Szabó Szebasztián 50 gyorson is Európa-bajnok lett, Milák Kristóf ezüstérmet nyert 200 pillangón Kazanyban

2021. november 05. 22:03

A rövid pályás úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján Szabó Szebasztián 50 gyorson is aranyérmet nyert a szerdai 100 pillangón aratott diadala után. Míg a magyar úszócsapat egyik tagja pozitív gyors koronavírus-tesztet produkált, ám pénteken Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 pillangón, Szabó pedig 50 pillangón Európa-bajnoki csúccsal, a legjobb idővel jutott a szombati döntőbe.

2021. november 05. 22:03
null
Bánfalvi Szabolcs

A rövid pályás úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján a magyar úszók újabb sikereket értek el az oroszországi Kazanyban.

Mint írtuk, 50 gyorson Szabó Szebasztián a legjobb idővel (20.87 másodperc) kvalifikálta magát a fináléba szerdán. Ezzel a csütörtöki döntőben a négyes pályát kapta, ahol kiválóan rajtolt, és fantasztikus tempóban úszott, végül

Szabó 20.72 másodperces egyéni rekorddal elsőként csapott a célba, így a szerdai aranyérem mellé begyűjtött még egyet.

Az olasz Lorenzo Zazzeri (20.84) lett a második, míg a a lengyel Pawel Juraszek és az orosz Vlagyimir Morozov (20.95) holtversenyben a harmadik helyen végzett.

Szabó Szebasztián (jobbra) ünnepel, miután megnyerte a férfiak 50 méteres gyorsúszásának döntőjét a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokságon 2021. november 4-én. MTIAPSzergej Gric
Szabó Szebasztián (jobbra) ünnepel, miután megnyerte a férfiak 50 méteres gyorsúszásának döntőjét a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokságon 2021. november 4-én. MTIAPSzergej Gric

A női 200 hát fináléjában két magyar indult: Szabó-Feltóthy Eszter nagyszerűen teljesített, 2:06.00 perces egyéni csúcsot ért el, és ezzel a negyedik helyen zárt, míg Burián Katalin 2:07.09 perc alatt úszta le a távot, ő hetedikként ért a célba. A holland Kira Toussaint (2:01.26) nyerte meg a futamot. Hozzá kell tenni, Burián már szerda óta nem érzi jól magát, de becsületből leúszta ezt a döntőt, azonban a 100 hátat már nem tudta vállalni, s visszalépett attól a versenyszámtól.

A női 200 pillangó döntőjében Jakabos Zsuzsanna versenyzett, és 2:05.67 perces idővel a negyedik lett.  Az orosz Szvetlana Csimrova 2:04.97 perccel diadalmaskodott.

Pádár Nikoletta pedig a szerdai egyéni csúcsát is túlszárnyalta, az 54.05 másodperces egyéni rekorddal a 100 gyors első középdöntőjében nyolcadik végzett, ezzel a 15 éves szegedi úszónő nem jutott a pénteki fináléba.

A pénteki versenynapon a magyar csapat egyik tagjának gyors koronavírus-tesztje pozitív eredményt mutatott, emiatt az összes magyar úszót letesztelték. Valamennyi teszt eredménye negatív lett, így az Európa-bajnokság egészségügyi rendjéért felelős orvos és a LEN illetékesei engedélyezték a magyar úszók indulását.

Azonban ez a versenyzésnek nem tett jót, hiszen a vizsgálatok miatt Szabó-Feltóthy Eszter és Ugrai Panna nem tudott bemelegíteni, és így kellett leúsznia a 100 hát előfutamát.

Mihályvári-Farkas Viktóriát pedig szoros kontaktként kezelték, mivel a pozitív tesztet produkáló úszó szobatársa, emiatt az Európa-bajnoki ezüstérmes úszónő nem léphetett rajtkőre 200 vegyesen, és a 17 éves sportoló nem indulhatott az 1500 gyors döntőjében sem, ahová hetedik idővel jutott be még csütörtök délelőtt.

Míg a női 200 vegyestől Jakabos Zsuzsanna lépett vissza, ugyanis kisebb hátsérülés miatt hazautazott. Viszont a másik magyar versenyző, Ugrai Panna elindult 200 vegyesen, és a reggeli előzmények ellenére óriási bravúrral a negyedik idővel jutott a középdöntőbe.

Jakabos Zsuzsanna negyedik lett 200 pillangón, a 200 vegyestől pedig visszalépett, mivel kisebb hátsérülés miatt hazautazott. MTI/Koszticsák Szilárd. Archív
Jakabos Zsuzsanna negyedik lett 200 pillangón, a 200 vegyestől pedig visszalépett, mivel kisebb hátsérülés miatt hazautazott. MTI/Koszticsák Szilárd. Archív

Szabó Szebasztián pedig tovább remekelt, a legjobb idővel kvalifikálta magát az 50 pillangó középdöntőjébe.

A Magyar Úszószövetség pedig közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban, amelyet változtatás nélkül idézünk: „A magyar úszóválogatott egyik tagjánál Covid-19-fertőzés gyanúját állapította meg a csapatorvos csütörtök este, emiatt őt és szobatársát elkülönítették – valamint még este gyorstesztet végeztek a többi versenyzőn és a stáb tagjain, majd ezt ma reggel megismételték az uszodában is. Valamennyi teszt negatív eredményt hozott, így az Eb egészségügyi rendjéért felelős orvos és a LEN illetékesei engedélyezték a magyar úszók indulását. A két elkülönített versenyző PCR-tesztjének eredményéig nem hagyhatja el a hotelszobáját (bár a közeli kontaktnak minősülő szobatárs gyorstesztje is negatív volt mindkét esetben). Sajnos, a tesztelés és az eredmények bevárása miatt két úszó számára felborult a reggeli menetrend, így Szabó-Feltóthy Eszter és Ugrai Panna nem tudott megfelelően bemelegíteni a 100 hát előfutamaira, és a melegítődresszükben voltak kénytelenek rajthoz állni – később, 200 vegyesen szerencsére már nem akadt hasonló probléma, Panna a 4. legjobb idővel jutott tovább. Jelen helyzetben fontos tisztázni, hogy Milák Kristóf a 200 gyors ma délelőtti előfutamáról már csütörtök este visszalépett, hogy a 200 pillangó ma esti döntőjére koncentrálhasson, míg Jakabos Zsuzsanna kisebb hátsérülése miatt ma hazautazott, ezért nem indult 200 vegyesen. Amint bármilyen újabb fejlemény történik, a Magyar Úszószövetség haladéktalanul tájékoztatja a közvéleményt.”

Ilyen előzményekkel folytatták a versenyt a magyar úszók a péntek délutáni döntőkben és középdöntőkben.

Az olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok Milák Kristóf 200 pillangón az elejétől a végéig a második helyen úszott a döntőben, és ezúttal nem tudott úgy hajrázni, hogy elsőként érjen a célba. Ezzel az olasz Alberto Razzetti 1:50.24 perccel nyerte meg ezt a finálét, míg

Milák 1:51.11 perces idővel ezüstérmet szerzett a fő számában.

Hozzá kell tenni, Miláknak az első 100 méteren begörcsölt a lába, és mint már többször elárulta, a rövid pályán még fejlődnie kell, ő az 50 méteres medence ura.

Milák Kristóf a férfiak 200 méteres pillangójának elődöntőjében a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokságon 2021. november 4-én. Milák második lett a 200 méter pillangó fináléjában november 5-én. MTI/AP/Szergej Gric
Milák Kristóf a férfiak 200 méteres pillangójának elődöntőjében a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokságon 2021. november 4-én. Milák második lett a 200 méter pillangó fináléjában november 5-én. MTI/AP/Szergej Gric

A férfi 200 vegyesen Kós Hubert nagyszerűen kezdett, 50 és 100 méter után is az élen haladt, majd 150-nél a második helyen úszott. Az utolsó 50 méteren azonban a két olasz, Thomas Ceccon és a Milákot körülbelül egy órával később megverő Razzetti is lehagyta, s a 18 éves Kós mindössze tizenkét századmásodperccel csúszott le a dobogóról, miközben junior Európa-csúcsot úszott 1:52.87 perccel. Kiváló teljesítmény a fiatal úszótól.

Az 1500 gyors fináléjában Fábián Bettina 10 másodpercet javított az egyéni rekordján, s 16:13.72 perccel a hetedik helyezést érte el. Az orosz Anasztaszja Kirpicsnyikova nyerte meg az aranyérmet ezen a távon (15:18.30).

Szabó Szebasztián pedig a 100 pillangón és az 50 gyorson szerzett aranyérme után továbbra is kiválóan teljesített.

Szabó az 50 pillangó középdöntőjében 22.00 másodperccel, Európa-bajnoki csúccsal a legjobb időt érte el, s jutott a szombati döntőbe.

Míg Ugrai Panna a reggeli kellemetlen előzmények után a 200 vegyes középdöntőjének első futamában indult, ahol egyéni rekordot úszott (2:09.58 perc), és a harmadik helyen ért célba. Ezzel a hatodik idővel kvalifikálta magát a szombat esti döntőbe.

 

Nyitókép: Szabó Szebasztián ünnepel, miután megnyerte a férfiak 50 méteres gyorsúszásának döntőjét a kazanyi rövid’pályás úszó Európa-bajnokságon 2021. november 4-én. MTI/AP/Szergej Gric

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2021. november 07. 03:31
Szabó Szebasztiannak gratula
Lion
2021. november 07. 03:31
Miláknak kár volt edzőt cserélni Várható volt hogy szarabb lesz.
Madasa Hatter
2021. november 07. 00:32
kis ego? akkora arca van a csávónak hogy alig fér be az uszoda bejáratán. talán alakul valamiféle emberi nagyság is majd, de ma még nem úgy néz ki..
Tóth Mária Éva
2021. november 06. 13:35
Lehet, hogy ez a második hely "jókor" jött! Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de Miláknál érzek mindig egy kis"egót" (bár ez is jól jöhet még neki).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!