Amerika nem akar lemaradni az energia versenyben (sem)

2021. március 09. 21:30

Az Amerikai Tudományos Akadémia (NASEM) új jelentésében, a zöld energiába történő sürgős befektetését javasolja.

2021. március 09. 21:30
null

Ennek érdekében véleményük szerint az ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor - Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) fúziós projektjét kiemelt prioritással kell kezelni, hogy a zöld energia trendeket kiaknázó, top országok között szerepelhessenek.

A ITER program során egy mágneses fúziós erőmű, kísérleti üzemének felépítését dolgozták ki, amely várhatóan 2035-2040 között válik működőképessé, függetlenül a majdan használatba állított fúziós technológiától.

Az idő sürget, a verseny pedig elindult

Ha Amerika az energia bizniszben betöltött pozícióját tartani kívánja, akkor el kell kezdeniük egy kísérleti üzem felépítését.
A jelentés az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának megbízásából készült, megszólítva az összes résztvevőt, legyen az magfúziós kutató, alkatrész gyártó, erőművi üzemeltető vagy fejlesztő, valamint maga a kormány. A dokumentum célja, hogy az előbb említett szektorok hozzájáruljanak ilyen és ehhez hasonló létesítmények működtetéséhez, szerepvállalásukkal pedig támogassák a célok és innovációk elérését.

Egy kísérleti üzem nem csupán a gazdasági életképesség bizonyítására szolgál, hanem olyan alkalmazott technológiák tesztelésére is, mint: 

  • a kiváló minőségű hőtermelés
  • az áramtermelés
  • a hosszabb távú rendelkezésre állás
  • az üzemanyag-ciklus és a trícium önellátása
  • a hatékony gazdálkodás
  • a biztonságos és megbízható üzemeltetés
  • a megfelelő képzési technikák

A jelentésben meghatározásra került néhány kulcsfontosságú technikai és innovációs célkitűzés, melyet 2028-ig, a céldátumként meghatározott időpontig, meg kell valósítaniuk.

A tervezet szerint a potenciális üzem majdnem minden alkatrészéhez jelentős anyag- és technikai fejlesztésre lesz szükség, hogy a fúziós reaktorokban várható szélsőséges környezeti tényezőkkel megbirkózhassanak.

Mindenki az első helyre hajt

AZ ITER nemzetközi fúziós projekt kapcsán tavaly év végén számolt be az Energiatudományi Kutatóközpont, hogy Magyarországon, hazai kutatók munkájának hozzájárulásával, kezdődnek meg az első erőmű méretű fúziós reaktorhoz kapcsolódó tesztelések. Az ITER projekthez egy biztonságvédelmi rendszert fejlesztenek, melynek feladata hogy adott esetben gyorsan leállítsa a fúziós reakciót.

Végső soron az Amerikai Energiaügyi Minisztérium célja, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet töltsön be a fúziós fejlesztésekben, különös tekintettel, a technológia kereskedelmi forgalomba hozatalára. A jelentés készítésénél szempont volt más kormányok gyakorlatainak megvizsgálása is. Az Egyesült Királyság szintén a saját STEP kereskedelmi fúziós kísérleti üzemén dolgozik, Kína pedig egy gigawatt teljesítmény előállítását reméli a  CFETR reaktortól (China Fusion Engineering Test Reactor). A nemzetek közötti verseny már most elkezdődött. A céljuk azonos: a világon elsőként létrehozni egy fúziós reaktort, amely villamos energiát szolgáltat a hálózatokba.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!