Megtört a jég a Badacsonyon: négy év után először sikerült jégbornak való szőlőt szüretelnie a Varga Pincészetnek. Január végén szedték le a termést harminc és feles mustfokkal. Tízezer palack készül majd belőle.
Utoljára 2010-ben készített jégbort a badacsonyörsi Varga Pincészet, ám igazán jónak a 2009-es évjáratú jégborukat tartják, akkor ugyanis a szükséges mínusz hét fok alá süllyedt szüretkor a hőmérséklet. Két hete a pincészet még attól tartott, az elmúlt évekhez hasonlóan most is kárba vész a 2013-as jégbor-alapanyag is, ám a természet megkegyelmezett, így január végén leszüretelhették a tőkén hagyott fürtöket.
„Végre elég hideg volt ahhoz, hogy a jégbor készítéséhez kinn hagyott olaszrizlinget leszüreteljük. Mínusz 8 fokos hidegben, az Örsi hegyen és Szigligeten két hektárnyi ültetvényről összesen 140 mázsa szőlőt szüreteltünk, ebből 56 hektoliter mustot tudtunk kipréselni, melynek mustfoka 30,6 (kb. 360 gramm/liter cukortartalmat jelent). Körülbelül tízezer félliteres palack jégbort tudunk ebből készíteni” – fogalmazott a pincészet közleményében Varga Bálint ügyvezető.
A jégborszüretről fényképek is készültek, így néz ki egy fagyott fürt:
A pincészet még egy jó hírrel is szolgált: nem indult meg a nedvkeringés a szőlőben a januári tavaszban, így emiatt már nem kerül veszélybe a 2014-es termés.