Az érés dinamikáját fontos dilemmának tartom. Nem tetszett az, amikor 2012-ben minden egyszerre érett, és itt a Mátrában már augusztusban volt olyan szőlő, amely 15% potenciális alkoholtartalmat mutatott. Azt tartanám ideálisnak, ha augusztustól október végéig elhúzódna a szőlők szedése. Ezzel kapcsolatban fel kell tenni bizonyos kérdéseket, hiszen régen errefelé október 15-e előtt nem kezdték el a szüretet.
Úgy gondolom, ennek kapcsán a szőlőben végzett zöldmunkáknak van nagy jelentősége. Nem hozhat kiegyensúlyozott minőséget az a tőke, amelynél túl nagy lombfelület esik viszonylag alacsony termésmennyiségre, mert ez felgyorsítja az asszimilációt. Olyan ez, mintha túl sok napelemet helyeznél üzembe annak érdekében, hogy felmelegíts öt liter vizet, és az lenne a vége, hogy elpárolog a teljes vízmennyiség.”