Számára a gyógyítás szolgálat – vallja dr. Babai László életmód orvos, a Prima Medica alapító-igazgatója (X)

2024. március 22. 09:48

2024. március 22. 09:48
null

Bár egy jól prosperáló magánegészségügyi intézményt vezet, mégsem a profitszerzés, hanem a magas színvonalú szakmaiság, a polgári értékrend megtartása és vallásossága révén a közösség szolgálata a legfontosabb a Prima Medica alapító igazgatójának. Dr. Babai László életmód orvossal beszélgettünk, aki a 20 éve alapított magánegészségügyi szolgáltatóját idén nonprofittá alakítja át a jó célok érdekében.

 

– 1998-ban szerezte meg az általános orvostudományi diplomáját Szegeden. Mi motiválta arra, hogy végül életmódorvoslással foglalkozzon?

– Ez egy hosszú, több éves folyamat eredménye volt. Még az egyetemen, a kardiológián kísérleteket végeztünk a szív állapotával kapcsolatban. A PhD kutatási témám is az volt, hogy egy egyszeri futásnak milyen védőhatása van a szívinfarktus okozta halálozással szemben. Folyamatosan bújtam a szakirodalmat, majd 2010 környékén szembesültem azzal, hogy az életmódorvostan, angolul Lifestyle Medicine már bizonyítékokon alapuló tudományággá fejlődött a nagyvilágban. Úgy véltem, érdemes foglalkozni vele, mert ma már nem csak azt tudjuk, hogy mozogni kell, de azt is meg tudjuk mondani, hogy mennyit, milyen gyakran, és ez konkrétan milyen nyereségekkel jár az egészségre nézve.

– Egy már kialakult kórállapotot vissza lehet-e fordítani vagy javítani mozgással?

– Minél előrehaladottabb az állapot, annál nehezebb. De a szakma, így pl. magas vérnyomás eseten a Magyar Hypertonia Társaság is azt mondja, bármilyen szintű a vérnyomásemelkedés, bármilyen károsodás érte a szerveket, minden állapotban szükséges az életmódváltoztatás, ugyanis minden károsodás javítható, de legalábbis lassítható.  

Fotó: Meszlényi András

– Úgy tudom, munkájában a vallásos értékek is megjelennek. Hogyan?

– A mindennapokban is. Otthonról hozom ezt a neveltetést, valamint az iskolámból, a ferencesektől. Azt tanultam, azért teremtettünk erre a Földre mert feladatunk van, és nem csak magunkkal. Egymással is jót kell tennünk, és ez az, amit folyamatosan keresek. Nem csak én, a vallásos közösségek tagjai is, hogy hogyan tudjuk a mindennapjainkban szolgálni ezt a teremtett csodát, amit kaptunk. Ez a munkában is így van. Számomra a hivatásom nem pénzkereseti forrás vagy önmegvalósítás, hanem a közösség szolgálata. Arról szól, hogy hogyan tudom javítani az embertársaim életét. Nagy példaképem Szent Ferenc emberek és a természet felé mutatott alázata, maga az életmódorvoslás pedig kiváló eszköz ehhez. Ugyanis a testünk a szentlélek temploma, így arra is oda kell figyelni, nem herdálhatjuk el, vagyis, a testet és a lelket is ápolni kell, így lesz meg a teljes egész.

– Ön tagja és vezetője a Polgári Orvos Körnek, itt mit tart a legfontosabb feladatának?

– Pontosítok, a Polgári Orvos Kör vezetést dr. Fejér László főorvos úr látja el, én neki segítek. Ennek a közösségnek a története a 90-es évek elejére nyúlik vissza, a polgári értékrendet követő orvosok, gyógyítók együtt gondolkodásának színtere. Ezt a nagyívű hagyományt szeretnénk méltó módon továbbvinni a jövőben is. Rendszeres összejöveteleinken átbeszéljük az egészségügy aktuális helyzetét, terveket állítunk fel, javaslatokat fogalmazunk meg annak érdekében, hogy Magyarországon a jövőben is egy polgári értékrendet követő, szolidaritáson alapuló, egymásra odafigyelő komplex egészségügyi rendszer működjön.

– Ha jól tudom, a húszéves Prima Medica is nagy változás előtt áll az idei év második felében, és ez nem független az ön világnézetétől sem...

– Húsz évvel ezelőtt azért indítottuk el a magánrendelést, hogy legyen egy olyan hely, ahol jó gyógyulni és jó gyógyítani. Az eltelt évtizedek alatt aztán jelentős magánegészségügyi intézménnyé nőtte ki magát a kezdeményezés, amelynek alkalmazkodnia kell az elkövetkezendő időszak változásaihoz is. Mindazonáltal azt látom, hogy mára túlzottan profitorientálttá vált az egészségügy, amivel én nem értek egyet. Ezért szeretném az intézményt a non-profit működési irányba elvinni oly módon, hogy a befolyó profit jó célokra fordítódjon. Az majd már a leendő vezetőségi tagok döntése lesz, hogy a pénzből módszertani központ fejlesztésére, vagy olyan térségek, településen élő emberek egészségügyi ellátására költenek, akik a magánegészségügyet nem tudják megfizetni. Hosszú távra tervezek. Ha a Prima Medica 100 év múlva is működik páciens központú, magas színvonalú szakmaisággal és az európai értékeknek megfelelő szellemiséggel és szemlélettel, akkor életem egyik fő műve már megvalósult. 
 

(X)

Fotó: Meszlényi András