Sepsiszentgyörgy, az ugródeszka a magyar válogatottba

2024. február 10. 12:11

A székelyföldi csapat anyaországi „idegenlégiósai” egy másik „magyar”, Bernd Storck irányítása alatt hívhatják fel magukra Marco Rossi szövetségi kapitány figyelmét.

2024. február 10. 12:11
null
Csinta Samu

Alig több, mint egy év telt el ama pillanat óta, amikor – a romániai futball történetében első, azóta utolsó alkalommal – magyarellenes skandálások miatt lefújtak egy bajnoki mérkőzést. Az erdélyi sportélet ikonikus csapata, a Sepsi OSK és a FCU Craiova közötti, Sepsiszentgyörgyön játszott bajnoki találkozónak a 25. percben vetett véget a játékvezető, miután a téli időjárás dacára derékig meztelenre vetkőzött vendégszurkolók többszöri felszólítás ellenére sem hagytak fel a magyarellenes rigmusokkal. A példátlanul bátor – mások szerint elhamarkodott – bírói döntés hatalmas viharokat kavart, az első körös folytatás pedig abban a tekintetben is precedens jelleget látszott ölteni, hogy a román szövetség illetékes bizottsága a Sepsinek ítélte a mérkőzés három pontját. Más történet, hogy utólag elrendelték a találkozó újrajátszását, a felsőházi rájátszásért vívott küzdelemben időközben ki-ki meccsé előlépett összecsapást pedig a háromszékiek 4-0-ra nyerték. Mint tudjuk, Isten nem ver bottal…

Felemelkedés és zuhanás

Nagyjából innen kezdődött a 2011-ben létrehozott székelyföldi csapat eddigi legsikeresebb éve. A 2022-2023-as idény bajnoki hatodik helyezést hozott, valamint Románia-Kupa (Cupa României) győzelmet, sorozatban immár a másodikat. Ettől függetlenül a legfőbb sikerkovács, Cristiano Bergodi honvágyra, családi együttlétre való hivatkozással elköszönt Sepsiszentgyörgytől, hogy nem sokkal később már az egyik legpatinásabb román klubcsapat a Rapid Bukarest kispadján „vigasztalódjon”. Az olasz szakember munkájának gyümölcsét azonban még jó ideig élvezhették Háromszéken: az új mester, a kilencvenes évek Hagi-féle román aranycsapatának egykori középhátvédje, az edzőként stabilitást sugalló Liviu Ciobotariu vezetésével kis híján az Európa-konferencialiga csoportkörébe is beverekedték magukat a piros-fehérek. Ezt követően hamarosan kiderült azonban, hogy az új tréner semmit sem tudott hozzátenni a mutatványhoz, ijesztő zuhanás kezdődött, amelynek Diószegi László klubelnök akkor vetett véget, amikor a táblázat 12. helyére süllyedő együttese egyre közelebbről kezdte érezni a kiesés veszélyét. 

Az új mester a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bernd Storck, akinek sikerült is életet lehelnie a társaságba, 

a Sepsi OSK élén való december 4-i bemutatkozása óta négy győzelem, egy döntetlen, a legutóbbi két bajnokin pedig két vereség vereség a mérleg. Az első hatba kerülés elérhető célkitűzésnek tűnik, az alapszakaszból hátralévő hat mérkőzés legalább felét azonban mindenképp meg kell nyerni, hogy a kiesés izgalmai formailag is elkerüljék az egyre népesebb magyar „kolóniát” is felvonultató klubot.

STORCK, Bernd
Sepsiszentgyörgy, 2024. február 4. Bernd Storck, a Sepsi OSK edzõje a román labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában, a Sepsi OSK-C.S. U. Craiova mérkõzésén Sepsiszentgyörgyön 2024. február 4-én. MTI/Veres Nándor

Az ismerős arcok

Storck érkezésének egyik, cseppet sem elhanyagolandó hozadéka, hogy megnőtt a csapat magyar játékosainak létszáma. A fennállása 13. évfordulójához közelítő, a város, a szurkolók és az adminisztráció alkotta közeg szintjén egyértelműen magyar klubbal szembeni egyik nagy hiányérzet ugyanis sokáig az volt, hogy a csapatkapitány kapus Niczuly Rolandon kívül mutatóban is alig akadt magyar futballista. A kizárólag magyarul szóló szurkolói rigmusok, a mérkőzések zárásaként hagyományosan otthon és idegenben egyaránt elénekelt Székely Himnusz hangulata ugyan érzelmileg megfogta a románok és idegenlégiósok többségét, 

a minél több magyar – még inkább erdélyi magyar – szerepeltetésének elvárása azonban változatlanul ott lebeg a klub fölött. Ezen az állapoton enyhített jelentősen, hogy az elmúlt két szezonban négy, korábban a magyar válogatottban is megfordult futballista érkezett Sepsiszentgyörgyre.

 Az első két „fecske” közül Varga Roland hamarosan kidőlt a sorból, és csak 2023 tavaszán tért vissza. A kezdőben azonban ritkán kapott helyet, viszont főszereplővé lépett elő a Konferencialiga-selejtezők során, sorsdöntő gólokat szerzett. Tamás Márk kezdetben ugyan több lehetőséghez jutott, ezzel együtt élt az első elszerződési lehetőséggel, a jelenlegi idényt már a Nyeftcsi Baku együttesében kezdte. Gyakorlatilag az ő helyére szerződtették Kecskés Ákost, aki tavaly szeptemberben költözött Sepsiszentgyörgyre. A legutóbbi érkező Varga Kevin, a szélső idén januártól lett a Sepsi OSK játékosa. A számszerűségeken túl nem elhanyagolandó fejlemény, hogy Bernd Storck irányítása Kecskés és Varga Roland kezdőjátékos lett – bár a legutóbbi bajnokin, a CSU Craiova elleni hazai 1-3-on egyikük sem kapott lehetőséget, Varga Kevin viszont az érkezése óta rendezett mindkét mérkőzésen játszott, egyelőre szerzett gól nélkül.

Kiugrási lehetőség

Úgy tűnik, az évek során „megizmosodó”, kupagyőzelmei, nemzetközi szereplései révén rangot szerző Sepsi OSK immár a magasabbra taksált magyar futballisták számára sem elvetendő opció. Amióta pedig Marco Rossi szövetségi kapitány egyértelművé tette, hogy csak a klubjukban állandóan játékban lévő futballistákkal számol, felértékelődhet a román bajnokságban való szereplés is. Márpedig az OSK magyarjai korábban sem titkolták, hogy nem adták fel a válogatottsággal kapcsolatos álmaikat, amelyeket a nyári Európa-bajnokságon való szereplés lehetősége tovább tüzelt.

A vonzás erősödésében talán az is közrejátszik, hogy egy magyar futballista Székelyföldre olyan közegbe érkezik, ahol gyakorlatilag csak az öltözőben kell alkalmaznia a nemzetközi futballnyelvet. Amúgy kisbolttól az autószerelőig akár otthon is érezheti magát, gyermekei magyar óvodába-iskolába járhatnak, a szolgáltatások minden területén szurkolókkal találkozik. Aki pedig képes megfelelően viszonyulni a mindennapokhoz, zsákkal kaphatja vissza a közvetlenséget és segítőkészséget. Közben pedig Románia egyik legmagasabbra értékelt csapatában adhat újabb lendületet pályafutásának. 

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!