A pénzügyminiszter szerint ostobaság a négynapos munkahét

2023. november 08. 14:39

Jólétünk kulcsa a kemény munka – vallja Christian Lindner, aki nevetségesnek találja a Németországban februártól beinduló kísérleti programot, amelyhez ötven vállalat csatlakozott.

2023. november 08. 14:39
LINDNER, Christian
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Egy svájci fórumon Németország pénzügyminisztere a napokban elutasította a teljes fizetéssel bevezetendő négynapos munkahét ötletét.  

A kísérleti program a Covid-járvány utáni időszakban indult el globálisan, az abban részt vevő vállalatok pedig alapvetően kedvező tapasztalatokról számoltak be: az adatok szerint az érintett alkalmazottak termelékenysége – ezzel a cég bevétele – egyértelműen nőtt, ugyanakkor csökkent a fluktuáció is. Ráadásul a négynapos rendszerben az irodai munkavégzés iránti hajlandóság is nagyobb lett, vagyis a munkavállalók nem ragaszkodtak annyira a home office-hoz vagy a hibrid munkavégzéshez, mint előtte. 

Jövőnk záloga 

Németországban mintegy ötven vállalat tervezi, hogy részt vesz a februárban induló, fél évig tartó kísérletben, hogy aztán elemezni tudják a munkavállalók hatékonyságát és a program hatásait a bevételekre. A pénzügyminiszter azonban előre tudja a választ, és képtelen hókuszpókusznak minősítette az ötletet. 

Egy társadalom jólétét soha a történelemben még nem növelte az, ha kevesebbet dolgozott. Jólétünk kulcsa továbbra is a kemény munka 

– sommázta véleményét a liberális szabaddemokraták elnöke. 

 

*** 

Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.     


 

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2023. november 09. 09:51
idióta németek, inkább kéne a 6 napos munkahéten gondolkodni, egy csomó ahmed vár még bebocsátásra, ők is szeretnének részesülni a németek által megtermelt javakból
lesmiserables
2023. november 09. 08:39
Persze hogy az, mert a németek már dolgoznak csak a bevándorlók
Unknown
2023. november 09. 05:53
Rohadjon meg az, aki egyáltalán kitalálta ezt a dolgozós rendszert. Na meg az is, aki nem tud mit kezdeni magával szabadidejében…
Akitlosz
2023. november 08. 21:51
Egy afrikai menedékjogot kérő sétál Nürnbergben. Megszólítja az első személyt, akivel találkozik az utcán, megrázza a kezét és mondja: - Köszönöm te kedves német, hogy az országod engemet befogadott, szállást, társadalombiztosítást adott. A megszólított személy bátortalanul így válaszol: - Én nem a német vagyok, hanem albán. Az afrikai megy tovább és megszólít egy másik személyt: - Köszönöm, hogy az Ön szép Németországában lehetek. A megszólított válaszol: - Ön téved, én egyiptomi vagyok. Újra továbbmegy az afrikai és egy újabb embert szólít meg: - Köszönet a szép Németországodért. A válasz újra hasonló: - Dehát én román vagyok! Ekkor észrevesz az afrikai egy kedves, idős hölgyet és megkérdezi. - Ön német? - Nem, én török vagyok. Arcát karmolva kérdezi az afrikai a törököt: - Furcsa. Hol van akkor az összes német? Erre az idős hölgy egy pillanatra az órájára pillant: - Valószínűleg dolgoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!