„Elvégeztük első tájékozódó jellegű próbaszüretünket, muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.
A sárgamuskotály cukorfoka 11,0 és 13.5 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adataink, amit hasonlíthatnánk a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk, és egy trendvonalat húzunk, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen bele illik a 2013-es év trendvonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet!