Banai: A 2022-es költségvetés korai elfogadása segíti a kiszámíthatóságot

2021. május 26. 09:22

A jövő évi költségvetés korai, nyár eleji elfogadása segíti a kiszámíthatóságot – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára kedden az Inforádió Aréna című műsorában.

2021. május 26. 09:22

Banai Péter Benő a 2022-es költségvetésben két fő elemet emelt ki, a családok, valamint a munkahelyek támogatását, ami, mint mondta 2010-óta minden költségvetést jellemez. A jövő évi költségvetésben 2800 milliárd forintot fordítanak a családok támogatására, ami a GDP nagyjából 5 százalékát teszi ki. A gazdaság újraindítását 7300 milliárd forint szolgálja.

A munkahelyekről elmondta: 2010-hez képest 800 ezerrel többen dolgoznak, és 2022-ben folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése. Kitért arra, hogy a tervezet rég látott hiányszámokat tartalmaz, a hiánycél a GDP 5,9 százaléka lehet 2022-ben.

A járvány előtt a magyar gazdaság az Eurostat adatai alapján jó pályán volt,

2014-2019-között az átlagos növekedés 4,1 százalékos volt, az uniós átlag 2,1 százalék.

Az államadósság 2011 után minden évben csökkent, a hiányt a GDP 3 százaléka alatt tudták tartani.

A járvány az egész nemzetgazdaságban visszaesést okozott, ez határozta meg a költségvetési bevételek alakulását és a pluszkiadásokat az egészségvédelem, és az újraindítás érdekében. A számok alapján a magyar hiányszint nem kiugró európai viszonylatban, „belesimul a trendekbe”, jövőre érdemi államadósság-csökkenés jöhet, ami 2023-ban is folytatódhat – mondta.

Kiemelte: a magyar válságkezelés során a munkahely-megőrző támogatások mellett a beruházásokat támogatják, ezek rövid távon negatívan hatnak a költségvetés egyenlegére.

Ez a speciális válságkezelés az uniós átlagnál nagyobb növekedést hozhat

– tette hozzá.

A bizonytalan helyzetben a gazdaság szereplőinek, a vállalkozásoknak támpontot nyújthat az, ha időben fel tudnak készülni a változásokra – mondta arra a felvetésre, hogy miért jó a költségvetés korai elfogadása. „Az előnyök meghaladják a bizonytalanságok miatti kockázatokat” – fogalmazott, hozzátéve: a kockázatok kezelésére a 2022-es költségvetésben jelentős, 233 milliárd forint értékű tartalékot különítettek el az előre nem látható kiadásokra, ami a GDP 0,4 százaléka.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. május 26. 18:14
"Banai: A 2022-es költségvetés korai elfogadása segíti a kiszámíthatóságot" Ahogyan már a 2020-as költségvetés is. Tessék csak összehasonlítani a 2020-as tervezett költségvetést a tényleges költségvetéssel4 Mint két tojás. A záp meg a héja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!