A világ legjobb triója voltak, de veszélyesek a jövőre nézve

2024. október 26. 12:02

A Top Gear és a The Grand Tour nézőinek úgy tűnik, most már nem kell nekik ez a felállás. A főszereplőknek pedig ez a világ...

2024. október 26. 12:02
Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James May, Top Gear, The Grand Tour
Nagy Gábor
Mandiner

Nyitókép forrása: Facebook

 

Szinte számoltam a napokat, mikor kerül képernyőre a The Grand Tour utolsó epizódja. A sokak által ismert és kedvelt Clarkson–Hammond–May trió utolsó közös autózása.

Végül bő egy hónapja, szeptember idusán bekövetkezett, amit sajnos már az előzetesekből mindenki megtudhatott: véget ért egy korszak.

Egy olyan időszak, amelyen tíz-, százmilliók nőttek fel. Amit még idehaza is próbáltak így vagy úgy meghonosítani, ám ahogy az sejthető volt, az eredeti szériát képtelenség lemásolni – a karakterek (és Andy Wilman producer) miatt.

Jeremy Clarkson autós újságíró, a maga szókimondó, Richard Hammond író okoskodó, illetve műsorvezetőtársa, James May arisztokrata stílusa, humoruk egész egyszerűen utánozhatatlan;

mert olyanokat is a televízió elé tudtak ültetni, akik semennyire sem követik az autózás világát.

A BBC-n 2002-ben újra induló Top Gear, valamint az Amazonon nyolc éve streamelhető Grand Tour showműsorként aposztrofálható. De nem, nem a rettenetes talkshow-k világából, hiszen ma sem dőlt el, a valóság vagy a színház köszönt vissza hétről hétre a képernyőkön keresztül huszonkét esztendőn át. Hogy az rengeteg, tényleg megunhatatlan kibabrálás, odaszúrás, beszólás csak a műsor kedvéért történt-e. Csupán a bulvár miatt csinálták a cirkuszt Clarksonék ennyi ideig; tényleg elegük lett az elektromos autókból; és hogy miért kellett mindennek véget érnie? Talán ez a legnagyobb dilemma.

Mert amit majdnem mindig láttunk, működött.

Állandó motívum, hogy tönkretették egymás autóit. Presztízskérdés persze, ki éri el hamarabb a célvonalat, kinek van gyorsabb, megbízhatóbb járműve. De így? Clarkson szinte mindig nyert. Választása, tétele igazolódott, meg is lett a műsor konklúziója. May utolsóként gurult be a célvonalon. Ugye, ő a Lassúkapitány. Pont. Ha valamelyiküknek lerobbant a járgánya, otthagyták, kinevették a többiek. Nincs könyörület – láttam e toposzt is eleget –, és persze a legtöbbször May húzta a rövidebbet. Pont. A nagyobb baleseteket meg Hammondhoz kötötték.

Showbiznisz – utaltam rá. Azonban nem hiszem, hogy egy sorozatkritikával kellene lezárnom ezt a korszakot. Hiába sok az utalás az elmúlt évtizedekre a The Grand Tour utolsó epizódjában. Az általuk mindig is utált Volkswagen Bogár szakadékba taszajtása. A Lancia Montecarlo, Ford Capri 3L GLX, Triumph Stag utolsó megjelenése. Vagy a zárójelenet, ami visszaemlékezés a Top Gear legelső, 2007-es botswanai különkiadására.

Jeremy Clarkson, Richard Hammond, James May, Top Gear, The Grand Tour
Forrás:  Facebook

Sokkal inkább érdekelne, átmennének-e ma azok a jelenetek, megszólalások a mindenre is érzékeny világ szűrőin, amik a Top Geart, a The Grand Tourt szintúgy jellemezték. Manapság biztos, hogy többen felkapnák a fejüket, ha a széria főszereplője arról értekezne, mennyire idióta szülőhazájuk baloldali miniszterelnöke. Ha a műsor arca azt taglalná, főnöke fekete muszlim leszbikusokat akar szerepeltetni a szériában, hogy ellensúlyozzák a fehér heteroszexuális férfiakat. Ha kifejtenék, tulajdonképpen miért veszélyes burkában vezetni. Ha lusta, túlsúlyos, naplopóknak festik le a mexikóiakat.

Clarkson, Hammond és May azzal védekeztek, ha átléptek egy határt, hogy ilyen az angol humor. Nyers. Határokat feszegető. Szókimondó. Provokatív.

Kár, ma már addig sem jutnának el a szereplők, hogy kimondják: elnézést.

Igazából mindenbe bele lehet kötni. A sztereotípia, hiába része a közgondolkodásnak, elvetendő, mondják az újak. Bárki, bármilyen valós kritikát kegyetlennek címkézhet. Mindig is lesznek olyanok, akiknek egyszerűbb, egészségesebb lenne nevetni saját görbe tükörképeiken, ugyanakkor a sértődésben dagonyázás jóval kielégítőbb tevékenység számukra.

A humor ma már nem csak az előadón múlik, a közönség elvárásain szintúgy.

A Top Gear és a The Grand Tour nézőinek úgy tűnik, most már nem kell ez a felállás.

Ők külön utakon folytatják: Clarkson megy a farmjára műsort forgatni, May gint, utazó- és főzőműsorokat készít, Hammond pedig az autófelújító műhelyében dolgozik és közben videózik.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sentimental
2024. október 26. 13:51
"A világ legjobb triója voltak", Muhahaha Ezen jót röhögtem...
sentimental
2024. október 26. 13:37
A forradalom felfalja gyermekeit...
sexykitty-5000126
2024. október 26. 13:19
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­k­e­­l­­d­ ­a­ ­­s­­­z­e­x­­­i­­ ­p­u­n­­c­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Bell & Sebastian
2024. október 26. 13:18 Szerkesztve
Minálunk kettő zs-kategóriás bölcsész a sztár, akik kidumálják még Kati hasából a gyereket is. De a motorháztetőt nem szokták felnyitni, ha egyáltalán tudják, melyik az. Talán még Kopasz ér valamit, vagy a motorosoknak Dodor. Egyéb járgányok esetén a Jailhouse testvérpár, vagy hogy hívják őket, ha a kicsi nem lenne olyan buzis, még élvezhető is lenne. Humort, azt ne tessék keresni, mert az nincsen. Bevételszámláló van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!