Majdnem hasra esett talajon, de így is övé lett a vb-arany! Mostantól világrekorder Simone Biles a tornasportban

2023. október 07. 13:11

Az amerikai tornásznő banális, de látványos hibája ellenére nyerte meg az egyéni összetett világbajnoki címet Antwerpenben, és eddig kettőből kettőnél tart a vb-aranyak sorában a belgiumi viadalon. Hat is lehet belőle.

2023. október 07. 13:11
Artistic Gymnastics World Championships Antwerp
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Ahogy a minap a Mandineren részletesen bemutattuk a 732 napos kihagyás után visszatérő amerikai tornásznő, Simone Biles szélsőséges megítéléstől sem mentes karrierjét, pénteken egy újabb vitatható fejezettel bővült az amúgy páratlan pályafutása. 

Ezt is ajánljuk a témában

Talajon, az egyik legerősebb szerén egy ártatlan gimnasztikus ugrás, egy váltóspárga előtti sasszéból kis híján hasra esett, a lenti videóból, 7 perc 15 másodpercnél látható, ahogy vélhetően nem túl vasalt tartása miatt – hiszen, ha spiccelt volna, nem akad be a talajszőnyegbe a lába –, megbotlik és így ki is hagyja a betervezett gimnasztikus elemsort. 

Biles gyakorlatainak erőssége persze olyannyira a mezőny fölé magasodik, hogy neki még ez is „belefért”, s ezzel az összetett győzelmével a hatodikat szerezte meg ebből a fajta világbajnoki aranyból, a japán férfi tornászzseni, Kohei Ucsimura rekordját beérve ezzel. Ugyanakkor 

Biles világrekorder lett, hiszen 21 vb-aranyával és összesen 34 világ- és olimpiai érmével minden idők legeredményesebb tornászává vált mind a férfi, mind a női tornatörténelemben. 

Biles formáját elnézve itt biztosan nem áll meg, és mivel mind a négy szerenkénti döntőben érdekelt, még tovább bővítheti páratlan gyűjteményét. 

Cikkünk közben frissült, hiszen a 

szombati női ugrásdöntőben kis híján folytatta Simone Biles azt a szokását, hogy nagy rontással is világbajnok legyen.

A róla elnevezett Biles II ugrást, a Jurcsenko dupla bicska-hátraszaltót ugyan hatalmas ívvel mutatta be, de későn nyitott és így hanyatt esett a mozdulat utáni leérkezéskor. Továbbá edzői asszisztencia is jelen volt mellette a szőnyegen, amely kapásból 0,5 tizedpontos levonással jár, vagyis több mint egy teljes pontnyi levonás ellenére is az utolsó versenyzőig vezetette a verseny. Végül a brazil Rebeca Andrade két csodálatos és roppant pontos ugrásával, a döntőben utolsónak szerepelve ugott a dobogó tetejére, és lett világbajnok, az ezüstérmes Biles, és a bronzérmes dél-koreai Yeo előtt. 

A tartalékok sorából lemondás miatt bekerülő magyar Bácskay Csenge két egész pontos, de anyagerőben a többiekénél kissé gyengébb ugrással végül a nyolcadik helyen zárt.

Biles a szombati felemáskorlát döntőben sem mutatott be hibátlan gyakorlatot, így ott az ötödik helyen zárt, míg a szert a kínai Qiu nyerte a hatalmas meglepetéssel berobbanó algériai Nemour és az amerikai Jones előtt.

A férfiak talajdöntőjében az izralei Dolgopjat végzett az élen, lólengésben az ír Clenaghan, míg gyűrűn a kínai Liu diadalmaskodott.  

Nyitókép: Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2023. október 07. 19:52
Szerintem el sem kellett volna indulnia. Mivel néger, oda kellett volna adni neki az aranyat előre és kész, nincs itt semmi látnivaló.
Neless
2023. október 07. 13:42
Nem is tudom, minek kellett tornásznia. Elég lett volna az integetés.
KBA98
2023. október 07. 13:34
A négerek és az ukránok mindent megnyernek ha kell, ha nem!
Mandiner444hu
2023. október 07. 13:26
A szempillája is milyen már
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!