Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Erősen indul a szezon: sokkal több a külföldi

2024. június 28. 11:27

Májusban a hazai turizmus fellendült: a külföldi vendégéjszakák száma 20,9 százalékkal nőtt, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 5,1 százalékkal emelkedett.A turizmusbővülését a javuló jövedelmi helyzet támogatja: jó idő esetén idén a szektor hozhatja a járvány előtti szintet, ami a gazdasági növekedést is segítené.

2024. június 28. 11:27

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Májusban ismét lendületet vett a hazai turizmus. Az áprilisi megtorpanás átmenetinek bizonyult, abban az időjárás, valamint a húsvéthatás játszott szerepet. Az időjárás májusban sem volt kiemelkedően kedvező, a sokéves átlagnál ugyan melegebb volt, de sokkal csapadékosabb, ugyanakkor ez kevéssé befolyásolta az idei turisztikai adatokat. 

Májusban ismét a külföldi vendégek húzták a turisztikai keresletet, itt  

a vendégéjszakák száma a megelőző évhez képest 20,9, míg az év első öt hónapjában 13,0 százalékkal nőtt. Vagyis a külföldi vendégek továbbra is vonzó célpontnak tartják Magyarországot, így pedig tovább folytatódott a koronavírus-járvány utáni helyreállás.  

Földrészek szerint Európa húzta a hazai turizmust, itt 22,7 százalékos bővülést mutat a vendégéjszakák száma. A kontinensen belül Lengyelországot és Romániát érdemes kiemelni, az innen érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma több mint felével nőtt egy év alatt, de a spanyoloké és a franciáké is jelentős bővülést mutatott. 

A belföldi vendégéjszakáké ezzel szemben csak kisebb mértékben, 5,1 százalékkal emelkedett, itt jobban befolyásolhatta a keresletet az időjárás. Kiemelendő viszont, hogy ahogy a külföldi vendégek esetében, úgy a belföldieknél is megfigyelhető, hogy 

a vendégek száma gyorsabban nőtt, mint a vendégéjszakáké. Ez azt jelzi, hogy többen, de átlagosan rövidebb időre utaztak el pihenni a hónap során, mint egy évvel ezelőtt, és ez az utazási szokások változását is jelzi. 

Régiós bontásban májusban csak két turisztikai térségben, Budapest és Pécs-Villány környékén csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest. Ellenben Debrecenben és térségében vagy a Sopron-Fertő régióban 20 százalék feletti bővülés volt tapasztalható – a húzóerő ezeknél is a külföldi turizmus volt, miközben annak visszaesése játszott szerepet Budapest és környéke, valamint a Pécs-Villány térség kedvezőtlenebb teljesítményében. A külföldi vendégéjszakaszám Gyula és térségében nőtt még kiemelkedő mértékben, ami a román turisták nagyszámú növekedésének köszönhető. 

A turizmus emelkedésének hátterében továbbra is a reálbérek növekedése miatt javuló jövedelmi helyzet húzódik meg.  

Kedvező időjárás esetén tehát van esély arra, hogy idén a turizmus a koronavírus-járvány előttihez hasonló számokat produkáljon, ami a gazdasági növekedésnek is érdemi támaszt jelentene. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Bodnár Boglárka

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2024. június 29. 16:09
"javuló jövedelmi helyzet" Hol ????
Intel
2024. június 29. 10:07
Hosszú évek kitartó imázs építésének hála, Magyarországra azok jönnek turistáskodni akik a diktatúra vérpezsdítő reszketését akarják megtapasztalni de nincs pénzük az igazira, így nem tudnak elutazni Dél-Koreába vagy Szomáliába. Be kell érjék egy európai utángyártottal.
sexykitty-101
2024. június 29. 06:41
🍓 ️ ­É­r­t­­é­k­e­­­l­d­­­ ­­­a­ ­­­s­z­­­e­x­­­i­ ­­p­­u­­­n­­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
agglomeracioskarrieristaadocsalopolgar
2024. június 29. 06:40
Nagyon jó. Az adócsaló komcsi lángossütős jól jár... Mindenki másnak meg csak felbasszák az árakat és az ingatlant
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!