert még európai kupát, de még döntőbe sem került sosem. 

Görögországból legutóbb épp ősi riválisuk, a Panathinaikosz jutott be legutóbb, 53 évvel ezelőtt meglepetésre a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) döntőjébe, mégpedig Puskás Ferenc vezetésével

A görög klub legjobb eredménye, hogy az 1998/1999-as idényben bejuott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. A Fiorentina pedig rekordot állított fel azzal, hogy története alatt bejutott már az UEFA-kupa, a BEK, a KEK és az Ekl döntőjébe is, de eddig mindössze egyszer sikerült nyerniük. 

A másik közös pont a két klub között a montenegrói támadó, Stefan Jovetic, aki 5 évig volt a Fiorentina játékosa, most pedig a görög klubban szerepel. Van még egy apróság, amiven hasonlít a két klub, mindkettő találkozott a Fradival az idei EKl-szezonban, az olasz csapat a csoportkörben kétszer is döntetlent játszott a zöld-fehérekkel, a görögök viszont sajnos mindkétszer nyertek ellenük a nyolcaddöntőbe jutásért játszott meccseken. 

A Fiorentinát az említetteken túl motiválhatta az is, hogy az idény végén távozó Vincenzo Italiano edzőt szépen búcsúztassa az együttes, de még inkább, hogy feledtessék, hogy  kikaptak a West Ham United ellen tavalyi döntőben. 

A két hasonlóan támadó szellemben játszó egyesület a 30 ezer szurkoló biztatása mellett be is kezdett rendesen. Már a meccs elején azonnal két gólhelyzettel jelezték, hogy minél gyorsabban szeretnék döntésre vinni a dolgot. A 4. percben Podence a szélrő befelé fordulva laposan lőtt a hosszúra, de Terracciano védeni tudott. Alig egy perc eltetltével pedig Belotti próbálkozott, de egy görög védő blokkolni tudta a lövést. 

Az erős kezdés ellenére nem született gól az első félidőben, pedig mindkét oldalon voltak helyzetek. 

Az olszok Mandragora és Bonaventura révén is szerezhettek volna gólt, de a nem jött össze nekik. Bellotti ugyan a 10. percben begurította a kapuba a labdát, de les miatt ezt nem adták meg. A görög együttesből pedig Fortunisz próbálkozott többször de nem jött össze neki a gól. A második játékrészben a Fiorentina volt az aktívabb, az Olympiakosz sokáig a kapuig sem jutott el. Az olasz csapatban Dodo kiválóan játszott, többször is jókor szerelte Podence-t, szögletet harcolt ki és Kouamének adott passzából gólpassz is lehetett volna, ha a kapus nem éri el a jobb felsőbe tartó lövést. 

Az intenzív játk ellenére gól nélkül ért véget a 90 perc. A bíró 7 percet hosszabbított, de ez idő alatt sem született döntés. A 2x15 perces hosszabbításban szinte a végéig úgy tűnt, egyik csapatnak sem sikerült vezetést szereznie, ám a 116. percben Horta jobb oldali beadását követően védőjét megelőzve El-Kabí gólt fejelt. Vagy mégsem? A görögök ünnepeltek, de közben a videóbíró vizsgálta a találatot, amelyet végül érvényesnek ítéltek. 

A hosszabbítást még 5 perccel toldotta meg a bíró, de újabb fejlemény nem történt. A firenzei klub a tavalyi vereséget követően ismét vszített az EKL-fináléban, az Olympiakosz klub pedig 99 éves történetében először, és első görög klubként nyert európai trófeát. Érdekesség, hogy José Luis Mendilibar úgy mint egy éve a Sevilla együttesével, úgy nyert nemzetközi kupát, hogy az idény második felében nevezték ki a győztes egyesülenél. 

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2024. május 30. 07:56
Én is azt mondtam, ha már kiütötték a Fradit akkor legalább nyerjék meg..
hannibal2
2024. május 30. 07:33
Legalább egy közepes helyesírást összehozhatnátok, kedves Mandi! "olszok", "játk", "vszített". Erről a "Görögországból legutóbb épp ősi riválisuk, a Panathinaikosz jutott be legutóbb..." szóismétlésről meg ne is beszéljünk inkább... vagy amikor két mondatban három "de" van. Hogy az Istenbe süllyedhetettek ilyen alacsony szintre???
Búvár Kund
2024. május 30. 06:52
Nem Puskás Ferenc rekordját döntötték meg, hanem az általa edzett Panathinaikoszét... Ez olyan mintha azt írtátok volna, hogy az a Milák által úszott világcsúcs, Virth Balázs edzőé lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról