Mire lehet képes a római kispadon egy igazi vérfarkas? (VIDEÓ)

2024. január 20. 07:02

Játékosként a szurkolók kedvence volt, de nagy kérdés, mire megy az AS Roma edzőjeként az ősrómai Daniele De Rossi?

2024. január 20. 07:02
AS Roma v Cagliari Calcio - Serie A
Szabó Péter

Új szelek fújnak az olasz fővárosban, José Mourinho kirúgása után az ősrómai világbajnok, Daniele De Rossi vette át a karmesteri pálcát az AS Roma labdarúgócsapatánál. Az olasz élvonalban jelenleg a 9. helyen tanyázó gárda még a nemzetközi kupában is áll, bár a holland Feyenoorddal nem lesz könnyű dolga az Európa-liga februári mérkőzésein. A klubot játékosként 18 éven és 616 mérkőzésen át szolgáló Daniele De Rossi vezetőedzőként még nem bizonyított, de hozzáállása, alázata és elhivatottsága messzire repítheti a klubot – legalábbis ebben bíznak a klub fanatikusai. Nem mellesleg, a személye esélyt adhat egy másik legenda, Francesco Totti visszatérésére is.

Ezt is ajánljuk a témában

A 2006-os olasz világbajnok csapat legfiatalabb tagját, Daniele De Rossit 2024 június 30-ig nevezték ki a Farkasfalka élére, de ahogy az lenni szokott, jó szereplés esetén természetesen mindkét fél nyitott lehet majd a közös folytatásra. De Rossi első meccse vezetőedzőként a szombati, Verona elleni mérkőzés lesz a Stadio Olimpicóban, ahol a kiesés elől menekülő északiak ideális ellenfélnek tűnnek.

Örülünk, hogy átadhattuk az AS Roma irányítói szerepét Daniele De Rossinak, mert úgy érezzük, hogy a karizmatikus személyisége, határozott vezetői stílusa és ambíciói markánsan befolyásolhatják a csapat szezonját, hozzásegíthetnek a céljaink eléréséhez”

– jelentette ki a klub két tulajdonosa, Dan és Ryan Friedkin, majd hozzátették,

Tisztában voltunk Daniele klubbal való megszakíthatatlan kötelékével, lelkesedése pedig csak még inkább meggyőzött minket, hogy a következő néhány hónapra megbízzuk a vezetőedzői feladatokkal.

A játékosok iránymutatója és a klub értékeinek büszke képviselője lehet. Isten hozott itthon, Daniele!” – erősítette meg a két vezető.

Ízig-vérig vezérfarkas

A római születésű és a klub akadémiáján végzett Daniele 2000-ben csatlakozott az AS Romához, 2001-ben debütált az első csapatban, majd gyorsan a világ egyik legjobb középpályásává vált az örök városban.

„Szeretném megköszönni a Friedkin családnak, hogy rám bízták az AS Roma vezetőedzői szerepét. A magam részéről nem ismerek más utat, csak az elhivatottságot, a napi áldozatokat, és mindent beleadok, hogy szembenézzek a ránk váró kihívásokkal. Egészen a szezon végéig. Mindenki tudja, mit jelent számomra ez a klub!”

– mondta De Rossi a kinevezése után a klub honlapján megjelent bemutatkozásában.

De Rossi az összes sorozatot tekintve, 616 meccsen összesen 63 gólt szerzett a csapat mezében, ezzel a pályára lépések számát tekintve a második helyen áll a klub örökranglistáján. Az első természetesen a legendás Francesco Totti a maga 786 mérkőzésével. Középpályásként a római gárdával kétszer nyerte meg a Coppa Italia-t, 2007-ben és 2008-ban, valamint egy Szuperkupát 2007-ben, emellett pedig a válogatottban nyújtott teljesítményére is büszke lehet: 117 mérkőzést játszott olasz mezben, nyolc jelentős nagy tornán képviselte az Azzurrit. Pályára lépett többek között a 2006-os világbajnoki döntőben is, ahol értékesítette a tizenegyesét a végső győztesről döntő párbaj során.

Hamar a mélyvízbe

Miután visszavonult a futballtól, De Rossi nem sokat tétlenkedett, rögtön belevetette magát az edzőképzésbe, majd 2021 március 18-án Roberto Mancini szövetségi kapitány felkérésére csatlakozott az olasz válogatott edzői stábjához. Nem kellett sokat várnia az első kiugró sikerre: az olasz nemzeti együttes az angolok legyőzése után 2021 július 11-én a Wembleyben a magasba emelhette az Európa-bajnoki trófeát!

Az UEFA A jelű edzői tanfolyamának elvégzése után az Olasz Labdarúgó Szövetség technikai munkatársaként foglalkozott az utánpótlás korosztályokkal, 2022 januárjában pedig visszatért Roberto Mancini stábjához, hogy segítsen a 2022-es világbajnoki selejtezők során.

Első önálló, klubnál kapott edzői megbízatása 2022 október 11-én jött el, akkor nevezték ki a Serie B-ben (olasz másodosztályú labdarúgó-bajnokság) szereplő SPAL új menedzserének. Néhány hónap után, 2023 február 14-én menesztették a ferrarai klubtól, amely az idény végén búcsúzott is az osztálytól. Összesen 17 mérkőzésen át irányította a kiscsapatot, három győzelem és hat döntetlen mellett nyolcszor kikapott.

Megkapja a támogatást

Hogy mire lesz képes Rómában, az rövidesen kiderül, kihívásokban mindenesetre nem lesz hiány. De Rossi fejest ugrott a mélyvízbe. Ha „kihúzza” a szezon végéig érvényes szerződését, akkor már csak a 18 bajnoki mérkőzés által is túlszárnyalhatja az eddigi, kispadon töltött mérkőzéseinek számát, de hogy ténylegesen, hosszú távon megragadja-e a lehetőséget, csak rajta múlik. Klublegendaként a vezetőség és a szurkolók támogatására is számíthat, mert számára tényleg minden út Rómába vezet.

Fotó: Matteo Ciambelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bulldog Orange
2024. január 20. 15:06
Bár az SS Lazio-t támogatom, és szurkolok nekik, De Rossi-t tisztelem, ő egy ikon, egy korszakos zseni! Sok szerencsét kívánok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!