Miért még mindig Messi? – 8 ok, amiért 8-adszor is a világ legjobbja

2023. október 31. 05:12

Világbajnoki cím nélkül hétszer is aranylabdás lett, de a vb-arany sem volt garancia az újabb elsőségre. Mindent elért, amit lehetett, minden idők (egyik) legjobbja az argentin zseni.

2023. október 31. 05:12
null
P. Fülöp Gábor

Lionel Messi kapta meg az Aranylabdát, amely a 2022-2023-as szezon legjobb labdarúgójának járó elismerés. A 36 éves argentin világsztár komoly kihívókkal szemben „zsebelte be” ismét a futballvilág legrangosabb egyéni elismerését, miután a világ 100 országának sportújságírói jobbnak látták, mint Erling Haalandot és Kylian Mbappét a France Football szavazásán.

Ezt is ajánljuk a témában

Várható volt, de nem garantált

Az immár nyolcszoros rekordgyőztes (Cristiano Ronaldo ötig jutott) argentin zseni nem élete legjobb szezonját futotta az előző idényben, ám számára a legnagyobb, régóta áhított sikert érte el: világbajnoki címet szerzett Argentínával. Már ez is óriási tett lett volna az akkor 35 éves világsztártól, de ő nem egyszerűen a csapat tagja volt, hanem a vezére, ahogy idolja, az 1986-ban vb-első Diego Armando Maradona. Messi a katari tornán gólokat lőtt, a torna legjobbja – aranylabdása – lett, s minden mozdulatán látszott, hogy miközben tanárian játszott, alárendelte magát a csapatának, s társai figyelték minden rezdülését. Maga Messi is a válogatottal elért vb-címet jelölte meg az újabb Aranylabdája zálogaként, ám a közelmúltban számos alkalommal előfordult, hogy nem az aranyérmes együttes legjobbja lett a a díjazott: 2018-ban nem egy francia, hanem egy horvát, Luka Modrics nyert, 2014-ben a németek ellenében a portugál Cristiano Ronaldo győzött, 2010-ben a barcelonai csapattárs, Xavi-Iniesta duót beelőzve Lionel Messi diadalmaskodott. Ha a mostani esetet vizsgáljuk, a világbajnokságon a döntőben a gólpárbajt vívó főhősok csatáját a végső argentin siker billentette Messi javára Mbappéval szemben, Haaland és Norvégia pedig azzal, hogy a televízióban nézte – vagy nem nézte – a tornát, hatalmas lépéshátrányba került.

Rápihent a fő versenyre?

Lionel Messi 2023 tavaszán akkori klubjával, a Paris SG-nel ugyan francia bajnok lett, sok kritikát kapott, egyesek szerint kizárólag a világbajnoki felkészülésére használta fel a francia együttest, amellyel már a nyolcaddöntőben kiesett a Bajnokok-Ligájából. Valóban érzékelhető volt, hogy a 2022 év végi vb előtt nem brillírozott, fogalmazzunk úgy, vigyázott magára élete talán utolsó nagy világversenye előtt, s ne feledjük kapott is hideget-meleget a kényes francia publikumtól... Azért ott és a nyár végi időszakban, már az Inter Miami színeiben az Egyesült Államokban csak összeszorgoskodott 55 mérkőzésen 32 gólt és 25 gólpasszt. Mások esetében ez is elegendő lehetne, hogy a világ legjobbjának megkoronázva Aranylabdát nyerjenek, ám az ő mércéje ennél is jóval magasabban van. Valamint akadt két olyan kihívója, aki felfoghatatlan mennyiségben termelte a gólokat és gyűjtötte be a trófeákat. Erling Haaland az előző futballidényben 53 találkozón 52-szer köszönt be, és triplázott a Manchester Cityvel: Bajnokok-Ligája-győztes, angol bajnok és FA-Kupa-első lett. A 23 éves norvég válogatottjával – melyben további 4 gólt jegyzett – viszont semmit nem ért el. Kylian Mbappé ellenben a vb-ezüstérmes francia csapatban és a PSG-ben is remekelt: a párizsiaknál 43/41 a meccs/gól mutatója, a nemzeti együttesében 13 (!) találatot hozott össze. Ő is csak decemberben lesz 25 esztendős, és már 2018-ból van világbajnoki címe, talán egy másik klubbal egyszer BL-győztes is lesz, és akkor kinyílhat az Aranylabda kapuja is előtte.

A végtelen nyolcas nem véletlen

-
Az első találkozás – Lionel Messi és az Aranylabda 2009-ben
Fotó: AFP/FRED DUFOUR

Mi magyarok Benedek Tibor tragikus halála óta ismerjük a sportban a fektetett, azaz a végtelen nyolcas fogalmát. Háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk mosolya és a 8-as sapkában nyújtott csodálatos teljesítménye mindig velünk marad, bennünk él. Lionel Messi is beírta magát végleg a futballtörténelem históriás könyvébe, s hogy még inkább idilli legyen a története, minden valószínűség szerint nyolcnál áll meg az Aranylabda-mutatója. Az elképesztő sikersztori 15 éve kezdődött, s Cristiano Ronaldóval való viaskodása, vetélkedése egészen egyedi kollekciót eredményezett. Az argentin zsinórban négyszer (2009, 2010, 2011, 2012), majd négy különböző esztendőben is győzött: 2015, 2019, 2021 és 2023. Csokorba gyűjtöttük, milyen tulajdonságai emelték ilyen magasságokba az alapvetően visszahúzódó, a pályán ugyanakkor magával ragadó klasszist:

1. Kivételes, senkihez sem hasonlítható játékos.

2. Nagy küzdő.

3. Hihetetlenül tud koncentrálni.

4. Átlátja a játékot és a pályát.

5. Szenvedélye a futball.

6. Állandóan motivált.

7. Szerény személyiség.

8. Ő a Messi(ás).

Nyitókép: AFP/FRANCK FIFE

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2023. október 31. 18:15
A 70-es évek óta nézem a TV-ben az EB-ket, VB-ket és a rendszerváltozás óta a legszínvonalasabb klubfutballt is. Sok nagy futballistát láttam, de azt gondolom, hogy Messi a legnagyobb tehetség, akit valaha láttam. Nem voltam Barcelona szurkoló, jobban szimpatizáltam a Real Madriddal (mégiscsak ott játszott Puskás), de ámulva néztem a Barcelona mérkőzéseit, kizárólag Messi miatt. Persze, Maradona bajnoki mérkőzéseit nem közvetítette még a magyar TV, a brazil Ronaldot sem lehetett minden héten látni. Mindkettő cselezőgép volt, ámultam rajtuk, de Messi labdakezelése, azok a rövid löketek, mintha egy láthatatlan szállal a bokájához lenne kötve a labda, s amikor nem a labdát nézte, hanem a felállást, akkor is uralta, és azok a lövések, amelyek mindig oda mentek, ahová szánta - na ezek egyediek és utánozhatatlanok. Minden nagy játékosnak voltak specialitásai, amiben ő volt a legjobb, de ilyen labdaérzéke nem volt senki másnak. A régieket nem láttuk, de az még nem gladiátorfutball volt.
gyaloggos
2023. október 31. 16:38
ekeke! Mbappe, Haaland és a többiek, akik egészen kiváló focisták, MESSZE vannak Mesitől, úgy mindent egybe vetve . Szerintem.
gyaloggos
2023. október 31. 16:36
EGYETLEN egy ok elegendő, nem kell ide nyolc. MERT MESSI ma legjobb, MINDENKI más kilométerekkel mögötte a foci utcájában .
ekeke1
2023. október 31. 10:54
Hogy miért megint Messi? Az első hét Aranylabda után pont akkor ne kapott volna mikor végre világbajnok is lett Argentínaval? Az elmúlt 15 év mérlege az Aranylabdák tekintetében: 8 Messi 5 C.Ronaldo 1-1 Modric és Benzema. És itt egy emlékezetes korszak lezárul.Johetnek Mbappe,Haaland és a többiek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!