Vineta, mics és pezsgő – erdélyi gasztronómia Budapesten
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
Rögtön négyféle pezsgővel lépett be a piacra a piemonti Gancia pezsgőpincészet. A Classic Line termékcsaládban egy brut-, egy ASTI-, egy rozépezsgő és egy prosecco található. Kétezer forint köré árazták be a termékeket, a Bols Hungary a hazai forgalmazó.
A mintegy 2000 hektárnyi területen elterülő, művelt szőlőültetvényt magában foglaló, valamint a vörös és fehér piemonti borok előállításához fenntartott 30 hektárnyi saját szőlőültetvényt is felölelő Gancia Birtok Piemont szívében, Canelliben található. Évente 40 millió palacknyi habzóbort, bort és aperitifet állítanak elő a mésztufába vájt pincészetben (melynek épülete egyébként az UNESCO-világörökség része), termékeiket Magyarországon a Bols Hungary kezdte nemrég forgalmazni, tudtuk meg a forgalmazó által a lapunknak küldött sajtóközleményből.
Rögtön négy Gancia-pezsgővel léptek a magyar piacra.
A Classic Line termékcsalád tagjait még a budavári borfesztiválon kóstoltuk: a Brut kifejezetten jó habzású, elegáns darab, üvegén szürke címkével. A Gancia rozépezsgőjét azok fogják szeretni, akik a sokszor mesterségesnek tűnő tuttifruttis rozékat nem, a friss-gyümölcsös ízeket viszont bírják, a Gancia proseccója best buy, mérnöki pontossággal olyan, amilyennek egy proseccónak lennie kell, a muskotályos, mustból erjesztett Asti pedig tiszta, gyümölcsös ízével mutathat újat az édesebb pezsgők kedvelőinek.
A Gancia-pezsgőket 2000 forint körüli áron találják meg a boltok polcain.