Magyar kutatások segítik a gluténérzékenyeket!

2024. október 29. 22:17

A gluténérzékenység az utóbbi évtizedekben világszerte népbetegség lett, a területet magyar tudósok is kutatják.

2024. október 29. 22:17
Woman,Farmer,Examining,Crops,Crouching,In,Wheat,Farm.,Agriculture,Food
Gózon Ákos

Nyitókép: Shutterstock

Nemzetközi becslések szerint a lakosság 10-12 százalékát érintheti a gabonafélék – a búza, az árpa és a rozs – gluténtartalma (tudományos elnevezéssel: gluténfrakciója) által kiváltott autoimmun betegség. 

Az érintettek körének bővülésével együtt a gluténnel kapcsolatos kutatások, tények és tévhitek száma is növekszik. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) fiatal kutatói által a közelmúltban közzétett eredmények segíthetnek a gluténérzékenyeknek a tudományosan igazolt állítások felismerésében. Emellett lehetőséget kínálnak a hagyományos és az új élesztők megismerésére és alkalmazására is – ez közvetve a cukorbetegeknek is új kilátásokat ígérhet.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ergit
2024. október 30. 07:17
Azt kell elérni, ne legyünk glutén érzékenyek!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!