Az oroszokat békén hagyják Amerikában – helyszíni beszámolónk

2023. január 31. 12:54

Nemcsak sportszakmai, de szórakoztatóipari szempontból is mintaértékű, ahogyan az Egyesült Államokban egy-egy mérkőzést felvezetnek, felépítenek a kiemelt sportligákban, és a lényegről, magáról a játékról az ukrajnai háború sem tereli el a figyelmet. Helyszíni tapasztalatok hat jégkorong- (NHL) és két kosárlabdameccsről (NBA) a világ legerősebb bajnokságaiból, Torontótól New Yorkon és Washingtonon át Miamiig.  

2023. január 31. 12:54
null
Czövek Oszkár

Az ukrajnai háború sem tereli el a figyelmet a sportról Amerikában

A Garden ezer arca – lássunk ebből néhányat! Az 1964-ben átadott

Madison Square Gardent előszeretettel promózzák mint a „világ leghíresebb arénáját”, még a büfében főzött kávé poharára is rányomtatják a szlogent.

A helyi hangosbemondó által mantraszerűen ismételgetett jelzős szerkezet nem csupán üres marketingfogás: Madonnától a U2-n át Billy Joelig számos világsztár szinte hazajár ide, tucatszámra lép fel teltház előtt. Elton John a 60. születésnapi koncertjét is a Gardenbe vitte, elmondása szerint megannyi szép emléke miatt magától értetődő volt a helyszínválasztás.

Az örökké nyüzsgő Manhattan szívében, a Times Square szomszédságában magasodó aréna állandó programkínálatában szerepel a New York Rangers hokisainak és a New York Knicks kosarainak mérkőzései.

A játéktér burkolatát folyamatosan cserélik, néhány napig jég, majd parketta fedi, de bárki is lépjen pályára, a 18 ezer belépő pikk-pakk gazdára talál.

Főként, amikor Original Six-rangadót játszanak a világ első számú jégkorongligájában. A kifejezéssel annak a hat csapatnak (Montréal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, Chicago Blackhawks, Detroit Red Wings, New York Rangers) az egymás elleni meccsét fémjelzik, melyek a NHL első huszonöt szezonjában szerepeltek. Az elnevezés több okból sem tűpontos, de a Boston Bruins New York-i látogatása során alapvetően erre a hagyományra hegyezték ki a felvezetést. A hőskorból bejátszott felvételek az óriáskivetőn, a legkülönbözőbb ajándéktárgyakra vasalt minták mind azt harsogták, a játéknapon erre a mérkőzésre érdemes odafigyelni.

A képen: Az Original Six-rangadókra az egész világ figyel. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Az Original Six-rangadókra az egész világ figyel. Fotó: Czövek Oszkár

A Boston meggyőző magabiztossággal vezeti a ligát, és azon a csütörtöki estén is erődemonstrációt tartott. Mezőnyben nem ütközött ki markáns különbség, de a vendégek mindhárom harmad elejét megnyomták, kiváló helyzetkihasználásuknak köszönhetően 3-0-ra elhúztak, a Rangers csak szépíteni tudott.

A béke szigetei

Mint valamennyi találkozón, időnként itt is elcsattant egy-két pofon, de kizárólag a jégen.

A lelátón a rivalizálás dacára kedélyesen sörözgettek egymással a szurkolók, mindenféle elválasztás nélkül, vegyesen helyet foglalva. Nincs az utazó drukkereknek ráccsal, plexivel, körbekerített vendégszektor, megerősített rendőri biztosítás, ahogyan

a Miami Heat NBA-meccsein is a legnagyobb békében megfért egymással a hazai tábor a New Orleans Pelicans- és a Boston Celtics-mezes nézőkkel.

Amellett, hogy sportszakmai szempontból a legmagasabb nívót képviseli mind az NHL, mind az NBA, a showbiznisz sem szorul háttérbe – de hogyan is lehetne mellékes a szórakoztatás pont az Egyesült Államokban?! A három-négy órás program minden pillanata ki van találva, látványos fényjátékkal, tippversennyel, karaokecammel vagy épp a lelátóra miniágyúval fellőtt pólóval dobják fel a hangulatot a szervezők. A büfékben az étel- és italválaszték a legkényesebb ízlést is kielégíti, hotdog, hamburger, szusi, ázsiai tészta, marhaszegyes szendvics, kóser stand a körüljárószintek folyosóin két oldalon, de a Miami-Dade Arena igényesen kialakított tequilabárja is nagy sikerrel üzemel.

A képen: Tequilabár és büfék sokasága Miamiban. Fotó: Czövek Oszkár.
A képen: Tequilabár és büfék sokasága Miamiban. Fotó: Czövek Oszkár.

A meccsek körítésének szerves része, nélkülözhetetlen eleme a kezdés előtt élőben előadott himnusz: hol az amerikait, hol a kanadait énekli el a meghívott előadó, ha pedig mindkét ország csapata érdekelt, akkor értelemszerűen a The Star-Spangled Banner és az O Canada is felharsan. A NY Rangers-Bostonon a Stranger Things tv-sorozatból ismert Gaten Matarazzo ragadott mikrofont.

A képen: Himnusz előtti utolsó eligazítás a színfalak mögött Miamiban. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Himnusz előtti utolsó eligazítás a színfalak mögött Miamiban. Fotó: Czövek Oszkár

Amikor a szurkoló is játékos

A mérkőzés utáni legütősebb akciót a Heat pr-osai találták ki: a csapat kiválasztott szurkolói büntetőt dobhattak onnan, ahol percekkel korábban még a világsztárok rohangáltak. Nagyszerű ötlet, és tulajdonképpen simán kivitelezhető, a sebtiben leterített szőnyegnek köszönhetően pedig az utcai cipő pora sem lepi be a parkettát. A sajtó sem panaszkodhatott, 566 oldalas kiadvány segítette a felkészülésben, arra pedig a médiának beállított wifi-kód (Heat3xChamps) is emlékeztetett, hogy a Miami három bajnoki győzelemmel büszkélkedhet.

A képen: A Heat szurkolói életre szóló élménnyel gazdagodtak a Pelicans-meccs után. Fotó: Czövek Oszkár.
A képen: A Heat szurkolói életre szóló élménnyel gazdagodtak a Pelicans-meccs után. Fotó: Czövek Oszkár.

A napsütéses Floridából a 20-25 fokkal hűsebb New Yorkba térben és időben visszarepülve: az említett Original Six a hagyományokról szól, de a Vegas Golden Knights érkezése is lázba hozta a helyieket. A nevadai franchise mindössze hat éve kapcsolódott be az NHL-be, ám mindjárt az első idényében elképesztő bravúrt hajtott végre, Stanley Kupa-döntőig menetelt. A Gardenben nem a legszebb napjait idézte, 3-1-es hátrányban mindent egy lapra feltéve rohamozott, de a kitámadás visszaütött, üres kapus góllal vitték be a hazaiak a kegyelemdöfést.

Megviseli a családi kasszát

A vendégszurkolók duplán lógathatták az orrukat, hiszen a számukra keserűen végződött kirándulás anyagilag is komoly érvágást jelentett. Egy chicagói székhelyű cég évről évre megvizsgálja, melyik klubnál mennyit kell kicsengetni a meccsélményért. Az indexhez egy négytagú család költéseit – négy középkategóriás, nem prémium belépő, négy hotdog, két-két sör és üdítő, két szuvenírsapka és a parkolójegy – veszik alapul. A Rangersnél 645 dollárra, mintegy 232 ezer forintra jött ki a szumma a legutóbbi kutatásban, csak egy sörért 17 dollárt, 6100 forintot kell leszurkolni. Igaz, a Vegas (650 dollár), a Seattle Kraken (673) és a Toronto Maple Leafs (698) ennél is húzósabb árakat állapított meg.

A képen: Ami a Garden büféjében nem kapható, az valószínűleg nincs is. Fotó: Czövek Oszkár.
A képen: Ami a Garden büféjében nem kapható, az valószínűleg nincs is. Fotó: Czövek Oszkár.

A legdrágább franchise-nak otthont adó Torontóban vallás a jégkorong, órákkal a soros meccs előtt elözönlötték a bárokat a hokimezes szurkolók,

de Maple Leafs-es baseballsapkában falták a homáros szendvicset a St. Lawrence piacon is. A csapat országszerte hihetetlenül népszerű, ezért különösen ügyes húzás, hogy a központi pályaudvar lényegében összeolvadt a Scotiabank Arenával. A játékosok maximálisan kiszolgálták a világ minden tájáról érkező fanokat, lüktető összecsapáson, hosszabbítás után gyűrték le 5-4-re a Florida Pantherst. Toronto kétségkívül a világ egyik hokifellegvára, a város fő látványosságai közé tartozó Jégkorong Hírességek Csarnokában az ereklyék között azok is órákig tudnak nézelődni, akik a sportágért amúgy nem rajonganak.

A képen: Szoborcsoport a Toronto csarnoka előtt. Fotó: Czövek Oszkár.
A képen: Szoborcsoport a Toronto csarnoka előtt. Fotó: Czövek Oszkár.

A Gardennel és a torontói csarnokkal szemben a UBS Aréna némileg kiesik a vérkeringésből, de a New York Islanders kifejezetten büszke lehet 2021 novemberében elkészült új otthonára. A létesítmény egészen lenyűgöző, igaz, a feltételek adottak is voltak hozzá, nagyságrendileg 360 milliárd forintnyi dollárt költöttek rá. A kifogástalan akusztikájából a Canadiens elleni diadalon ízelítőt kaptunk.

Ovecskin-mánia határok nélkül

Bőven van tehát, ami a pályán és azon kívül leköti a figyelmet, s szerencsére a politikát, konkrétan az amerikai közbeszédet is uraló orosz-ukrán háborút sikerül az arénákon kívül rekeszteni. A nyolc meccs egyikén sem lehetett orosz vagy ukrán zászlót felfedezni a lelátón, esetleg bármilyen vonatkozó rigmust hallani, holott az NHL-ben hemzsegnek az orosz játékosok. Olyannyira, hogy

Alekszandr Ovecskin egyenesen legenda a Washington Capitalsnél, és óriási ünneplésben részesült akkor is, amikor a Pittsburgh Penguins ellen megszerezte a vezetést.

A csapatkapitány ráadásul sohasem rejtette véka alá Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti szimpátiáját, ám azzal, hogy 2005 óta oroszlánrészt vállal a Capitals sikereiben, még ezt is megbocsátják neki a fővárosban. A politikának nincs helye a sportban – Washington sportszerető népének óhajához ezúton csatlakozunk.

A képen: Ovecskin népszerűsége továbbra is töretlen Washingtonban. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Ovecskin népszerűsége továbbra is töretlen Washingtonban. Fotó: Czövek Oszkár

 

A BESZÁMOLÓ ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ MÉRKŐZÉSEK: 

NHL

New York Islanders–Montréal Canadiens 2–1

New York Rangers–Montréal Canadiens 1–2

Toronto Maple Leafs–Florida Panthers 5–4 – hosszabbítás után

New York Rangers–Boston Bruins 1–3

Washington Capitals–Pittsburgh Penguins 3–2 – szétlövéssel

New York Rangers–Vegas Golden Knights 4–1

NBA

Miami Heat–New Orleans Pelicans 100–96

Miami Heat–Boston Celtics 98–95

A nyitókép: Czövek Oszkár / Mandiner

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2023. február 06. 20:09
a gyurcsánybuzi monomániás ruszofób zsidókat nem azért fizeti a gyuribácsi hogy realisták legyenek... UGYE MOCSKOS LIBSIGECIK ?
röviden
2023. február 06. 20:09
Még néger családokat is lehet fényképezni a lelátón. :)
Armageddon
2023. február 06. 20:09
És nem érzi! Az Istennek sem a mélymagyarja!
Zulu87
2023. február 06. 20:09
És ott a hanyatló nyugaton még az alkalmankénti negyed millió huf-ba kerülő családi program is belefér. Ismételgesd, telt ház. Telt ház. Itt 2500 Ft egy belépő, és bemegy 300 ember, ott 80000 Ft egy belépő és bemegy 18000 fő. Soros pénzeli őket Prüsszelből a doktor minielnökúr bosszantására gondolom, hogy megengedhetik maguknak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!